Žensko zdravlje - 19. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Barbara Raguž

Hrvatski dan mimoza: sve što trebamo znati o raku vrata maternice

Rak vrata maternice možemo spriječiti na vrijeme, pri čemu je najvažnije dobro se educirati i slijediti preporuke stručnjaka

Rak vrata maternice

Rak vrata maternice četvrti je najčešći zloćudni tumor ženske populacije i drugi po smrtnosti u svijetu. U Hrvatskoj je 2014. godine zabilježeno 307 novooboljelih i 130 umrlih žena, što ovu zloćudnu bolest svrstava na 9. mjesto po učestalosti i 8. mjesto po smrtnosti od zloćudnih bolesti kod žena.

Rak vrata maternice najčešće pogađa žene u dobi od 35 do 55 godina, kada su mnoge od njih aktivno angažirane na poslu i u obitelji. Zloćudna je bolest koja se razvija u dijelu maternice koji se otvara u rodnicu, a koja se javlja kada dođe do promjena na stanicama vrata maternice i one počnu nekontrolirano rasti. Te se promjene nazivaju cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN), a povezane su s infekcijom humanim papilomavirusom (HPV).

Simptomi raka vrata maternice su nespecifični i rijetki. Predstadiji raka vrata maternice najčešće ne pokazuju simptome

Spolno prenosiva infekcija

Postoji više od 200 različitih tipova HPV-a koje klasificiramo u visokorizičnu i niskorizičnu skupinu. Visokorizične tipove HPV-a 16 i 18 nalazimo u više od 70% slučajeva raka vrata maternice. Niskorizični tipovi HPV-a 6 i 11 odgovorni su za nastanak genitalnih bradavica i blažih premalignih lezija vrata maternice.

HPV se prenosi spolnim putem, i to ne samo penetracijom, nego i kontaktom „koža o kožu“ u području spolovila. Većina spolno aktivnih osoba će se tijekom života zaraziti HPV-om. U većini slučajeva taj virus ne stvara nikakvu štetu jer imunosni sustav savlada infekciju, ali u nekim slučajevima infekcija se ne povuče, što dovodi do nastanka promjena na stanicama vrata maternice. Infekcija HPV-om povezana je i s nastankom raka stidnice i rodnice kod žena, raka anusa i grla kod muškaraca i žena te raka penisa kod muškaraca.

>> Saznajte više: Dugotrajna infekcija humanim papilomavirusima povezuje se s nastankom više zloćudnih bolesti u genitalnoj regiji žena i muškaraca, no cijepljenje pruža učinkovitu zaštitu. Kliknite i doznajte više o iskustvu Hrvatske u kojoj se djevojčice i dječaci cijepe protiv HPV-a već 10 godina. <<

Ne čekajte simptome

Simptomi raka vrata maternice su nespecifični i rijetki. Predstadiji raka vrata maternice najčešće ne pokazuju simptome, a uznapredovale stadije raka prate nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha. Dijagnoza bolesti postavlja se na temelju ginekološkog pregleda – Papa-testa, kolposkopije i biopsije.

U Hrvatskoj je od 2016. godine dostupno i besplatno cijepljenje protiv HPV-a. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje cijepljenje protiv HPV-a za djecu od 9 do 13 godina. Razlozi za cijepljenje u toj dobi su vrlo dobar imunosni odgovor organizma i stvaranje protutijela te činjenica da je cjepivo učinkovito dok organizam još nije došao u kontakt s virusom, a to je prije početka spolne aktivnosti. Važno je istaknuti da bi žene cijepljene protiv HPV-a i dalje trebale redovito dolaziti na ginekološke preglede.

Važnost probira

Određene se vrste raka mogu otkriti i liječiti i prije nego što izazovu simptome. Testiranje na rak, odnosno na uvjete koji mogu dovesti do nastanka raka, kod osoba koje nemaju simptome naziva se probir. Glavni cilj probira (zaštitne pretrage) raka jest pronaći promijenjene stanice, u ranom stadiju, kada se mogu liječiti jednostavnije i učinkovitije da se rak ne bi razvio. Kod nekih vrsta raka, kao što su rak vrata maternice, probirom se može čak spriječiti pojava raka.

Dobro organizirani probir može smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80 posto

U Hrvatskoj se probir provodi oportunistički, a u pripremi je pilot-projekt organiziranog probira kojem je cilj unapređenje provedbe preventivnog programa te uvođenje HPV testa kao primarnog testa probira za žene iznad 30 godina.

Rak vrata maternice najpreventabilnija je vrsta raka zbog poznatog uzročnika, relativno dugog razdoblja između infekcije i nastanka raka te postojanja odgovarajućeg probirnog testa putem kojeg se otkrivaju premaligne promjene. Dobro organizirani probir može smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80 posto. Upravo je zato važno podići svijest žena o važnosti prevencije raka vrata maternice i odlaska na redovite ginekološke preglede.

Ključne činjenice

  • Uzročnik raka vrata maternice je humani papilomavirus.
  • Većina žena će tijekom života doći u kontakt s HPV-om, ali to ne znači da će nužno oboljeti od raka vrata maternice – u većini slučajeva infekcija HPV-om prolazi spontano djelovanjem imunosnog sustava.
  • Što se ranije otkriju promjene na stanicama vrata maternice, liječenje je lakše i uspješnije.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti organiziranim probirom i cijepljenjem protiv HPV-a.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button