Dodaci prehrani - 20. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - Frane Herenda, mag. pharm.

Zašto je vitamin D ključan za imunitet?

Danas vitamin D, koji je istodobno i hormon, sudjeluje u ekspresiji više od 500 gena, a u nastavku saznajte zašto je važan i za naš imunitet

vitamin D - hormon važan za imunitet

Do prije nekoliko godina vitamin D se u javnome mnijenju doživljavao ponajprije kao suplement koji uz kalcij sudjeluje u prevenciji ili liječenju osteoporoze. Na to su se oslanjali i zdravstveni djelatnici. Kad imamo pregršt informacija kojima treba baratati svakodnevno, najlakše je nečem što koristimo odrediti primarnu namjenu i držati se toga. Ipak, vitamin D zahtijeva malo veću pažnju. Njegovo je mjesto u suplementaciji mnogo važnije i šire nego što se to možda čini na prvi pogled.

Neke skupine ljudi, pod mnogima neželjenom krinkom alternative, govorile su o suplementaciji, često velikim dozama vitamina D, kod karcinoma i autoimunih bolesti te su ih zdravstveni djelatnici ismijali. Hajmo vidjeti što znanost temeljena na dokazima danas kaže.

Folna kiselina, jod, željezo, vitamin D: Čuvari zdravlja trudnica i beba

Treba napomenuti da se posljednje desetljeće, iz godine u godinu, bilježi eksponencijalni rast radova na vitaminu D. Danas znamo da taj vitamin, koji je istodobno i hormon, sudjeluje u ekspresiji više od 500 gena i možemo samo pretpostavljati što ćemo u budućnosti otkriti o njegovu djelovanju na naš organizam.

Koliko dobijemo vitamina D izlaganjem suncu?

Priča o vitaminu D postala je još važnija otkako smo primorani sklanjati se od sve jačeg utjecaja UV zraka. Time gubimo najvažniji izvor vitamina D koji se, pojednostavljeno, pod utjecajem sunca iz unutarnjeg kolesterola pretvara u završni oblik. Koliko zapravo dobijemo vitamina D izlaganjem suncu? Ako cijelo tijelo izložimo suncu ljeti u podne, dobit ćemo 1000 internacionalnih jedinica (IU) u manje od minute! Građevinski radnik s otkrivenim licem i rukama ljeti u 10 minuta stvori 1000 IU, a u 5 sati rada to bi značilo… izračunajte sami. Već se po tome vidi da je bilo upitno jesmo li u pravu kad doziramo vitamin D na otprilike 400 IU na dan i kada nas je strah jer je riječ o vitaminu topivom u ulju.

Pokazano je da su sigurne i višemjesečne doze vitamina D od 25000 IU na dan. Ali idemo vidjeti koliko nam treba. Zapravo, ne znamo koliko nam treba. Znamo da je vjerojatno koncentracija od 75 nmol/l, koja je u smjernicama, premala i da bi trebala biti iznad 100 nmol/l kako bi se prevenirao veći broj autoimunih bolesti i drugih stanja koje sve više povezujemo s nižim razinama vitamina D u krvi. Većina populacije kod nas i dalje ima ispod i tih 75.

Vitamin D

Vitamin D: Sve što trebate znati o sunčanom vitaminu

Vitamin D sintetizira se kada nam je koža neposredno izložena suncu, a u organizam se može unositi i putem...

SAZNAJTE VIŠE

Zašto je važan za imunitet?

Vitamin D očito ima iznimno važnu ulogu u imunitetu. Riblje ulje koje su nam nekoć davali bilo je vrlo pametna metoda, iako tada nisu znali zašto. Dobivali smo EPA, DHA i vitamin D. Danas, kad se klonimo sunca, mažemo s faktorom 50+, jedemo malo ribe, a riblje ulje je previše neugodnog okusa i mirisa za moderna nepca, možda treba razmisliti o suplementaciji. Moderne smjernice za zdravu pedijatrijsku populaciju sugeriraju suplementaciju barem do prve godine. Studije kojima raspolažemo sugeriraju da se održavanjem iznad 100 nmol/l može prevenirati možda i do 70% juvenilnog dijabetesa, multiple skleroze i drugih autoimunih bolesti. Ako govorimo već o „normalnom imunitetu“, vitamin D je jedan od faktora koji stvaraju ravnotežu između različitih dijelova imunosnog odgovora.

Vitamin D ima brojne druge prednosti

Gdje uopće početi? Znamo za kosti i prevenciju osteoporoze. No mnoge će začuditi da je vitamin D iznimno važan u prevenciji kardiovaskularnog zdravlja. Djeluje na tlak, omjer LDL i HDL kolesterola. Bitan je i kod razvoja inzulinske rezistencije te ima utjecaj u prevenciji razvoja pojedinih vrsta karcinoma dojke.

To ne znači da sad svi trebaju uzimati mega doze vitamina D. No umjerena suplementacija, posebno ako nismo skloni izlaganju suncu, zasigurno služi kao prevencija mnogih mogućih budućih tegoba i iznimno je važna kao jedan od temelja za pravilan razvoj imuniteta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button