Koža, kosa i nokti - 10. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Recept za zdravo starenje – o zlatnim godinama misli se već u četrdesetima

Svako životno doba ima svoje prednosti i nedostatke. Starost se ne može izbjeći, ali ako osluškujemo potrebe organizma i opskrbimo ga nutrijentima koji mu nedostaju, tijelo će spremnije dočekati sve izazove koji dolaze s godinama

Starost se ne može izbjeći, ali može se zdravo stariti

Često se pojam starenja veže uz stare i onemoćale osobe. No u današnje vrijeme, kada su medicina i životni uvjeti toliko napredovali da se životni vijek značajno produljio, postoji sve veća potreba da organizam ostane u formi i bude spreman za sve izazove koji ga još čekaju.

Starenje je prirodni proces koji je nemoguće zaustaviti. Najvažnije je u svakom životnom dobu prepoznati potrebe i mogućnosti svoga tijela te sukladno tome slijediti znakove koje nam organizam daje.

Kada počinje starenje?

Iako je to vrlo individualno, u literaturi se ističe da prvi znakovi starenja, polagano smanjivanje fizičkih funkcija, počinju već poslije 45. godine života. Fizičke procese uvijek prate i psihološki procesi pa se tako mijenjaju pogledi na život, revidira se postignuto, javlja se želja za promjenom životnog stila i slično. Iako je prihvaćeno da su pedesete godine granica kad se organizam počinje mijenjati, važno je istaknuti da svaka osoba ima svoj biološki sat. U svakoj osobi postoji niz faktora – od genetskog, preko stila života i stanja duha, do mnogih drugih faktora koji utječu na starenje. 

Iako je prihvaćeno da su pedesete godine granica kad se organizam počinje mijenjati, važno je istaknuti da svaka osoba ima svoj biološki sat 

Znakovi starenja 

  • Znakovi starenja vrlo su uočljivi na našem najvećem organu – koži. Ona postaje vrlo suha i tanka, s dubokim borama i često izraženim mrljama –hiperpigmentacijama.
  • Također, i kosa sijedi i postaje sve tanja.
  • No promjene u organizmu možda nisu tako očite, ali je od ključne važnosti pratiti ih. Pretpostavlja se da starenje organizma počinje onda kada normalan životni proces – odumiranje stanica koje se zamjenjuju novim stanicama – više nije toliko učinkovit. Nijedan sustav u našem organizmu nije toga pošteđen: smanjuju se funkcije pluća, srca i krvnih žila, u probavnom sustavu su vidljive promjene, slabi mišićno-koštani sustav i događaju se degenerativni procesi u mozgu. 

Promjena stila života

Uz obavezne i redovite sistematske liječničke preglede (za čije izbjegavanje ne smije biti isprike), potrebno je svojim godinama prilagoditi i stil života – usporiti tempo, izbjegavati stres, kretati se što više na svježem zraku i pravilno se hraniti. Kao i svim drugim dobnim skupinama, preporučuje se uzimati određene dodatke prehrani koji podižu imunitet i tijelu osiguravaju potrebne dnevne doze vitamina i minerala. Za jačanje imuniteta danas postoje nezaobilazni beta glukan, vitamin C, vitamini B skupine, minerali cink i kalcij i dr. 

Stanična energija i koenzim Q10 

Potrebno je posebno istaknuti određene molekule koje su organizmu potrebnije, a njihova količina opada upravo s godinama pa bi ih također trebalo uključiti u prehranu.Jedna od takvih molekula je koenzim Q10 ili ubikinon, koji u organizmu ima ulogu kataliziranja biokemijskih reakcija. Količina koenzima Q10 u organizmu već se u četrdesetim godinama života smanjuje za 30 posto, dok se u šezdesetim godinama to smanjenje udvostručuje.

Količina koenzima Q10 koji ima snažno antioksidativno djelovanje već se u četrdesetim godinama života smanjuje za 30 posto, dok se u šezdesetim godinama to smanjenje udvostručuje

Koenzim Q10 nalazi se u stanicama i ima vrlo bitnu funkciju u respiratornom lancu koji je ključan za dobivanje stanične energije, odnosno ATP-a (adenozin-trifosfata). ATP je ključan za sintezu proteina, kontrakcije mišića, prijenos molekula u stanicu i za puno drugih biokemijskih reakcija bez kojih život ne bi bio moguć. Dodatak koenzima Q10 preporučuje se za zaštitu kardiovaskularnog sustava te protiv umora i iscrpljenosti, a ima snažno antioksidativno djelovanje. 

Kombinacije vitamina i minerala

Jedna od najzvučnijih kombinacija vitamina i minerala koja se veže uz zrelu dob zasigurno je kombinacija kalcija i vitamina D. Izuzetno važan tijekom cijelog života, kalcij je potreban za održavanje zdravih kostiju. Čak 99 posto kalcija u našem organizmu nalazi se u kostima i zubima. Unošenje dovoljnih količina kalcija, što ishranom, što dodacima prehrani, ključno je za prevenciju osteoporoze. Osteoporoza je metabolička bolest koja najčešće pogađa žene u postmenopauzi. Karakterizira je progresivan gubitak koštane mase po jedinici volumena, a posljedice su česti prijelomi kostiju. Vitamin D poboljšava apsorpciju kalcija te doprinosi održavanju zdravlja kostiju. 

Francuski paradoks 

U posljednje vrijeme posebno se ističu antioksidansi kad se govori o zaštiti organizma, odnosno stanica. Zanimljiv je tzv. francuski paradoks. Naime, primijećeno je da Francuzi u manjem postotku obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti od drugih naroda. Taj se fenomen povezuje s umjerenim konzumiranjem crnog vina u Francuskoj. Antioksidativni spojevi u grožđu, odnosno vinu, spadaju u skupinu polifenola. Jedan od polifenola i izrazito snažan antioksidans je resveratrol. Jedan od najboljih izvora resveratrola, uz grožđe, jest azijska biljka japanski dvornik. Resveratrol jača zaštitu srca i krvnih žila, a istraživanja su pokazala da korištenje resveratrola ima potencijal u liječenju osoba s dijabetesom i Alzheimerovom bolesti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button