Žensko zdravlje - 25. siječnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Adrian Brajković, bacc. physioth., Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd, ADIVA Plus sadržaj

Zašto su važne vježbe pokretljivosti nakon operacije dojke

Nakon operativnog zahvata uklanjanja jedne ili obje dojke, nerijetko slijede bol i zakočenost koji mogu ograničiti kretnje cijelog ramenog obruča. U olakšavanju tegoba pomaže fizikalna terapija

vježbe nakon uklanjanja dojke fizikalna terapija

Mastektomija je medicinski izraz za kirurško uklanjanje jedne ili obje dojke, djelomično ili u potpunosti. Riječ je o metodi koja je ponekad neophodna u liječenju raka dojke. Bol i zakočenost koji uslijede nakon operativnog zahvata mogu uzrokovati mišićnu slabost i ograničiti kretnje cijelog ramenog obruča. To se događa zbog utjecaja operacije na sve anatomske strukture koje se nalaze u blizini ili u samom području zahvata.

Prva linija borbe protiv raka dojke najčešće je jedan od kirurških zahvata. Bilo koji od tih kirurških zahvata može utjecati na mobilnost, odnosno pokretljivost ramenog obruča i ruku te, posljedično, smanjiti kvalitetu života zbog utjecaja na svakodnevne životne aktivnosti poput oblačenja, tuširanja, češljanja i drugog. 

Rana rehabilitacija odmah nakon zahvata

Prije nego što krenete sa zahtjevnijim vježbama, vrlo je važna rana rehabilitacija koju propisuje liječnik ili fizioterapeut odmah nakon operativnog zahvata. Takve ciljane vježbe pomoći će vam održati mobilnost ramenog obruča i ruke, dok tijelo zacjeljuje od samog zahvata. 

Važno je znati da tu vježbanje ne prestaje. Nakon što područje zahvata zacijeli, a vi dobijete „zeleno svjetlo“ liječnika, važno je krenuti sa zahtjevnijim vježbama. Radi se na poboljšanju pokretljivosti ramenog obruča i ruke zahvaćene strane, istezanju mišića te pravilnom pozicioniranju tijela kako biste se brže i lakše vratili aktivnostima svakodnevnog života.

Prilagođavanje vježbi svakoj pacijentici

Pozicija koju tijelo najčešće zauzima nakon takvog kirurškog zahvata je takva da ramena idu prema naprijed zbog skraćenja mišića prsišta, a lopatice u stranu i prema naprijed. Upravo to stvara određene smetnje pri kretnjama ramena i ruku, kao što je nemogućnost podizanja ispružene ruke iznad glave.

zdravlje dojki samopregled rak dojke tumor

Ne zanemarujte zdravlje dojki zbog koronavirusa: Obavljajte redovito samopregled

Zdravlje dojki vrlo je važno i nemojte zbog izolacije propustiti samopregled, uočite li bilo kakve promjene, svakako nazovite svog...

SAZNAJTE VIŠE

Stoga je izuzetno važno konzultirati se s fizioterapeutom koji će vam dati vježbe istezanja i pozicioniranja namijenjene za vas i vašu situaciju. A kada se postignu bolja pokretljivost i funkcionalnost, potrebno je krenuti s vježbama jačanja određenih mišića kako bi vam se vratila izgubljena snaga.

Prema svemu navedenome možemo zaključiti da svaki zahvat ima svoje posljedice te je od izuzetne važnosti ne zanemariti vježbanje nakon rane rehabilitacije kako ne bi došlo do većih problema u budućnosti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button