Riječ farmaceuta - 29. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić

Hrvatski dan ljekarni posvećen prekomjernoj tjelesnoj težini

Pretilost je jedan od vodećih zdravstvenih rizika u svijetu i Hrvatskoj koji znatno narušava zdravlje. U svim hrvatskim ljekarnama će se 29. listopada dodatno poticati pacijente na savjetovanje s ljekarnikom

Hrvatski dan ljekarni obilježava se 29. listopada

Hrvatski ljekarnici obilježavaju svoj dan 29. listopada kao spomen na 1271. godinu kad je zaključen ugovor za otvaranje ljekarne u Trogiru. U Hrvatskoj ljekarništvo time dokumentirano postoji već gotovo osam stoljeća.

Osim što je Hrvatska prva zemlja na ovim prostorima u kojoj je otvorena javna ljekarna, prva je i po najstarijoj ljekarni uopće na svijetu (koliko znamo!) koja bez prekida radi na istome mjestu. To je Ljekarna Male braće u Dubrovniku, za koju se smatra da je otvorena 1317. godine, a danas posluje u preuređenom prostoru. U njezinoj neposrednoj blizini nalazi se muzej s izložbenim primjercima ljekarne i vrlo vrijednim knjigama. Nažalost, najstariji dio povijesne građe izgorio je u požaru tijekom katastrofalnog potresa 1667. godine.

Pretilost je jedan od vodećih zdravstvenih rizika u svijetu i Hrvatskoj koji dovodi do znatnog narušavanja zdravlja te prijevremene smrti

Recepti za uspješne lijekove su se čuvali u tanosti

Nekoć su ljekarnici bili iznimno cijenjeni i važni u svakom društvu jer su pripravljali lijekove. U starim ljekarničkim zbirkama te u državnim arhivima čuvaju se zapisi o načinima izrade lijekova – preskripcije. Za neke uspješne lijekove recepte su ljekarnici čuvali u tajnosti i tretirali ih kao poslovnu tajnu, odnosno patent. Tek negdje krajem 19. stoljeća velike ljekarne počinju proizvodnju većih količina lijekova u svojim galenskim laboratorijima koji su u 20. stoljeću prerasli u tvornice lijekova kakve danas poznajemo, a ljekarnici su počeli izdavati gotove lijekove.

No i tada i danas ljekarnik je pacijentu davao točnu uputu o tome kako određeni lijek valja uzimati, odnosno u koje vrijeme, koliko dugo, s kojom hranom, koji se neželjeni učinci lijeka mogu očekivati, kada ga treba prestati uzimati, s kojim drugim lijekovima ili preparatima se ne smije uzimati. Često bolesnicima treba pojasniti i zašto im je liječnik propisao neki lijek, posebno ako uzimaju više njih odjednom, kako bi bolesnici mogli prihvatiti važnost pravilne i točne primjene svojeg lijeka te time utjecati na bolji učinak.

Savjetovanje o smanjenju tjelesne težine

Ovogodišnjim Danom hrvatskih ljekarni želi se potaknuti pacijente na savjetovanje o smanjenju tjelesne težine. Pretilost je jedan od vodećih zdravstvenih rizika u svijetu i Hrvatskoj koji dovodi do znatnog narušavanja zdravlja te prijevremene smrti. Pretile osobe češće obolijevaju od šećerne bolesti tipa 2, hipertenzije, dislipidemija, kardiovaskularnih bolesti, degenerativnih bolesti kostiju i zglobova, endokrinoloških poremećaja te psihičkih problema. Pretile osobe imaju skraćeno očekivano trajanje života (tri do deset godina), ovisno o stupnju pretilosti i rizicima za nastanak pridruženih bolesti. U liječenju pretilosti nužna je svijest pacijenta o zdravstvenom problemu i njegova odluka o promjeni, a u liječenje je uključen multidisciplinarni tim liječnika opće medicine, endokrinologa, internista te ljekarnika.

>>Najzdravije i najsigurnije mršavljenje je, dakako, uravnotežena prehrana sa smanjenim energetskim unosom koja zadovoljava potrebe za svim esencijalnim nutrijentima.<<

Brošura sa svim važnim informacijama o pretilosti

U svim hrvatskim ljekarnama će se 29. listopada dodatno poticati pacijente na savjetovanje s ljekarnikom. Osim zdravstvenih savjeta i uputa o primjeni lijekova, osvijestit će pacijente kako si mogu sami pomoći, a dijelit će se i brošura koju je pripremilo Hrvatsko farmaceutsko društvo. U njoj je objašnjena pretilost, kako nastaje i koje su posljedice na zdravlje. Objašnjeno je i kako uzimanje nekih lijekova može biti razlog povećanja tjelesne težine te kako sigurno i odgovorno uzimati takve lijekove uz istodobno sprečavanje te “nuspojave”. Naime, liječenje propisanim lijekom nužno je, ne smije ga se zbog toga prestati uzimati ili ga se nepravilno uzimati jer se tjelesna težina može uspješno kontrolirati.

Tijekom liječenja lijekovima koji mogu utjecati na porast tjelesne težine važno je nastaviti preporučeni plan prehrane te voditi dnevnik prehrane ili, po potrebi, s liječnikom dogovoriti novi, prilagođeni plan prehrane. Osim toga, može se povećati i tjelesna aktivnost prilagođena dobi i stanju koja pomaže u kontroli porasta težine, a nužna je redovita kontrola metaboličkog stanja organizma, odnosno krvnog tlaka te sadržaja glukoze i lipida u krvi. Ako se dodatno žele uzimati neki dodaci prehrani koji pomažu u gubitku kilograma, o njima se treba detaljno posavjetovati s ljekarnikom. Naime, neki od njih mogu stupiti u interakcije s propisanim lijekovima, čime mogu umanjiti ili pojačati njihovo djelovanje, a mogu prouzročiti i nastanak nuspojava.

Važna uloga ljekarnika

Ljekarnici mogu znatno pomoći savjetima – prije svega upozoravanjem na nužnost kontrole tjelesne težine, a zatim poticanjem, podrškom i praćenjem osoba koje se same teško nose sa svojim stanjem. Kao zdravstveni stručnjaci, ljekarnici mogu uočiti simptome pogoršanja bolesti, pravodobno pacijente uputiti liječniku te osigurati učinkovitost i sigurnost liječenja pretilosti uočavanjem moguće nesuradljivosti pacijenata. Stoga posebno 29. listopada, ali i bilo kojeg drugog dana, zatražite savjet od ljekarnika i s povjerenjem ga prihvatite.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button