Koronavirus - 29. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Trebamo li mjeriti razinu antitijela prije booster doze?

Ako je izmjerena koncentracija protutijela izrazito visoka, vjerojatno je među njima dovoljna količina i neutralizacijskih protutijela

protutijela antitijela booster doza cijepljenje cjepivo

Nakon dramatičnog rasta broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, interes za cijepljenjem protiv koronavirusa se ipak povećava, ističe jutarnji.hr.

Zato postoji dosta upita o tome trebaju li prije primanja booster doze izmjeriti razinu antitijela što se radi u nekim zemljama. Na te nedoumice odgovara imunolog Zlatko Trobonjača, profesor na Sveučilištu u Rijeci.

Trebamo li slijediti primjer Švicarske?

„Neke zemlje, poput Švicarske, prije primjene treće doze provode praksu mjerenja razine antivirusnih protutijela u plazmi, te na temelju tog mjerenja donose odluku o terminu docjepljivanja. Zbog enormnih troškova, držim da ta praksa nema većeg smisla“ rekao je prof. Trobonjača.

Naglasio je kako u kontaktu s virusom ili cijepljenjem stvaramo bateriju, repertoar različitih protutijela koja se lijepe po virusnim proteinima.

„Među njima najvažnija u imunosnoj zaštiti od neke buduće infekcije su ona usmjerena na S-protein koja mogu neutralizirati virus, a to znači onemogućiti mu vezanje na stanični receptor. Koliko takvih neutralizacijskih u ukupnoj masi antivirusnih protutijela imamo nije lako znati. Da bi saznali morali bi raditi tzv. test neutralizacije virusa koji je kompliciran i skup i rutinski se ne provodi. Doduše, u novije vrijeme pojavili su se testovi, poput Siemens Healthineers, SARS-CoV-2 IgG Antibody Test (sCOVG), koji deklariraju određivanje plazmatske koncentracije samo onih protutijela na neutralizacijske epitope S-proteina, no upitno je u kojoj mjeri se ona poklapaju s protutijelima koja svaka inficirana ili cijepljena osoba razvija djelovanjem svog vlastitog imunosnog sustava“ dodao je Trobonjača.

devet simptoma delta soj koronavirus

Devet simptoma koji ukazuju na zarazu delta varijantom koronavirusa

Delta varijanta koronavirusa je „opasnija i visokozarazna, više nego dvostruko od prethodnih varijanti virusa“, upozorio je američki CDC

SAZNAJTE VIŠE

Nemoguće je znati razinu zaštićenosti od buduće infekcije

„Prema tome, izmjerena koncentracija antivirusnih protutijela i deklarirana u arbitrarnim jedinicama testova različitih proizvođača znak su da je osoba ili došla u kontakt s virusom ili je cijepljena, no u kojoj mjeri je zaštićena od buduće infekcije nemoguće je sa sigurnošću znati. Ipak, ako je izmjerena koncentracija protutijela izrazito visoka, možemo pretpostaviti da među njima ima dovoljna količina i onih zaštitnih, neutralizacijskih protutijela“ zaključio je Zlatko Trobonjača.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/prof-trobonjaca-odgovorio-na-pitanje-trebamo-li-mjeriti-razinu-antitijela-prije-booster-doze-15113951

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button