Koronavirus - 28. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Jesu li „COVID glavobolje“ drugačije od ostalih glavobolja?

I nakon preboljele bolesti COVID-19, mnogi se pacijenti i dalje muče sa simptomima, među kojima su česte glavobolje. Simptomi mogu trajati tjednima, pa i mjesecima nakon početne infekcije

COVID glavobolja

Glavobolje su jedan od najčešćih simptoma bolesti COVID-19, no razlikuju li se od drugih vrsta glavobolja? Glavobolje od COVID-a mogle bi se različito manifestirati kod pojedinaca, kaže američki neurolog, dr.Igor Koralnik za zdravstveni portal Verywell health. Mogu biti slične stalnoj tenzijskoj glavobolji ili bol može biti pulsirajuća poput napadaja migrene. Oko 70% pacijenata u klinici Neuro COVID-19 u bolnici Northwestern Memorial ima glavobolje povezane s koronavirusom, dodao je Koralnik.

Predstavljen prvi post-COVID-19 vodič pod nazivom „Povratak zdravlja i snage nakon COVID-19“

Nove glavobolje u okviru dugog COVID-a

Prema studiji iz 2020., pacijenti s postojećom primarnom glavoboljom češće imaju glavobolje uzrokovane COVID-om od onih koji primarnu glavobolju nemaju. Glavobolje se češće javljaju i kod dehidriranih pacijenata s COVID-om. Njihov intenzitet mogu pojačati kašalj ili pokreti glave.

Erin McConnell, liječnica interne medicine u programu oporavka nakon COVID-a u Wexner medicinskom centru Sveučilišta Ohio, rekla je za Verywell da neki od njezinih pacijenata imaju nove ili još gore migrene nakon akutne infekcije virusom SARS-CoV-2. Ovo najvjerojatnije ovisi o više čimbenika jer mnogi pacijenti s dugim COVID-om već pate od umora i loše kvalitete sna, a oboje mogu biti okidači za migrene, objasnila je.

U potrazi za mogućim uzrokom „COVID glavobolja“

Zanimljiv podatak iz povijesti govori o tome da su osobe koje su preživjele pandemiju gripe 1890. godine („Ruska gripa“) imale simptome još mjesecima ili godinama nakon završetka pandemije. Jedna od dokumentiranih komplikacija je bila stalna, svakodnevna glavobolja. Istraživači su sugerirali da mnoge sličnosti između pandemije iz 1890. i sadašnje pandemije upućuju da je glavobolja slične prirode moguća posljedica bolesti COVID-19.

Može se pretpostaviti da bi novonastala glavobolja mogla biti povezana sa samom virusnom bolešću, budući da se COVID obično manifestira simptomima sličnim gripi, rekla je McConnell. Mnogi ljudi razviju glavobolju tijekom infekcije koja nestane nakon oporavka, no u nekim se slučajevima glavobolja nastavi još dugo javljati. „Glavobolje povezane s COVID-om mogu trajati jednako dugo kao i akutna bolest ili čak nekoliko tjedana i mjeseci, posebno kod onih pacijenata kod kojih se glavobolje razviju u okviru dugog COVID-a“.

Koralnik, koji je nedavno vodio studiju o dugotrajnim simptomima COVID-a, rekao je da glavobolje uzrokovane virusnim bolestima općenito ne traju tako dugo kao kod pacijenata s dugim COVID-om. Još nema konačnih podataka, ali moguće je da je glavobolja nakon COVID-a uzrokovana sistemskom upalom tijekom akutne faze bolesti COVID-19 ili je povezana sa stalnom aktivacijom imunološkog sustava. Imunološki sustav mogao je biti „’zbunjen’ virusom misleći da treba napasti normalne komponente mozga“, objasnio je Koralnik. Upala i promjene u mikrocirkulaciji krvi oko mozga mogle bi izazvati glavobolje nakon COVID-a.

Liječenje glavobolja izazvanih COVID-om

Preporuke za liječenje dugotrajnih glavobolja izazvanih COVID-om slične su načinu na koji liječnici liječe druge kronične glavobolje, rekla je McConnell, što uključuje odgovarajući san, pravilnu hidrataciju, redovite obroke i svođenje stresa na najmanju moguću mjeru.

Prečesto korištenje lijekova protiv bolova bez recepta može dovesti do glavobolje zbog prekomjerne upotrebe lijekova, stoga je najbolje razgovarati s liječnikom o mogućim tretmanima.

„Ako su bolovi dovoljno jaki ili česti, možemo započeti s preventivnim lijekovima kao što su beta-blokatori, antiepileptici ili triciklički antidepresivi, lijekovi koje obično koristimo za sprječavanje kroničnih svakodnevnih glavobolja“, kaže McConnell.

dugotrajni COVID

Borba s dugotrajnim COVID-om i dalje traje: što znamo o simptomima?

Milijuni koji su imali COVID-19 i dalje pate od niza iscrpljujućih simptoma koji mogu potrajati tjednima ili čak mjesecima...

SAZNAJTE VIŠE

Koralnik dodaje da se, kao i kod svih neuroloških simptoma, dijagnosticiranje svake glavobolje mora temeljiti na iscrpnoj povijesti bolesti i neurološkom pregledu. Ponekad glavobolja ne reagira na lijekove bez recepta i nesteroidne protuupalne lijekove. Ako se ne pronađu nikakvi drugi uzroci, za prevenciju i liječenje glavobolja koriste se male doze nortriptilina (vrste antidepresiva) prije spavanja, rekao je Koralnik.

No potrebno je više istraživanja kako bi se razumjelo kako učinkovito liječiti simptome nakon COVID-a. Stručnjaci preporučuju cijepljenje i booster doze protiv COVID-19 kako bi se izbjegli teški ishodi bolesti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button