Kosti i zglobovi - 15. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Jadranka Brozd, fizioterapeut, Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd, ADIVA Plus sadržaj

Vježbanje je sastavni dio oporavka nakon prijeloma kosti

Iako često nismo odgovorni za nastanak prijeloma, bez našeg aktivnog sudjelovanja u rehabilitaciji, nema odgovarajućih rezultata. Kroz vježbe nas vode stručne ruke fizioterapeuta

prijelom rehabilitacija fizikalna terapija vjezbe fizioterapeut

Prijelom kosti nastaje utjecajem vanjske sile na strukturu kosti i okolnog tkiva koje tijelo ne uspijeva kompenzirati. Treba znati da svaka sila istog intenziteta ne nanosi jednaku štetu jer sve ovisi o pripremljenosti tijela na traumu. Ako su miofascijalna tkiva (mišići, fascije, ligamenti i zglobne čahure) dovoljno elastični, tijelo često kompenzira vanjsku silu i ozljeda ne rezultira lomom kosti.

7 najčešćih mitova vezanih uz diskove vaše kralježnice

„Popravak“ prijeloma

Ipak kada miofascijalno tkivo ne uspije zaštititi kost ili su sile unutar tijela kod torzije (uvijanja) toliko jake da se sile unutar kosti ne uspiju oduprijeti, nastaje prijelom ili fraktura. Tada na rendgenskoj slici vidimo koštane ulomke kojih može biti dva ili više, a cilj je liječenja da se ti ulomci spoje na prethodno mjesto i da se ponovno postignu čvrstoća i elastičnost kosti.

Tada nastupaju kirurzi traumatolozi koji, kod jednostavnijih prijeloma, kod kojih se ne očekuje pomak ulomaka, postavljaju sedrenu oblogu (gips), a kod nestabilnih, udaljenih ili višedijelnih ulomaka fiksiraju kost pomoćnim osteosintezama.

Upotrebljavaju se takozvani čavli, pločice, vijci, žice (što sve zvuči potpuno građevinski, kao i gips), ali je sve medicinski materijal koji daje stabilnost kosti da može cijeliti.

Stanice odgovorne za obnavljanje kosti

Cijeljenje je u domeni koštanih stanica osteoblasta i osteoklasta .

Naime, kosti se stalno izgrađuju i razgrađuju, a u tom procesu važnu ulogu igraju osteoblasti i osteoklasti.

Osteoblasti su koštane stanice uključene u razvoj i rast kostiju. Njihov je razvoj pod utjecajem različitih čimbenika kao što su paratiroidni hormon i vitamin D. Odgovorne su za održavanje, rast i reparaciju kostiju.

Međutim, kosti nema bez osteoklasta, vrste koštanih stanice koje kost „izjedaju“. Kad osteoklasti razgrade manji dio kosti, nastupaju osteoblasti koji ga obnavljaju, pa se na taj način, djelić po djelić kosti obnavljaju i zadržavaju čvrstoću.

Uloga fizioterapeuta u razdoblju oporavka

Pacijentu s prijelomom se propisuje mirovanje i kontrola u vremenu za koje predviđamo da će doći do cijeljenja kosti i mogućnosti opterećenja u funkciji tijela.

Ipak u tom periodu fizioterapeuti su nužni savjetnici. Oni verbalno ili manualno stimuliraju pacijenta na aktivaciju tijela prema dozvoljenim mogućnostima. Teško je pobrojati sve savjete zbog specifičnosti svih mogućnosti prijeloma, ali postoje neke temeljne činjenice koje svi trebaju zapamtiti. Prijelom nije izvan tijela i ne smijemo se tako ponašati prema tom dijelu tijela.

Najlakše je pojasniti na puknuću kosti noge. Ako je prijelom fiksiran ostosintezom, on je stabilan unutar tijela. Za cijeljenje kosti nužan je dobra funkcija osteoblasta i osteoklasta uz dobru cirkulaciju i vitalitet miofascijalnog tkiva. Kada se sve aktivira, tada i kost cijeli . Dakle, ako je noga oslonjena samo na petu bez pomicanja prstiju oslonca stopalom ili napinjanja mišića prema mogućnostima održavanja opsega pokreta zglobova, samo područje prijeloma nema niti odgovarajuću cirkulaciju, niti sile koje će potaknuti obnovu unutar kosti.

Važni savjeti pacijentima s prijelomom noge

  • Oslanjajte stopalo na podlogu jastuka, lopte , valjka, poda čim češće. Tako tijelo aktivno sudjeluje u procesu ozdravljenja.
  • Vježbajte, od malih pokreta, pa sve do naoko kompliciranih pokreta u svim smjerovima.
  • Aktivirajte prste polako ali čvrsto, zatim gležanj u svim smjerovima, savijate koljeno stopalom lagano klizeći po podlozi , pomičite nogu u kuku u svim smjerovima
  • Najvažnije! Aktivirajte glutealne mišiće, odnosno mišiće stražnjice. Dovoljno je znati da veliki glutealni mišić štiti leđa i uspravlja tijelo, a mali rotira nogu prema van i stabilizira kuk. Stoga s osloncem na peti i lopaticama ležeći aktivirajte glutealni mišić na strani na kojoj je prijelom (ali i s druge strane za ravnotežu). Sjedeći obavezno aktivirajte glutealne mišiće tako intenzivno da se bez oslanjanja na ruke čvrsto uspravljate cijelim leđima.

Ovim jednostavnim vježbama bez snage i bolova uspjet ćete aktivirati ne samo cijeljenje kosti, već spriječiti propadanje mišićne mase .
Ipak, ako niste pratili savjete fizioterapeuta, ako ste se bojali da nešto ne pogoršate, ako je bila prisutna bol u tijelu iz nekog drugog razloga i morali sta mirovati, i za vas postoji nada u oporavak.

Principi koji prate oporavak

Mirovanjem se gubi mišićna masa , što mi vizualno ocjenjujemo sa: „tanja“ je noga ili ruka, a funkcionalno kažemo da nemamo snage učiniti pokret ili držati opterećenje. Nekorištenjem se gubi elasticitet fascija, smanjuje se aktivnost mišića, smanjuje se elastičnost zglobova, a pokreti nam nisu funkcionalni. Stoga je nužna svakodnevna, ponavljana aktivacija bilo kojeg dijela tijela da se ne izgubi funkcija zbog mirovanja.

Stoga su na putu oporavka važni sljedeći principi:

  • vježbe trebaju biti ciljane najprije na malu grupu mišića ili samo jedan mišić , a zatim sve veće grupe mišića i kompliciranije pokrete
  • vježbe treba izvoditi s pažnjom, misliti na simptome koji ih prate kao što su zategnutost ili bol ili olakšanje
  • vježbe treba ponavljati, ali ne prema pravilniku, već prema osjećaju zamora. Ako je mišić umoran, u pomoć se uključuju pomoćni mišići koji su ionako već previše aktivni te nećete dobiti dobar rezultat
  • vježbati trebate nekoliko puta dnevno jer veći broj ponavljanja daje bolje rezultate
  • ako kod vježbe osjetite jaku, parajuću bol, odmah potražite odgovor kod stručnjaka
  • umor i naknadna bolna reakcija blagog intenziteta su normalna pojava i zato je važan period opravka između vježbanja

Vježbanje je važno i nitko ne može vježbati umjesto vas!

Korištenje elektrostimulatora za povećanje mišićne mase i funkcije je zadatak fizioterapeuta koji određuje razlog, provođenje i trajanje elektrostimulacije.

Ravnoteza

Upute za male i velike: spriječite padove uz vježbe ravnoteže i stabilnosti

Ove godine zima doista više nalikuje proljeću, no još stigne pokazati svoje zube pa treba biti oprezan i spreman...

SAZNAJTE VIŠE

Sva muskulatura se može oporaviti, ojačati i postati funkcionalna bez obzira na ozljedu kosti, mišića ili živca, ali je važan proces i vrijeme.

Zaključak je: iako često nismo odgovorni za nastajanje prijeloma, naša uključenost u period liječenja je neophodna. Pacijent je zlatna karika u lancu liječenja jer daje sve informacije o simptomima i promjenama, provodi stručne savjete zdravstvenih djelatnika i aktivno uključuje sve dijelove tijela u punu funkciju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button