Riječ farmaceuta - 11. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Nova booster cjepiva protiv COVID-19: što trebamo znati?

Od rujna su dostupna cjepiva Spikevax i Comirnaty, koja su bivalentna te odobrena za docjepljivanje osoba u dobi od 12 godina i starijih. U čemu se razlikuju od „starih“ i kome se preporučuju?

nova booster cjepiva COVID-19

Iako je cijepljenje novim cjepivom protiv COVID-19 započelo još u rujnu, relativno je mali odaziv na cijepljenje, a pacijenti su pomalo zbunjeni. Dakle, kakvo je to cjepivo i kome je preporučeno cijepljenje ovim cjepivom koje zove adaptirano/varijantno cjepivo te koje pokriva originalni wuhanski soj virusa i njegovu omikron varijantu?

Primarno cijepljenje protiv COVID-a

Cijepljenje protiv COVID-19 provodi se kroz, uvjetno rečeno, nekoliko faza.

Nove preporuke HZJZ-a za cijepljenje: Kome se preporučuje drugi booster i može li ga svatko dobiti

Razlikujemo primarno cijepljenje koje podrazumijeva primanje:

  • dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer) s razmakom od najmanje tri tjedna ili
  • dvije doze cjepiva Spikevax (Moderna) s razmakom od najmanje četiri tjedna ili
  • dvije doze cjepiva Vaxzevria (AstraZeneca) s razmakom od četiri do 12 tjedana ili
  • jednu doza cjepiva Johnson&Johnson/Janssen ili
  • dvije doze cjepiva Nuvaxovid (Novavax) s razmakom od najmanje tri tjedna.

Za primarno cijepljenje se ne koristi novo, omikron cjepivo.

Što je dodatna, a što docjepna (booster) doza?

Kod osoba kod kojih se očekuje slabiji imunološki odgovor, zapravo slabiji razvoj otpornosti kao što su sve imunokompromitirane osobe, preporučuje se treća, dodatna doza. Kod ostalih osoba, kod kojih se očekuje normalan razvoj imunološkog odgovora, preporučuje se također primijeniti treću dozu, ali se ona naziva docjepna ili booster doza.

Razlika između ove dvije je u različitom vremenskom odmaku od primarne doze cijepljenja. Treća, docjepna doza daje se s većim vremenskim odmakom, a svrha je produljenje trajanja zaštite stečene primarnim cijepljenjem (dvije doze). Naime, dokazi upućuju na to da zaštita od infekcije  stečene cijepljenjem slabi protekom vremena. Ujedno, javljaju se nove varijante virusa zbog njegove mutacije.

Nova booster cjepiva

Stoga je cijepljenje novim, adaptiranim/varijantnim cjepivom zapravo docjepljivanje ili boosteriranje. Od rujna su dostupna cjepiva Spikevax i Comirnaty, koja su bivalentna. Zovu se:

  • Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1,
  • Comirnaty Original/Omicron BA.1 i
  • Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.

Ime im govori da sadrže informaciju za proizvodnju šiljastog proteina originalnog wuhanskog virusa i jedne od omikron podvarijanti virusa. Odobrena su za docjepljivanje osoba u dobi od 12 godina i starijih.

Kada se docjepljujemo?

Osobe koje su primarno cijepljene bilo kojim cjepivom koje se prima u dvije doze, docjepljuju se najmanje tri mjeseca nakon primarnog cijepljenja, dakle nakon primanja obje doze cjepiva (prve i druge).

Drugo docjepljivanje novim cjepivom preporučuje se također šest mjeseci nakon primanja prvog docjepljivanja i to osobama u dobi od 60 godina i starijima te odraslim osobama mlađima od 60 godina s povećanim rizikom za razvoj teških oblika bolesti COVID-19 (osobe s umjerenom ili teškom imunosupresijom, osobe s teškim bolestima dišnog sustava, teškim oblicima bolesti srca i krvožilnog sustava, metaboličkim i endokrinim bolestima).

Također, drugo docjepljivanje se preporučuje navedenim kategorijama osoba koje su primarno cijepljene Janssen cjepivom i docijepile se Janssen cjepivom ili jednom dozom originalnog mRNA cjepiva.

Naravno, sve ostale osobe mogu se docijepiti drugi put jednom dozom varijantnog cjepiva, ako žele ili je potrebno zbog nekih administrativnih razloga, odnosno zahtjeva radnog mjesta.

COVID-19 mjere prevencije i zastite

Što možemo poduzeti kako bismo zaštitili sebe i druge od bolesti COVID-19?

Epidemiološke mjere su vrlo važne u sprečavanju širenja infekcije virusom SARS-CoV-2 te ih se treba pridržavati. Donosimo najvažnije upute

SAZNAJTE VIŠE

Donošenje odluke o trećoj docjepnoj dozi

Treba znati i to da prema preporukama HZJZ-a zbog nedostatka podataka o trajanju zaštite nakon drugog docjepljivanja i potrebe za eventualnom primjenom treće docjepne doze, trenutno se ne preporučuje rutinska primjena treće docjepne doze. Pritom nema prepreka da osobe koje pripadaju najvulnerabilnijim skupinama prime treću docjepnu dozu šest mjeseci od druge docjepne doze, ako u dogovoru s liječnikom tako odluče, uzimajući individualno u obzir zdravstveno stanje i rizik.

Ipak, tek smo na primjeni druge docjepne doze; dakle, razmislite, savjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom i donesite zdravu odluku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button