Riječ farmaceuta - 19. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić

Urogenitalna atrofija: Zanemareno stanje o kojem treba govoriti

Urogenitalna atrofija je izrazito neugodna tegoba koja kod žena u menopauzi dovodi do znatnog pada kvalitete života te može imati i teže zdravstvene posljedice

urogenitalnom atrofijom je pogođeno više od 50% žena u postmenopauzi

Žene s lakšim simptomima, posebno u razdoblju prije menopauze, često ih zanemaruju i potiskuju, najčešće s osjećajem srama i ne traže pomoć

Simptome urogenitalne atrofije (donedavno se zvala vulvovaginalna atrofija) osjećaju milijuni žena. Njezine posljedice znatno narušavaju kvalitetu života, no nerijetko se zanemaruju i prihvaćaju kao nešto što ne treba liječiti. O čemu je zapravo riječ?

Žene s lakšim simptomima, posebno u razdoblju prije menopauze, često ih zanemaruju i potiskuju, najčešće s osjećajem srama i ne traže pomoć – a trebale bi

Prvi simptomi umor i iscrpljenost

Već u perimenopauzi, razdoblju koje počinje nekoliko godina prije menopauze, počinje pad koncentracije ženskih spolnih hormona, ponajprije estrogena, a nakon menopauze ima ga vrlo malo. Njegov nedostatak uzrokuje sve one neugodne, a potom i teške simptome menopauze. Obično su prvi simptomi umor i iscrpljenost, zatim neraspoloženje, tjeskoba, pa i depresija te nesanica. Potom se javljaju vazomotorne tegobe u obliku naglih, kratkotrajnih naleta vrućine (valunga). Tijekom godina nastaju dugoročne i trajne posljedice nedostatka estrogena koje znatno utječu na zdravlje.

Smanjuje se gustoća kostiju i nastaje osteoporoza, izostaje zaštitni učinak na kardiovaskularni sustav te su moguće bolesti srca i krvnih žila, posebno srčani i moždani udar, smanjuju se i kognitivne sposobnosti. Estrogeni u velikoj mjeri utječu i na sintezu kolagena i elastina, kao struktura kože, kose i noktiju, gube se debljina, čvrstoća i elastičnost kože, smanjuje se cirkulacija te dolazi do stanjivanja i suhoće kože i sluznice, kao i većeg smanjenja njihovih zaštitnih funkcija.

Spolni odnos je neugodan i bolan

Sluznica spolnih i mokraćnih organa posebno je osjetljiva na nedostatak estrogena – promjene su nerijetko vrlo neugodne te uzrokuju bolesti. U početku se javlja samo suhoća rodnice, što uzrokuje neugodu i iritaciju, posebno pri mokrenju i spolnim odnosima. No s vremenom suhoća postaje izraženija uzrokujući iritaciju, žarenje, peckanje i bol. Oslabljena i nadražena sluznica gubi svoju funkciju zaštite, no mijenja se i sadržaj glikogena te zaštitnih mliječnih bakterija koje štite od različitih uzročnika pa su česte lokalne infekcije vanjskog spolovila, potom i rodnice (vulvovaginitisi) koje uzrokuju upalu i iscjedak iz rodnice. Spolni odnos je neugodan i bolan. Oštećena je i sluznica mokraćnih putova zbog čega se javlja učestalo, a često i noćno mokrenje, kao i ozbiljnije urinarne infekcije te s vremenom nastaje inkontinencija. Smatra se da gotovo 80% žena starije dobi pati od inkontinencije.

Urogenitalna atrofija nekada se nazivala vulvovaginalnom atrofijom

Stariji naziv vulvovaginalna atrofija ne obuhvaća sve promjene i posljedice koje se zbivaju te se danas naziva urogenitalna atrofija. Iako je njome pogođeno više od 50% žena u postmenopauzi, može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Osim što utječe na zdravlje, znatno narušava kvalitetu života. Stalni osjećaj suhoće, žarenja, čest nagon na mokrenje, pečenje pri uriniranju, neugoda pri pranju i brisanju svakodnevne su frustracije. Održavanje spolnog odnosa, iako često tema o kojoj se ne govori u srednjoj i starijoj dobi, nužno je za fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje žene.

>>Menopauza može biti prilika za novi početak ili za reviziju života, čak je doista moguće da budete zdraviji, veseliji i sretniji nego što ste bili u razdoblju prije menopauze.<<

Vaginalni lubrikanti mogu biti od pomoći

Žene s lakšim simptomima, posebno u razdoblju prije menopauze, često ih zanemaruju i potiskuju, najčešće s osjećajem srama i ne traže pomoć – a trebale bi. Za pomoć kod blagih simptoma koriste se vaginalni lubrikanti, odnosno ovlaživači. U medijima se naziv lubrikant često veže uz sredstvo za podmazivanje pri spolnom odnosu, no ovdje govorimo o preparatima za svakodnevnu njegu i zaštitu sluznice. Postoje kao vaginalne kreme i gelovi koji sadrže veliku količinu vode uz dodatak masnih ulja. Mogu sadržavati i druge dodatke poput hijaluronske kiseline koja zadržava vlagu, vaginalnih probiotika koji nadomještaju prirodnu vaginalnu mikrofloru ili eteričnih ulja poput čajevca koji djeluje antiseptički. Vaginalni lubrikanti tako ublažavaju iritaciju te smanjuju nastanak ozljeda sluznice. Pri spolnom odnosu su nužni, no trebali bi se koristiti svakodnevno kako bi sluznica što dulje ostala zaštićena, a time zdrava i funkcionalna.

Teži simptomi su povezani su s ostalim simptomima menopauze

U liječenju težih simptoma treba nadomjestiti estrogen – ženama se propisuju lijekovi koje nazivamo hormonskom nadomjesnom terapijom. Ako su prisutni samo simptomi urogenitalne atrofije, najčešće se propisuju kao kreme s vrlo niskom dozom estrogena koje se uvode aplikatorom u rodnicu i nanose izvana na stidnicu. Iako u javnosti primjena hormona ima negativan publicitet, ovi lijekovi su vrlo sigurni i učinkoviti jer se ginekolozi u propisivanju pridržavaju preporučenih smjernica.

Teži simptomi urogenitalne atrofije povezani su s ostalim simptomima menopauze i tada se, uz pomnu dijagnostiku, propisuju tablete za hormonsko nadomjesno liječenje. One ujedno znatno usporavaju posljedice menopauze, ponajprije nastanak osteoporoze, čime se znatno smanjuje rizik fraktura kosti u starijoj dobi. Dakle, o urogenitalnoj atrofiji svakako treba govoriti, prihvatiti je te na odgovarajući način liječiti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button