Žensko zdravlje - 26. veljače 2018.
AUTOR ČLANKA - prim. dr. sc. Ulla Marton

Razlika koja nije prednost – zašto žene češće muči inkontinencija?

Žene se razlikuju od muškaraca, među ostalim, i po anatomskoj građi koja je „zaslužna“ i za probleme s kontroliranjem otjecanja mokraće, no mogućih je uzroka više

Žene češće muči inkontinencija

Inkontinencija nije rijedak zdravstveni problem žena, a često je popraćen urinarnom, ali i ginekološkom problematikom. Češće je to emocionalni i socijalni problem nego zdravstveni, upravo zbog subjektivne promjene kvalitete života, osjećaja srama zbog nemogućnosti kontroliranja otjecanja mokraće ili pak nelagode pri spolnom odnosu.

Javlja se nakon naglog povećanja intraabdominalnog tlaka (pritiska u trbušnoj šupljini) pri pojedinim kretnjama ili promjenama položaja tijela (takozvana stresna inkontinencija). Klinička slika može imati vrlo raznolik i neočekivan tijek, često maskiran bolovima u maloj zdjelici, nelagodnošću tijekom odnosa, popraćen iscjetkom i dizuričnim tegobama (pečenje pri mokrenju).

“Otegotne” okolnosti

Inkontinencija je vezana uz česte upale mokraćovodnog sustava koje su znatno češće kod žena zbog anatomije ženskog spolovila i kraće mokraćovodne cijevi neko kod muškaraca, ali i zbog „otegotnih“ okolnosti kao što su menstrualno krvarenje, spuštenost prednje i stražnje stjenke rodnice (koje se javljaju nakon trudnoća), promijenjen položaj mokraćovodne cijevi, mehanički potisak na mjehur tijekom trudnoće, njegovo nagnječenje tijekom porođaja, pritisak na mjehur tijekom babinja, ali i tijekom hormonske tranzicije zbog nedostatka estrogena kao zaštitnog čimbenika ulaskom u razdoblje druge hormonske tranzicije – perimenopauze, odnosno menopauze.

Sklonost uroinfekcijama

Neugodan subjektivan osjećaj nemogućnosti suzdržavanja mokraće često je popraćen urinarnim infekcijama koje zahvaćaju mokraćovodnu cijev, mjehur ili bubrege. Simptomatologija je iznimno šarolika pa može uključivati učestali nagon za mokrenjem te nelagodu pri mokrenju sa ili bez neugodne boli. Bolovi u donjem trbuhu i u maloj zdjelici mogu biti popraćeni manje ili više naglašenom ginekološkom simptomatologijom.

Žene, odnosno djevojčice u razdobljima kada su u deficitu hormonske aktivnosti (estrogena) sklone su razvoju uroinfekcija popraćenih s vulvovaginitisima, odnosno upalama stidnice i rodnice. Upravo je to razlog zašto žene u toj dobi češće pate od uroinfekcija i sklone su njihovu ponavljanju, a moramo imati na umu i da njihovi spolni partneri često „vuku“ neodgovarajuće liječene tegobe (kronične upalne promjene prostate) ili prolaze neprepoznato, a predstavljaju izvor zdravstvenih tegoba kod žena.

>> Saznajte više: Snažni mišići zdjeličnog dna mogu spriječiti ili ublažiti tegobe, među kojima i inkontinenciju. Naučite izvoditi Kegelove vježbe << 

Promjene u starosti

Tegobe se razlikuju ovisno o dobi pacijentica. Starenjem se smanjuje kapacitet mjehura, smanjuje se sposobnost odgode mokrenja, češće su nevoljne kontrakcije mjehura pa njegova kontraktilnost slabi. Tako se mokrenje teže odgađa i postaje nepotpuno. Ostatni volumen mokraće raste, obično na ≤100 ml (normalno je <50 ml), a mišićno dno zdjelice slabi. Kod žena koje su ušle u postmenopauzu zbog sniženih razina estrogena dolazi do atrofičnog uretritisa, smanjenog otpora u mokraćovodnoj cijevi, njezina skraćenja i slabljenja tlaka zatvaranja. Kod muškaraca, pak, raste prostata koja dijelom zatvara mokraćovodnu cijev, otežava pražnjenje mjehura i opterećuje njegovo mišićno tkivo. Opisane promjene događaju se i kod osoba bez tegoba u kontroliranju dinamike mokrenja. One olakšavaju pojavu inkontinencije, ali je ne uzrokuju.

Inkontinencija kod mlađih žena

Kod mlađih pacijenata inkontinencija često počinje iznenada, nije praćena curenjem te se obično brzo povlači uz minimalnu ili nikakvu terapiju. U tom je slučaju većinom jedan uzrok inkontinencije, za razliku od više čimbenika kod starijih osoba.

Inkontinencija se može podijeliti na prolazne i trajne uzročnike, no uzroci i mehanizmi se obično preklapaju ili javljaju u kombinaciji. Prolazna inkontinencija zna biti prouzročena infekcijom, javlja se tijekom zadnjeg tromjesečja trudnoće i neposredno nakon porođaja, zbog tvrde stolice, korištenja nekih lijekova, hormonskog nedostatka… Trajna inkontinencija posljedica je trajnih promjena živaca ili mišića.

Što možemo učiniti?

Određene bolesti i njihovo liječenje mogu pogoršati problem nekontroliranog otjecanja mokraće, no liječenjem tih stanja ili promjenom terapije može se smanjiti ili otkloniti problem.

  • Izbjegavanje uzimanja lijekova koji pospješuju izlučivanje mokraće (diuretici) u vrijeme kad nećete moći do toaleta, nekoliko sati vam može znatno olakšati život.
  • Regulacija šećerne bolesti znatno pridonosi cjelovitom zdravlju, a povišene vrijednosti šećera u krvi uzrokuju povećano izlučivanje mokraće u bubrezima. Dakle, regulacija razine šećera u krvi može smanjiti stvaranje urina.
  • Prekomjerna tjelesna težina i debljina dokazani su uzroci bježanja mokraće pa stoga uključite u liječenje inkontinencije i redukciju tjelesne težine uz nadzor liječnika i nutricionista.
  • Nemojmo zaboraviti i Kegelove vježbe koje je korisno vježbati tijekom trudnoće, nakon poroda, a preporučuju se i pri postavljanju dijagnoze inkontinencije.

Pametnim načinom života i pravodobnim ulaganjem u fizičko zdravlje znatno možete pridonijeti poboljšanju kvalitete života.

>> Kliknite i čitajte više o ženskom zdravlju  <<

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button