Kosti i zglobovi - 20. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

Pazi lomljivo: Zdravlje naših kostiju neka nam bude prioritet

Osteoporoza je bolest koju ne smijemo ignorirati, stoga se svake godine, 20. listopada, obilježava se Svjetski dan osteoporoze na inicijativu Svjetske fondacije za osteoporozu

Svjetski dan osteoporoze: Osteoporoza je bolest koju ne trebamo ignorirati

Svjetski dan osteoporoze ima za cilj osvijestiti individualni rizik za zdravlje kostiju te senzibilizirati javnost o mjerama prevencije koje uključuju aktivnosti za sprečavanje, otkrivanje i liječenje te bolesti.

Što je osteoporoza?

Osteoporoza je smanjenje gustoće kostiju koje naše kosti čini slabima i podložnima prijelomima. Za njihovu gustoću i čvrstoću zaslužni su minerali kalcij i fosfor. Ako tijelo nije sposobno regulirati sadržaj tih minerala u našim kostima, gustoća kostiju se smanjuje te one postaju lomljivije, što dovodi do osteoporoze. Uz opskrbu mineralima važna je i proizvodnja hormona kao što su paratiroidni hormon, hormon rasta, kalcitonin, estrogen (žene) i testosteron (muškarci) te odgovarajuća opskrba vitaminom D.

8,9 milijuna prijeloma godišnje

Procjenjuje se da diljem svijeta osteoporoza uzrokuje gotovo devet milijuna prijeloma na godinu. To otprilike znači jedan prijelom svake tri sekunde.

Korak po korak do stote – kako zadržati vitalnost i zdravo stariti?

Svaka treća žena, svaki peti muškarac

Prema podacima Svjetske fondacije za osteoporozu, ova bolest rastući je globalni problem koji prelazi državne granice. Osobito pogađa ljude starije od pedeset godina pa od fraktura pati svaka treća žena te svaki peti muškarac.

Najčešći su prijelomi kuka, kralježaka i podlaktice

Ova tri prijeloma najčešća su pod djelovanjem osteoporoze. Prema globalnim procjenama, u sljedećih tridesetak godina pojavnost prijeloma kuka prouzročenog osteoporozom porast će za 310% kod muškaraca te 240% kod žena.

osteoporoza i Svjetski dan osteoporoze

Najčešći faktori rizika

  • Prirodni tijek starenja jer nakon 30. godine kosti prirodno gube gustoću
  • Genetsko nasljeđe (rizik je veći ako su roditelji imali osteoporozu)
  • Pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola
  • Nedostatna tjelesna aktivnost
  • Neodgovarajući unos kalcija u organizam i manjak vitamina D
  • Dugotrajna upotreba kortikosteroida
padovi, rizik od padova, treca dob, osteoporoza

Kako smanjiti rizik od padova kod starijih osoba?

Iako padovi najčešće ne uzrokuju teške posljedice, kod starijih osoba oni su vodeći uzrok smrtnosti i bolničkog liječenja od...

SAZNAJTE VIŠE

Mjere prevencije

Važno je biti aktivan svaki dan

Ako ste zdravi, preporučuje se redovita tjelesna aktivnost – šetnja, plesanje, trening… Dovoljno je i samo 15-ak minuta aktivnosti na dan. Redovita tjelovježba potiče stvaranje koštane mase te povećava gustoću kostiju.

Pravilno se hranite

Uzimajte hranu bogatu kalcijem. Svaki dan jedite zeleno lisnato povrće, fermentirane mliječne proizvode kao što su jogurt ili kefir. Obogatite prehranu orašastim plodovima, jedite plavu ribu, losos, suho voće… Boravite desetak minuta na suncu kako biste organizam opskrbili vitaminom D. Važno je unositi i dovoljno magnezija koji pospješuje apsorpciju kalcija.

Recite ne lošim navikama

Izbjegavajte pušenje, prekomjernu konzumaciju alkohola te pazite na tjelesnu težinu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button