Koronavirus - 22. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Nove preporuke HZJZ-a za cijepljenje: Kome se preporučuje drugi booster i može li ga svatko dobiti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je dugoočekivane Privremene preporuke za cijepljenje protiv bolesti COVID-19

cijepljenje protiv COVID-19 - preporuke za booster

Po novome, drugo docjepljivanje preporučuje se starijima od 60 godina i osobito osjetljivim odraslim osobama, najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze, kao i svima s povećanim rizikom za razvoj teških oblika bolesti, a koje su cijepljene Janssen cjepivom (Johnson & Johnson).

U svrhu drugog docjepljivanja, prenosi news portal tportal.hr, preporučuje se primijeniti mRNA cjepivo (Pfizer iii Moderna).

Osobama kojima je vrijeme za docjepljivanje, ne preporučuje se odgađanje docjepljivanja do dolaska adaptiranog / varijantnog cjepiva jer nije poznato kad će ono biti dostupno, niti nema u ovom trenutku čvrstih dokaza da će biti učinkovitije od trenutno dostupnih cjepiva.

Tko se još može docijepiti drugi put

Mogu se i druge osobe docijepiti drugi put (nije zabranjeno), osobito ako imaju kronične bolesti zbog kojih imaju povećan rizik od razvoja teških oblika COVID-a ili ako je to potrebno zbog administrativnih razloga, navodi HZJZ.

Osobama koje su se potpuno cijepile (primile primarne doze cjepiva) nakon preboljenja, u ovom trenutku ne preporučuje se docjepljivanje. Međutim, s obzirom na pojavu omikron varijante, podvarijanti BA.4 i BA.5 koje su visokozarazne i uspješnije izbjegavaju imunost stečenu prebolijevanjem odnosno cijepljenjem te s obzirom na to da s protokom vremena slabi zaštita stečena cijepljenjem, osobe koje su primovakcinirane nakon preboljenja mogu se docijepiti jednom dozom ako je prošlo najmanje 6 mjeseci od završetka primarnog cijepljenja.

COVID glavobolja

Jesu li „COVID glavobolje“ drugačije od ostalih glavobolja?

I nakon COVID-19, mnogi se i dalje muče sa simptomima među kojima su česte glavobolje. Mogu trajati tjednima, pa...

SAZNAJTE VIŠE

Cjelovit tekst Privremenih preporuka za cijepljenje protiv bolesti COVID-19, koje je izdao HZJZ, možete pročitati na ovom linku.

Izvor informacije: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/nove-preporuke-hzjz-a-o-cijepljenju-protiv-covida-evo-kome-se-preporuca-drugi-booster-i-moze-li-ga-svatko-dobiti-foto-20220819

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button