Koronavirus - 24. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Studije su dokazale: Cijepljeni su zaštićeniji od bolesti COVID-19

Znanstvene studije pokazuju - cijepljene osobe manje su podložne zarazi od necijepljenih. Ako se i 
zaraze, rjeđe imaju teški oblik bolesti, a količina virusa na sluznici kod cijepljenih brže opada te su manje u mogućnosti prenijeti zarazu osobama u njihovom okruženju

koronavirus cijepljenje

Delta varijanta SARS-CoV-2 trenutno je prevladavajući soj virusa koji se, za razliku od prethodne alfa varijante, pokazao puno zaraznijim, brže se širi i lakše prenosi, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Pridržavanjem epidemioloških mjera poput redovitog pranja ruku, nošenja zaštitnih maski za lice i održavanja razmaka između osoba, kao i što kraćim vremenom zadržavanja u zatvorenim prostorima s više osoba, posebno u ovom hladnijem dijelu godine, te cijepljenjem kao do sada dokazano najučinkovitijom mjerom zaštite vlastitog zdravlja sve smo bliži konačnom cilju, a to je završetak epidemije.

I ADIVA ljekarne sudjeluju u projektu cijepljenja protiv bolesti COVID-19

Recentna zbivanja u našem okruženju, prije svega u nekim nama susjednim zemljama, te iskustva drugih zemalja u dosadašnjem tijeku borbe s virusom i njegovim posljedicama, kao i javne rasprave u našoj zemlji, potaknule su potrebu da još jednom, radi točnog informiranja, zainteresiranoj javnosti predočimo cjelovitu sliku i sve znanstveno dokazane i u praksi potvrđene činjenice, jer samo tako možemo doći do istine.

Studije pokazuju da su cijepljene osobe znatno manje podložne zarazi

Analizirane znanstvene studije i članci, na koje upućuju poveznice, pokazuju da su cijepljene osobe znatno manje podložne zarazi nego necijepljene. Ako se i zaraze, cijepljeni rjeđe razvijaju teški oblik bolesti. Također, manje su šanse da cijepljeni prenesu zarazu drugim osobama u okruženju u usporedbi s necijepljenima.

Nizozemska studija o djelotvornosti cjepiva u sprječavanju transmisije virusa kontaktima u kućanstvu pokazuje da će u 63% slučajeva biti spriječen prijenos virusa s cijepljene oboljele osobe na nekoga od ukućana koji je cijepljen, a tek 40% ako su ukućani necijepljeni.

Britanska studija također je pokazala da cijepljene osobe koje obole u manjoj mjeri zaražavaju svoje bliske kontakte nego necijepljene osobe. Učinkovitost u sprječavanju transmisije vremenom nakon cijepljenja opada kod oba cjepiva.

Rizik od zaraze kućnih kontakata podjednak neovisno o cijepljenju

Zanimljiva su i iskustva zdravstvenih radnika u Škotskoj cijepljenih Pfizerovim ili AstraZeneca cjepivom. Ukućani cijepljenih zdravstvenih radnika su imali 30% manju šansu zaraze 14 dana i više nakon što je zdravstveni radnik primio prvu dozu cjepiva, a 54% manju šansu zaraze 14 i više dana nakon što je zdravstveni radnik primio drugu dozu cjepiva. S druge strane, u jednoj od studija objavljenih u Lancetu istraživači su utvrdili da je rizik od zaraze kućnih kontakata podjednak neovisno o tome je li indeksni slučaj cijepljen ili nije cijepljen.

Maksimalna količina izlučivanja virusa bila je jednaka kod cijepljenih i necijepljenih oboljelih osoba, međutim brže je opadala kod cijepljenih osoba. Do sličnog zaključka došli su i autori druge studije koji su, usporedbom periodičkih briseva i određivanja amplifikacijskih ciklusa kod hospitaliziranih pacijenata, našli da cijepljeni i necijepljeni pacijenti podjednako veliku količinu virusa izlučuju na vrhuncu zaraznosti, ali se kod cijepljenih osoba količina izlučivanja virusa znatno brže smanjuje nego kod necijepljenih.

koronavirus COVID-19 cjepivo cijepljenje ADIVA video

VIDEO: Zašto se treba cijepiti? 

Saznajte sve najvažnije informacije o COVID-19 te cjepivima koje vam donosi ADIVA ljekarnica mag. pharm. Aleksandra Grundler...

SAZNAJTE VIŠE

Uz navedene, postoje i mnoge druge studije kao i praktična iskustva u različitim sredinama koja pružaju dovoljno dokaza da cijepljenje bitno utječe na smanjenje transmisije virusa u populaciji, te da, ako cijepljena osoba ipak oboli, ima manju šansu prenijeti infekciju na svoje kontakte nego oboljela necijepljena osoba.

Ta komparativna prednost koju cijepljene osobe imaju s vremenom opada, što se nadoknađuje docjepljivanjem.

 

Izvor: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2021/11/Virus-je-opasnost-za-sve-ali-cijepljeni-su-ipak-za%C5%A1ti%C4%87eniji-1.pdf

Reference

1. Vaccine effectiveness against SARS-CoV-2 transmission to household contacts during dominance of Delta variant (B.1.617.2), August-September 2021, the Netherland (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.10.14.21264959v1.full.pdf)

2. The impact of SARS-CoV-2 vaccination on Alpha & Delta variant transmission (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.09.28.21264260v1.full.pdf)

3. Effect of Vaccination on Transmission of SARS-CoV-2 (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2106757)

4. Community transmission and viral load kinetics of the SARS-CoV-2 delta (B.1.617.2) variant in vaccinated and unvaccinated individuals in the UK: a prospective, longitudinal, cohort study (https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S1473-3099%2821%2900648-4)

5. Virological and serological kinetics of SARS-CoV-2 Delta variant vaccine breakthrough infections: a multicenter cohort study (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.28.21261295v1.full.pdf)

6. Exponential growth, high prevalence of SARS-CoV-2, and vaccine effectiveness associated with the Delta variant (https://www.science.org/doi/10.1126/science.abl9551)

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button