Koronavirus - 8. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Odgovori na sve dileme oko treće doze i „booster“ doze cjepiva protiv COVID-19

Visoke brojke novozaraženih koronavirusom pokazatelj su da se pandemija ne smiruje, štoviše, stručnjaci smatraju da još nije dosegnula vrhunac. Na pitanja i nedoumice u vezi cijepljenja, osobito oko cijepljenja trećom dozom, odgovara prof. dr. sc. Anamarija Jurčev Savićević

COVID-19 cjepivo

Stožer civilne zaštite donosi nove mjere kojima bi se ograničilo širenje virusa i tako spasili mnogi životi. Istodobno liječnici pozivaju na cijepljenje sve koji to još nisu učinili, jer je to za sada najbolje što možete učiniti za svoje i za zdravlje svojih najbližih i pomoći da se širenje virusa obuzda, prenosi  news portal Rtl.hr.

Tko se treba cijepiti trećom dozom cjepiva?

Oko cijepljenja, osobito oko cijepljenja trećom dozom, još je uvijek mnogo pitanja i nepoznanica u javnosti. Ima i straha, počevši od straha od igle preko nebrojenih teorija zavjere do tvrdnji da je virus izmišljen.

Devet simptoma koji ukazuju na zarazu delta varijantom koronavirusa

Epidemiologinja prof. dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević, voditeljica Jedinice za znanstvenoistraživački rad Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, za Slobodnu Dalmaciju je pojasnila što znači treća, dodatna ili “booster” doza i koja je razlika među njima.

“Treća doza odnosi se na cijepljenje osoba slabog imunološkog sustava zbog liječenja malignih bolesti, hemodijalize, transplantacije solidnog organa/hematopoetskih stanica i posljedične imunosupresivne terapije, uznapredovale ili neliječene HIV infekcije, različitih imunodeficijencija koje su prethodno potpuno cijepljene.“ kaže prof. dr. sc. Savičević

„Dakle, to su bolesnici za koje smo svjesni da će u startu slabije ili nepotpuno odgovoriti na cjepivo u smislu stvaranja zaštitnih protutijela. Takvi pojedinci inače imaju drugačije protokole cijepljenja u odnosu na druge osobe. Primjerice, osobe koje su na hemodijalizi cijepimo 4 umjesto 3 puta, cjepivom protiv hepatitisa B, i to duplom količinom cjepiva.“ nastavlja Savičević

Na koga se odnosi „booster“ doza

„Takvi se bolesnici trebaju, bez obzira na cijepljenje, i dalje strogo pridržavati općih mjera sprječavanja prijenosa SARS-CoV-2. Dodatna ili “booster” doza odnosi se na osobe kojima je prošlo više vremena od završetka primarnog cijepljenja (dvjema dozama cjepiva, odnosno jednom dozom Janssenova cjepiva), na koje su vjerojatno dobro odreagirale u smislu stvaranja zaštite, koja s vremenom slabi pa se dodatnim cijepljenjem želi produžiti”, kazala je i dodala kako od druge do dodatne (booster) doze, treba proći barem šest mjeseci.

Na upit postoje li osobe za koje nije preporučljiva treća doza, epidemiologinja je odgovorila:

“Ne. Niti će im nova količina antitijela stvoriti problem. Osobe slabijeg imuniteta će, zapravo, stvoriti manje protutijela jer im imunitet nije dovoljno dobar da stvori onoliko protutijela kao što će ih stvoriti zdrava osoba.”

Nuspojave nakon treće doze

„Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti nedavno je objavio rezultate istraživanja nuspojava nakon treće doze cjepiva. U istraživanju je sudjelovalo 306 ljudi koji su primili treću dozu Pfizerova cjepiva i nuspojave nakon treće doze bile su vrlo slične onima nakon primanja druge”, pojasnila je pojavu nuspojava treće doze.

treca doza cjepiva booster

Građani od sada mogu primiti i treću dozu cjepiva, HZJZ objavio upute

Booster dozom mogu se cijepiti i ostali, ako to žele, ali nije ključno. Preporuke su to HZJZ-a o primjeni...

SAZNAJTE VIŠE

Odgovorila je i na pitanje kome se preporučuje docjepa (booster):

“Ciljne skupine za docjepu protiv bolesti COVID 19 su korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne i odrasle osobe s invaliditetom, zdravstveni radnici koji izravno skrbe o pacijentima neovisno na kojoj razini zdravstvene zaštite rade, sve osobe starije od 65 godina, sve osobe starije od 18 godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim članovima kućanstva, te svim osobama starijim od 18 godina koje boluju od kroničnih bolesti.”

Izvor: https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/4135382/splitska-epidemiologinja-rjesava-dileme-koje-ste-imali-o-trecoj-dozi-evo-kome-je-potrebna-koje-su-nuspojave/?utm_source=sprajcFB&utm_medium=post&utm_campaign=organic&fbclid=IwAR3lnaXErhsQF37m5F0Zcc3TsAslBQeoX3UDOe5_cU0J-du9-FSZvJjfsrk

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button