Žensko zdravlje - 3. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Mario Šekerija, dr. med., Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Rak dojke: Sve što trebate znati o prevenciji i kada obavezno otići liječniku

Listopad je mjesec u kojem se podsjećamo na važnost pravodobnog otkrivanja raka dojke, četvrtog po redu uzroka smrti žena u Hrvatskoj

Postavljanje dijagnoze u ranom stadiju i pravilno liječenje omogućuju petogodišnje preživljenje kod 96% oboljelih. Rak dojke je važan javnozdravstveni problem u cijelom svijetu.

Prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, u 2012. godini diljem svijeta oboljelo je 1.670.000 žena, a 522.000 ih je umrlo. U Hrvatskoj je 2015. bio najčešći rak po pojavnosti te vodeći zloćudni uzrok smrti kod žena – oboljelo je 2748 žena (26% svih novooboljelih žena), a iste su godine preminule 1054 pacijentice. To čini rak dojke jednim od deset vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj, odnosno četvrtim uzrokom smrti kod žena.

Postoje brojne dijagnostičke metode kojima se rak dojke otkriva, a najčešće korištene slikovne metode su ultrazvučni pregled i mamografija. Važan je i samopregled dojki

Rano otkrivanje raka dojke znatno poboljšava preživljenje pa se listopad diljem svijeta obilježava kao mjesec borbe protiv ove zloćudne bolesti radi podizanja svijesti o tome u javnosti. Posebno se naglašava važnost samopregleda i redovnih kontrola kako bi se rak otkrio u što je moguće ranijem stadiju, čime se posljedično smanjuje smrtnost. Obilježavanjem mjeseca borbe protiv raka dojke želi se ukazati i na važnost odgovarajućeg liječenja te skrbi o oboljelima.

Tko ima povećan rizik?

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad stanice normalnog žljezdanog tkiva dojke počnu nekontrolirano rasti i dijeliti se te uništavaju okolno zdravo tkivo. Limfom i krvlju zloćudne stanice mogu se raširiti u druge dijelove tijela te tako nastaju metastaze.
Iako može oboljeti svaka žena, neke imaju povećan rizik od obolijevanja, a rizični čimbenici su:

 • životna dob iznad 50 godina
 • prva mjesečnica prije 12. godine
 • menopauza nakon 55. godine
 • nerotkinje ili žene koje su pri prvoj trudnoći bile starije od 30 godina
 • pojavnost raka dojke i/ili jajnika kod bližih srodnica
 • pretilost.

Postoje brojne dijagnostičke metode kojima se rak dojke otkriva, a najčešće korištene slikovne metode su ultrazvučni pregled i mamografija. Važan je i samopregled dojki koji se preporučuje svim ženama jednom mjesečno neposredno nakon mjesečnice.

>>Ako majka, sestra ili kći boluju od zloćudnog tumora dojki ili jajnika, rizik za nastanak karcinoma je 2 puta veći nego u onih u čijim obiteljima nijedna žena nije bolovla i ne boluje od tih bolesti.<<

Odazovite se na mamografiju

Postavljanje dijagnoze u ranom stadiju i pravilno liječenje omogućuju petogodišnje preživljenje kod 96% oboljelih. I Hrvatska je prepoznala važnost ranog otkrivanja te se od 2006. godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Programom su obuhvaćene žene između 50. i 69. godina kojima se svake dvije godine na kućnu adresu šalje poziv za besplatni mamografski pregled. Mamografom se rak može otkriti do dvije godine prije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati. Cilj je programa otkriti rak u što je moguće ranijoj fazi kako bi se povećala mogućnost izlječenja te kako bi liječenje bilo što podnošljivije i manje agresivno. Najvažniju ulogu u ranom otkrivanju raka dojke ima žena. Naučite kako se provodi samopregled dojki, redovito kontrolirajte zdravlje i odazovite se pozivu na mamografiju. I razmislimo svi što možemo učiniti u ovom mjesecu kako bismo napredovali u borbi protiv ove opake bolesti.

Kada se javiti liječniku?

Ne postoje sigurni simptomi raka dojke, no svakako bi se trebalo javiti liječniku ako primijetite:

 • kvržicu u dojci
 • iscjedak iz bradavice
 • promjene na koži dojke
 • uvučene bradavice
 • crvenilo dojke
 • oteklinu dojke
 • povećane limfne čvorove ispod pazuha.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button