Dom i obitelj - 20. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Imate li zdravstvenih tegoba zbog prostora u kojem boravite?

Zdravstvene tegobe koje osjećate u svom domu ili na radnom mjestu imaju znanstveno objašnjenje, stoga pokušajte sami utvrditi je li uzrok vaših tegoba sindrom bolesne zgrade

sindrom bolesne zgrade i zdravstvene tegobe

Duljim boravkom u zgradama u kojima vladaju opasni uvjeti izlažete se riziku od obolijevanja.

Jeste li prilikom boravka u nekoj zgradi osjetili glavobolju, slabost, mučninu, peckanje u očima, grlu i nosu? Ako tegobe popuštaju ili prestaju po izlasku iz zgrade, a ponavljaju se kad se vratite, moguće je da je ona uzrok vaših smetnja.

Zdravstvene tegobe koje osjećate u svom domu ili na radnom mjestu mogu biti uzrokovane otrovnim tvarima i alergenima u unutrašnjosti. Olovne boje, sredstva za čišćenje, grinje, hrđa, plijesan i mnogo drugog mogu vam uzrokovati bolest.

Zdravstvene tegobe koje nastaju pod utjecajem štetnih tvari zovu se sindrom bolesne zgrade. Takva je građevina “bolesna” i prenosi bolest na one koji u njoj borave. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) opisala je ovaj sindrom kao skup tegoba koje obuhvaćaju neodređene osjećaje malaksalosti povezanih s boravkom u dijelu zgrada izgrađenih od sredine sedamdesetih. SZO je 1984. izvijestio da oko 30 posto novih ili obnovljenih zgrada uzrokuje zdravstvene smetnje korisnicima.

Neka istraživanja navode da je gotovo sva svjetska voda iz slavine zagađena mikroskopskim česticama plastike, kao i da se velike količine nalaze u kuhinjskoj morskoj soli, ali vjerojatno i u hrani. Doznajte više

Sindrom bolesne zgrade i najčešći simptomi

Osobe koje su suočene s ovim sindromom trpe široku lepezu tegoba. Simptomi se mogu pojaviti pojedinačno ili zbirno i mogu se mijenjati iz dana u dan. Razni korisnici iste zgrade mogu trpjeti različite simptome.

Zbog duljeg boravka u zatvorenom tegobe su češće tijekom zime, a više pogađaju one koji dugo sjede pred ekranom. Otkrijte imate li i vi simptome ovog neugodnog sindroma i što možete poduzeti da ga se oslobodite.

 • iritacija sluznice i kože
 • glavobolja
 • pojačan umor
 • opća slabost
 • promjene raspoloženja
 • konjunktivitis
 • začepljenje nosa
 • šmrcanje
 • kihanje
 • kašalj
 • suhoća grla
 • upala sinusa.
 • kontaktni i nekontaktni dermatitis

Je li zgrada krivac?

Trpite li tegobe koje upućuju na sindrom bolesne zgrade, pođite liječniku opće prakse da utvrdi njihovo porijeklo. Izvijestite ga o vremenu nastupa simptoma i o eventualnim privatnim ili poslovnim selidbama u posljednjih nekoliko mjeseci. Isključi li druge moguće uzroke, to bi mogla biti potvrda da sa zgradom nešto nije u redu.

Pokušajte sami provjeriti je li vaše tegobe izazvala zgrada. Ako se tegobe javljaju sat ili dva nakon ulaska u nju, a prolaze sat ili dva po izlasku, vjerojatno izviru iz zgrade. Ako su smetnje izraženije tijekom radnog tjedna, a blaže vikendom, bit će da je krivnja na uredskim prostorijama.

Ako vam je lošije kod kuće, a bolje na putu, izgledno je da je za tegobe odgovoran stambeni prostor. Traju li tegobe neovisno o boravku u zgradi, uzrok je nešto drugo.

Opasna okruženja

Stručnjaci koji su proučili fenomen zaključili su da nešto nije u redu s unutrašnjošću građevina u kojima borave pacijenti zahvaćeni tegobama. Pokazalo se da je sindrom povezan s modernim klimatiziranim zgradama s jakom izolacijom. Najčešće su to poslovne zgrade, škole, knjižnice i muzeji, ali i neke stambene zgrade, osobito novogradnje.

Toksična smjesa

Uz pojačanu izolaciju i smanjeno provjetravanje, zagađenju značajno pridonose nepostojani organski spojevi iz sredstava za čišćenje, pesticida i materijala kao što su šperploče, tepisi od sintetičkih vlakana, tkanine za presvlake i boje.

Toksična smjesa u bolesnoj zgradi može sadržavati i ugljični dioksid iz uređaja kao što su grijači ili pećnice. Loše izvedena ventilacija raznosi toksine diljem zgrade i prisiljava stanare da ih udišu.

Štetne klice u našem domu

5 mjesta u vašem domu za koja nikada ne biste pomislili da su rasadnik klica

Ima li čišćeg mjesta od našeg doma? Usporedimo li njegovu čistoću s čistoćom jednog ureda ili nekog javnog prostora,...

SAZNAJTE VIŠE

Opasnost dolazi i izvana

Ovaj moćan koktel upotpunjen je alergenima i patogenima, osobito s plijesni, gljivicama, bakterijama i virusima koji se razvijaju u vlažnim prostorima ili ustajaloj vodi. Biološki čimbenici, poput bakterije legionelle, gljivice i grinje, mogu uzrokovati infekcije i alergijske reakcije.

Dio toksina, primjerice, ispušni plinovi iz vozila, ulazi u zgradu kroz sustav grijanja i klimatizacije, a tamo se miješaju s prisutnim toksinima i stvaraju nepoželjnu smjesu.

Stol prljaviji od školjke

Jedno je američko istraživanje pokazalo da prosječan uredski stol sadrži do 400 puta više bakterija nego poklopac WC školjke. Od nečistog stola čovjek može zaraditi gripu, proljev ili hepatitis A.

Nemojte jesti za uredskim stolom, jer su mrvice pogodne za razmnožavanje uzročnika bolesti. Ako ste dirali uredski stol ili police, ne hvatajte hranu golim rukama, a prije napuštanja ureda operite ruke.

Tehnike iscjeljivanja zgrade

Utvrdite li da je zgrada u kojoj boravite zagađena, poboljšajte kvalitetu zraka, opreme i namještaja.

 • Otvarajte prozore kad god možete da biste provjetrili prostorije. Čistite ih radi uklanjanja prašine, plijesni i grinja.
 • Ugradite alarme za dim i redovno održavajte plinske grijače i bojlere. Da bi vam čišćenje bilo što jednostavnije, nemojte pretrpavati unutrašnjost stvarima.
 • Za čišćenje i osvježavanje zraka upotrebljavajte prirodna sredstva umjesto industrijskih.
 • U prostorije u kojima najčešće boravite postavite biljke koje upijaju toksine iz zraka. Takve su sanseverija, bršljan, spatifilum, bambusova palma, gerber, dracena i aloe vera.
 • Raširite zavjese, podignite rolete i pustite sunčeve zrake u unutrašnjost. Prirodna negativna ionizacija i ultraljubičasti valovi pročišćuju zrak.
 • Ultraljubičaste lampe uništavaju bakterije, plijesan, gljivice i druge mikrobe. Jedno je kanadsko istraživanje pokazalo da UV lampe steriliziraju zrak i snižavaju stopu oboljenja.
 • Tretman generatorom ozona popularna je tehnika za odstranjivanje plijesni, bakterija, virusa, nametnika i nepostojanih organskih spojeva. Velika količina ozona ubojita je za njih.

Koban naftni embargo

Zgrade su počele “obolijevati” 1973., kad su arapske države prestale izvoziti naftu na Zapad uzrokujući poskupljenje goriva. Zbog štednje energenata, nove su zgrade jače izolirane, a obavezni sustavi ventilacije smanjeni su za 65 posto. Stručnjaci vjeruju da je drastična redukcija u provjetravanju potaknula razvoj sindroma bolesne zgrade.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button