Koronavirus - 30. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Saveznici u borbi protiv pandemije: Kako se koriste antiseptici i dezinficijensi

Pranje ruku od iznimne je važnosti u prevenciji COVID-19, no u ovim uvjetima nije i dovoljno. Svakako se informirajte o tome kako se koriste antiseptici i dezinficijensi

dezinficijensi antiseptici 1

Antiseptici i dezificijensi su udarna tema ovih dana. No starije generacije vjerojatno se sjećaju higijeničara u školi koji su nam redovito pregledavali imamo li prljave ruke ili ne. Ove „staromodne“ mjere možemo zahvaliti  nizu znanstvenika koji su stoljećima radili na  iskorjenjivanju zaraznih bolesti.

Spomenimo ovom prilikom dvojicu: Ignaz Semmelweis i Andrija Štampar. Prvi je, uvođenjem pranja ruku te dezinfekcije klornim vapnom ginekologa i studenata medicine prije i nakon pregleda trudnica, smanjio smrtnost rodilja pri porodu.

Sve na jednom mjestu: Što treba znati o prevenciji i zaštiti od infekcije koronavirusom

Andrija Štampar je kao liječnik iz prakse shvatio da je preventivna medicina daleko važnija od kurativne (medicina koja liječi). Takvim stavom i radom se toliko profilirao u svijetu da je bio jedan od suosnivača Svjetske zdravstvene organizacije. Svjetska zdravstvena organizacija je, između ostalog, 1978. godine donijela deklaraciju Alma Ata u kojoj se govori o razvoju infrastrukture (ne samo zdravstvene, nego i škola, cesta, vodovoda) i primarne zdravstvene zaštite, a s ciljem poboljšanja zdravlja ljudi.

U ovim trenucima doista vidimo koliko su Andrija Štampar i njegovi sljedbenici bili dalekovidni i zbog čijih se djela Hrvatska sada uspješno bori protiv ove pandemije.

Pravilno pranje ruku

Vratimo se higijeni. Dakle, prvo i osnovno je prati ruke, stalno prati ruke. Ruke treba prati pravilno. To znači da prije njihova pranja trebate skinuti prstenje i ostali nakit (u ovo vrijeme bolje je ne nositi ga uopće jer može biti dobar rasadnik virusa i bakterija).

Ruke treba namočiti u toploj vodi,nasapunati ih tekućim sapunom (tekući sapun se osobito preporučuje svugdje gdje ga koristi više osoba) te ih prati 30 sekuindi. Ne zaboravite oprati podlaktice, između prstiju i nokte. Ruke posušite papirnatim ručnikom, ovih dana izbjegavajte pamučne.

dezinficijensi antiseptici 2

Uloga antiseptika

Pranje ruku nekada nije dovoljno jer neće dovesti do odstranjivanja patoloških mikroorganizama. Stoga je potrebno koristiti antiseptike. Antiseptici su kemijski dezinficijensi koji se mogu primijeniti na živom tkivu. Dezificijensi se primjenjuju za tretiranje nežive tvari. Pranjem ruku se, naime, uklanja prolazna mikroflora dok se dezinfekcijom ona uništava. Antiseptici sadržavaju jedan ili više alkohola: etanol, izopropranolol ili n-prorapnol. Zbog sinergističkog djelovanja često se kombiniraju dva alkohola.

Da bi preparat bio djelotvoran, potrebno je da sadrži 62% alkohola, a kontaktno vrijeme mora biti od 20 do 30 sekundi. Prije uporabe antiseptika morate provjeriti jeste li alergični na neku od komponenti antiseptika. S obzirom na to da će vam koža ruku biti oštećena čestom uporabom sapuna i antiseptika, potrebno ju je njegovati kremom za ruke (kad vam to vrijeme i mjesto dozvoljavaju). Antiseptički sapuni ne daju dovoljno dobru zaštitu.

Dezinfekcija u kući i na radnom mjestu

Prije nego što počnete razmišljati što i kako ćete dezinficirati u svojoj kući ili radnom mjestu razmislite o tome jeste li poduzeli sljedeće radnje: izuvanje obuće prije ulaska u kuću/stan ili u hodniku, redovito provjetravanje prozora, pranje veša na najvišoj mogućoj temperaturi koju veš podnosi, češće mijenjanje posteljine, odvajanje ručnika te češće pranje istih.

Što se tiče dezinfekcije, potrebno je odabrati preparat koji sadrži natrijev hipoklorit, glutaraldehid, benzalkonijev klorid, etanol, izopropranol ili natrijev klorit u odgovarajućim koncentracijama (vidjeti stranice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo).

Prehlada ili gripa

Invazija virusa, naučite ih razlikovati: Što mi je? Prehlada ili gripa?

Običnu prehladu uzrokuje preko 200 različitih vrsta virusa. Odrasla osoba tijekom godine oboli prosječno 3 puta, a djeca 6-10...

SAZNAJTE VIŠE

Kad već koristite dezificijens dobro pročitajte upute o uporabi te mjere zaštite kao i mjere koje trebate poduzeti u slučaju da dođe do ulaska dezificijensa u oči ili na lice.

  • Držite dezificijens daleko od dohvata djece.
  • Prilikom dezinfekcije izbjegavajte uporabu raspršivača jer prskanje mođže dalje širiti virus.
  • Nakon dezinficiranja skinite odjeću sa sebe i operite ju, istuširaje se te ostavite prostorije otvorenim.
  • Ako imate nejasnoća, nazovite broj 113 na kojem možete dobiti sve savjete vezano za epidemiju korona virusom.
  • Također, redovito se informirajte na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o postupcima koji mogu pomoći u očuvanju Vašeg zdravlja:

 Preporučamo nekoliko stranica:

Ako ste propustili, svakako pogledajte i video o tome kako umanjiti rizik od zaraznih bolesti

https://www.youtube.com/watch?v=fAv1ZTnqcXI

I na kraju: održavajte osnovnu higijenu, slijedite upute i ne pokušavajte sterilizirati svoju okolinu – to još nitko nije napravio.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button