Zanimljivosti i savjeti - 7. travnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Uz Svjetski dan zdravlja: 5 ključnih navika za zdraviji život

Svake godine 7. travnja obilježavamo Svjetski dan zdravlja. Doznajte kako možete smanjiti potencijalne zdravstvene rizike i dugoročno utjecati na poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja.

stil života, hrana, zdrave navike, prehrana, navika

Brojni su čimbenici koji utječu na zdrav stil života, a hrana je nedvojbeno jedan od važnih dijelova slagalice našeg blagostanja. No tu ne staje briga za zdravlje.

Mnogi se previše fokusiraju na brigu o hrani dok druga područja zapuštaju.

Doznajte kako možete smanjiti potencijalne zdravstvene rizike i dugoročno utjecati na poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja.

Zašto sabotiramo sami sebe: Stojite li na putu svoje sreće?

#1 Pobrinite se da spavate dovoljno dugo

Ako pazimo što jedemo, redovito vježbamo i klonimo se loših navika kao što je pušenje, je li uistinu važno spavamo li svaku noć preporučenih osam sati ili ne? Itekako je važno, upozoravaju stručnjaci. Spavanje igra vitalnu ulogu za naše zdravlje i dobrobit.

Dovoljno dugačak i neisprekidan noćni odmor pozitivno utječe i na mentalno i na fizičko zdravlje. San je ključan za funkcioniranje mozga. Utječe na našu sposobnost učenja, rada, razmišljanja, reagiranja, druženja. S druge strane, dugotrajna deprivacija sna povećava rizik od kroničnih zdravstvenih problema.

#2 Shvatite da stres sabotira sve ono dobro što radite za svoje zdravlje

Ako je spavanje najbolje što možemo napraviti za svoje zdravlje, onda je stres ono najgore. Stres stimulira nadbubrežnu žlijezdu, koja onda proizvodi hormone adrenalin i kortizol. Stalne visoke razine ovih hormona mogu utjecati na pamćenje i sposobnost učenja, usporiti ili zaustaviti probavu, kao i apsorpciju hranjivih tvari, smanjiti detoksikacijske funkcije jetre, povećati sklonost depresiji…

Stres ne možemo uvijek izbjeći ali je nužno smanjiti njegove negativne utjecaje. Na sreću, postoje brojni načini kako ih sniziti, a oni uključuju: jogu, meditaciju, terapijski razgovor, vrtlarenje, šetnju…

#3 Počnite, napokon, redovito vježbati

Tjelovježba poboljšava kardiovaskularno zdravlje, ublažava stres, smanjuje rizik od određenih vrsta raka i depresije. Ipak, mnogi od nas nedovoljno ili uopće ne vježbaju.

Idealno bi bilo spojiti opuštajuće vrste rekreacije koje ublažavaju stres, poput joge ili jogalatesa s kardiovaskularnim treningom, kao što je ples ili žustro hodanje. No, ono još važnije je da odaberete aktivnost koja će vas veseliti.

vlastite granice, zdrave navike, trening, vježbanje

Pomaknite vlastite granice i stvorite zdrave navike

Smatrate da je vrijeme za promjene i ostvarenje zacrtanih ciljeva? Pomaknite vlastite granice i prigrlite zdrave navike još danas!

SAZNAJTE VIŠE

#4 Spoznajte svoju životnu svrhu

Ovo je možda jedan od najvažnijih faktora kada je u pitanju dugovječnost, sreća i zdrav život. Niste li još spoznali svoju svrha ili razlog postojanja, odvojite vrijeme za samorefleksiju. Prisjetite se što vas čini sretnim, čemu ste se najviše veselili kao dijete, što volite raditi, što vam ‘leži’, gdje se najviše osjećate kao kod kuće, kako možete pomoći društvu, gdje biste se voljeli vidjeti za godinu, pet, deset…

Imajući na umu svoju životnu svrhu i radeći svakog dana na dostizanju svog cilja opskrbit ćete se snagom i odlučnošću da nastavite, čak i u kriznim trenucima, da izbjegnete iskušenja i da sačuvate svoje zdravlje kako biste ostvarili svoj san.

#5 Okružite se dobrim društvom

Možete brinuti o svom tijelu na najrazličitije načine, ali ako se družite s ljudima koji imaju nezdrave navike i koji vas ne podržavaju, češće ćete se osjećati kao da gurate stijenu uzbrdo.

Najzdraviji (i najuspješniji) ljudi na svijetu su oni koji održavaju zdrave odnose s osobama koje, također, njeguju zdrave navike. Uključite obitelj i prijatelje u svoj ‘zdravi’ plan, bilo da zajedno odlazite na vježbanje ili se međusobno potičete i inspirirate. Osim što ćete se više zbližiti s najmilijima, bit ćete motiviraniji na svom putu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button