Koronavirus - 8. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ADIVA Plus sadržaj

Što možemo poduzeti kako bismo zaštitili sebe i druge od bolesti COVID-19?

Epidemiološke mjere izuzetno su važne u sprečavanju širenja infekcije virusom SARS-CoV-2 te ih se svatko treba pridržavati. Donosimo na jednom mjestu najvažnije upute i smjernice

COVID-19 mjere prevencije i zastite

Svi možemo pomoći u sprečavanju širenja koronavirusa kao i mnogih drugih zaraznih bolesti. Svatko od nas treba poduzeti sve što može da se ne zarazi i da ne zarazi druge.

Ponašajte se odgovorno

Nosite masku uvijek kada ste na zatvorenom i ne možete održavati razmak od najmanje 2 metra u odnosu na druge osobe. Masku nosite i na otvorenom kada ne možete biti na udaljenosti od najmanje 1,5 metar u odnosu na druge osobe.

Učestalo perite i dezinficirajte ruke, provjetravajte prostorije te pokrivajte nos i usta kada kišete i kašljete. Izbjegavajte sva okupljanja i grupiranja ljudi. Masku ne trebate nositi i ne trebate biti na udaljenosti od drugih kada ste u društvu osoba s kojima živite.

I ADIVA ljekarne sudjeluju u projektu cijepljenja protiv bolesti COVID-19

Kod znakova bolesti koji mogu upućivati na COVID-19 ostanite kod kuće.

Posebno dosljedno i pravilno sve ove mjere trebaju provoditi:

 • osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima neovisno o tome jesu li cijepljenje, jesu li preboljele COVID-19 ili ne,
 • sve osobe koje nisu cijepljene i nisu preboljele COVID-19.

U pojedinim javnim prostorima i na pojedinim događanjima mogu vrijediti posebna pravila, ovisno o tome jesu li potrebne EU digitalne COVID potvrde.

Zaštitite se cijepljenjem

Cijepljenje je najbolji način da se smanji opasnost od širenja zaraze, teškog obolijevanja pa i smrtnog ishoda.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje svima u dobi 12 i više godina da se cijepe. Djeca u dobi 5 do 11 godina moći će se cijepiti od druge polovice prosinca kada stigne cjepivo za tu dob, te preporučujemo cijepljenje djece u dobi 5 do 11 godina. Detaljne informacije o cijepljenju potražite na ovoj poveznici.

Gdje se možete cijepiti?

Cijepljenje je moguće bez naručivanja na brojnim punktovima diljem Hrvatske:

 • Županije – na mrežnim stranicama zavoda za javno zdravstvo svake županije možete pronaći informacije o tome gdje se u toj županiji možete cijepiti,
 • Grad Zagreb,

Na cijepljenje na punktovima možete doći bez naručivanja, a možete se i naručiti:

 • kod vašeg izabranog liječnika obiteljske medicine,
 • pedijatra (kada stigne cjepivo za djecu od 5 do 11 godina),
 • u ljekarnama,
 • u nadležnom zavodu za javno zdravstvo, te
 • na Internetskim stanicama Portal zdravlja i Cijepi se – MISLI NA DRUGE

Ostanite kod kuće i testirajte se kad primijetite znakove bolesti

Budite oprezni kod pojave znakova bolesti kao što su:

 • kašalj,
 • curenje iz nosa,
 • povišena tjelesna temperatura,
 • bol u grlu,
 • glavobolja,
 • gubitak njuha,
 • gubitak okusa ili
 • malaksalost.

Ostanite kod kuće ako primijetite ove znakove bolesti ili druge simptome respiratorne infekcije. Javite se svom liječniku radi testiranja na COVID-19, neovisno jeste li cijepljeni ili ne.

Ukućani osobe sa znakovima bolesti koja čeka rezultate testiranja također trebaju ostati kod kuće u karanteni.

Ostajući kod kuće kada razvijete simptome, smanjujete širenje bolesti COVID-19 i drugih infekcija kao što su gripa i RSV.

Nemojte ići na posao, u školu i na druge aktivnosti, a djecu ne vodite u dječji vrtić kada dobijete simptome respiratorne infekcije te kada imate povišenu tjelesnu temperaturu, čak i ako ste zaprimili negativan rezultat testa na COVID-19. To smanjuje širenje drugih infekcija pa, između ostalog, i krug osoba kod kojih se sumnja na COVID-19.

Koliko dugo ostati u izolaciji?

Većina pozitivnih osoba treba ostati kod kuće u izolaciji 10 dana. Završetak izolacije i povratak u vrtić, školu ili na posao za osobe sa znakovima bolesti i pozitivnim testom najčešće je kada su zadovoljeni sljedeći kriteriji:

 • najmanje tri uzastopna dana bolesnik nema povišenu temperaturu bez upotrebe antipiretika te ima značajno poboljšanje (smanjenje) drugih simptoma COVID-19 +
 • prošlo je najmanje 10 dana od prvog dana bolesti.

Većina osoba koje imaju blage znakove bolesti ili uopće nemaju znakova bolesti treba ostati kod kuće 10 dana.

Završetak izolacije simptomatskog bolesnika s COVID-19 s teškom kliničkom slikom koja zahtijeva intenzivnu skrb, preporučuje se ako su zadovoljeni sljedeći kriteriji:

 • najmanje tri uzastopna dana bolesnik je afebrilan bez upotrebe antipiretika i značajno poboljšanje simptoma bolesti COVID-19 +
 • prošlo je najmanje 20 dana od prvog dana bolesti

Što ako je netko od vaših ukućana pozitivan na SARS-CoV-2?

#1 Upute za osobe koje su preboljele COVID-19 ili su cijepljene

Ako ste preboljeli COVID-19 i dovršili primarno cijepljenje ne trebate ostati kod kuće u karanteni u slučaju da je netko od vaših ukućana pozitivan.

S obzirom na to da cijepljenje i preboljenje ne sprječavaju u potpunosti mogućnost zaraze, cijepljene osobe koje ostvare bliski kontakt s pozitivnom osobom:

 • moraju se sljedeća dva tjedna od tog kontakta strogo pridržavati mjera za smanjenje prijenosa kapljičnih infekcija,
 • moraju paziti na eventualnu pojavu simptoma kompatibilnih s COVID-19 koji bi zahtijevali PCR testiranje,
 • ako nemaju simptome, preporučujemo da se testiraju brzim antigenskim testom pet do sedam dana nakon ostvarivanja bliskog kontakta.

Ako vam se pojave simptomi unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta s pozitivnom osobom, trebate posumnjati na COVID-19 te se trebate testirati bez obzira na to što ste preboljeli COVID-19 ili ste se cijepili.

Ne trebaju se testirati pet do sedam dana nakon bliskog kontakta s oboljelim samo osobe koje su preboljele COVID-19 unazad šest mjeseci.

#2 Upute za osobe koje nisu cijepljene i nisu preboljele COVID-19

Osobe koje žive s pozitivnom osobom trebaju ostati kod kuće u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Ako ste s pozitivnom osobom u zajedničkom kućanstvu bez mogućnosti izolacije bolesnika (npr. oboljelo dijete koje njeguju roditelji), trebate ostati kod kuće u karanteni 10 dana nakon što pozitivnoj osobi prestane izolacija.

Ako su kontinuirano u bliskom kontaktu s bolesnikom, to podrazumijeva karantenu od 20 dana (10 dana trajanja zaraznosti bolesnika plus 10 dana karantene od posljednjeg dana zaraznosti bolesnika). Po završetku karantene nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome.

Što ako ste pozitivni na testu za SARS-CoV-2?

Ako ste pozitivni na testu na COVID-19, ostanite kod kuće i pridržavajte se pravila ponašanja za one koji imaju COVID-19. Pročitajte više o pravilima izolacije na ovoj poveznici.

Možete se vratiti školskim i radnim obavezama kao i slobodnim aktivnostima, a djeca u vrtić, ako ste:

 • ostali kod kuće najmanje deset dana od početka simptoma i
 • ako ste posljednja tri dana bili bez povišene temperature te s oslabljenim znakovima bolesti.

Određeni simptomi poput kašlja i gubitka osjeta mirisa mogu trajati tjednima nakon što bolesnik prestane biti zarazan za okolinu.

kucni test za COVID-19 koronavirus antigenski PCR testiranje

Čemu služi kućni test za COVID-19?

Odnedavno se u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za mogu pronaći kućni testovi na COVID-19, koji su, čini se, malo...

SAZNAJTE VIŠE

Važna napomena

Navedene preporuke mogu se mijenjati ovisno o novim znanstvenim spoznajama te prema aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Važeće preporuke navedene su u ovom dokumentu.

U njemu su navedene i posebne preporuke za imunokompromitirane osobe, kao i za osobe koje rade u zdravstvenim ustanovama te kod pružatelja usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom .

Ovdje potražite najnoviju verziju dokumenta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button