Koronavirus - 8. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Istovremena infekcija virusom gripe tip A i koronavirusom mogla bi smanjiti težinu COVID-a

Kod pacijenata koji se najprije zaraze virusom gripe tip A, a potom i virusom SARS-CoV-2, replikacija koronavirusa može biti potisnuta

istovremeno gripa i COVID

U tijeku su pripreme za sezonu gripe. Već početkom listopada je objavljeno da je na otoku Cresu zabilježen prvi slučaj gripe, a 17. listopada počelo je i cijepljenje četverovalentnim cjepivom koje je besplatno za rizične skupine. Iako protekle dvije godine gripu gotovo nismo ni osjetili, predviđa se da bi ove sezone situacija mogla biti teža zbog sniženih razina antitijela i ublažavanja, odnosno ukidanja epidemioloških mjera čime se olakšava širenje virusa.

Naravno, s obzirom na činjenicu da virus SARS-CoV-2 nije nestao, postavlja se i dalje pitanje koliko je ozbiljna istovremena infekcija s oba virusa, influencom i koronavirusom. Studija objavljena u stručnom časopisu Journal of Virology došla je do zanimljivih rezultata, o čemu je pisao i Pharmacy Times.

Počelo cijepljenje protiv gripe

Koronavirus ne potiskuje gripu, ali gripa potiskuje koronu

Naime, studija je pokazala da koinfekcija SARS-CoV-2 i virusa influence tip A ne mijenja putanju ili ozbiljnost gripe, bez obzira na to s kojim smo se virusom najprije zarazili. Međutim, kod onih pacijenata koji se najprije zaraze virusom gripe tip A, reakcija na tu infekciju može značajno potisnuti SARS-CoV-2, odnosno ublažiti težinu bolesti COVID-19.

Istraživanje je važno jer oba virusa, i SARS-CoV-2 i gripa tip A, predstavljaju RNA viruse s visokim pandemijskim potencijalom. S obzirom na to da oba virusa inficiraju dišne putove te mogu dovesti do značajnog pobola i smrtnosti, važno je razumjeti posljedice koinfekcije, ističu istraživači. Nekoliko je drugih studija također izvijestilo o koinfekciji SARS-CoV-2 s drugim virusima.

„Konkretno, koinfekcija sa SARS-CoV-2 i virusom influence A bila je uobičajena u ranoj fazi pandemije COVID-19, prije nošenja maski i socijalnog distanciranja“, istaknuo je u priopćenju za javnost dopisni autor dr. Benjamin R. tenOever, profesor mikrobiologije u medicinskom centru Langone Health Sveučilišta New York.

Rezultati studije

Istraživači su izveli pokuse na uzgojenim stanicama i životinjskom modelu zlatnog hrčka u kojem su životinjama istovremeno davana oba virusa te su povremeno ispitivani nakon infekcije. Provedeni su dodatni eksperimenti u kojima su životinje najprije bile zaražene s jednim virusom, a tri dana kasnije i drugim virusom. Ove su životinje promatrane prvog, trećeg i petog dana nakon primjene drugog virusa.

Istraživači su otkrili da virus influence A ometa replikaciju SARS-CoV-2 u plućima. Prema njihovim nalazima, interferencija se može nastaviti i više od tjedan dana nakon što u tijelu više nema tragova virusa influence tip A.

Istovremena infekcija nije prijetnja čovječanstvu

„Ovi podaci upućuju na prisutnost čimbenika svojstvenih ili induciranih virusom influence tip A koji mogu ograničiti rast virusa SARS-CoV-2, ali ostaje nejasno igra li taj učinak ulogu u težini bolesti“, napisali su istraživači.

gripa 2019. i komplikacije gripe

Gripa je teška bolest, a komplikacije mogu biti itekako opasne

Komplikacije gripe odgovorne su za najveći broj smrtnih slučajeva, a i u 2019. kada se spominje gripa, najviše su...

SAZNAJTE VIŠE

Međutim, dr. tenOever sugerira da bi se „ova studija mogla koristiti kao primjer kako imunološki odgovor na nešto nepovezano može pružiti zaštitu od SARS-CoV-2.“

Rezultati su također pokazali da koinfekcija ne dovodi do lošijeg ishoda bolesti u životinjskom modelu. „Ovi rezultati sugeriraju da koinfekcija SARS-CoV-2 i virusom influence A ne predstavlja prijetnju čovječanstvu”, zaključio je dr. tenOever.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button