Rekreacija i fitness - 17. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković, dipl. prof. kineziologije, univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta

Neodoljiva privlačnost adrenalina: Prepuštate li se izazovima?

Čak i onima koji su tijekom godine usporeni i prikovani za stolac, toplije doba godine nosi uzbudljive izazove kojima je ponekad teško odoljeti, poput adrenalinskih sportova. Smijemo li se neopterećeno prepustiti privlačnosti adrenalina?

adrenalin, izazovi, adrenalinski sportovi

Odlučite li se jednokratno upustiti u neku adrenalinsku aktivnost, zahtijeva se potpisivanje izjave da sudjelujete na vlastitu odgovornost. Potpis je obavezan kada je riječ o aktivnostima visokog rizika kao što su skok padobranom ili bungee jumping.

Adrenalin je hormon nadbubrežne žlijezde koji tijelo luči u stresnim i opasnim situacijama. Srce tada radi ubrzano, šire se krvne žile te krv odlazi u velike skeletne mišiće, ubrzava se disanje i podiže se krvni tlak, zjenice se šire i sužava se vidno polje.

Ukratko, cijelo tijelo radi ubrzano te se stvaraju uvjeti za brzu i energičnu reakciju te izbjegavanje opasnosti. Takva reakcija organizma je automatska te se razvijala tijekom evolucije kako bi se čovjek spasio od opasnosti te izbjegao pogubne posljedice od požara, napada zvijeri, poplava…

Adrenalinski sportovi

U moderno doba čovjek nije toliko aktivan i ne živi u prirodi, ali jednako reagira na stres. I dok je nekima uobičajeni dnevni stres dovoljan da bi se osjećali živima, postoje i oni kojima je potrebna aktivnost koja će dodatno potaknuti lučenje adrenalina. Takve osobe vole se suočavati sa strahovima, a u pozadini svega stoji dokazivanje sebi da ih mogu pobijediti te kontrolirati svaku, pa i za život opasnu situaciju. Sa psihološke strane gledano, takve osobe vole imati osjećaj kontrole, a postižu ga upuštanjem u ekstremne sportske aktivnosti.

U posljednje su vrijeme adrenalinski sportovi postali toliko popularni da se njima žele baviti i ljudi koji inače nisu fizički aktivni te imaju lošu kondiciju. No organiziranjem adrenalinskih aktivnosti koje su im primjerene poput raftinga, paintballa ili kartinga doskočilo se i tom problemu pa im je omogućeno sudjelovanje u aktivnosti i druženje s prijateljima bez osjećaja manje vrijednosti. Vjerojatnost ozljeđivanja pritom je svedena na minimum zbog visokih mjera sigurnosti.  

Putovanja po Dalmaciji: nezaboravno ljetovanje u Dalmatinskoj zagori

Tko se treba posebno čuvati?

Odlučite li se jednokratno upustiti u neku adrenalinsku aktivnost, zahtijeva se potpisivanje izjave da sudjelujete na vlastitu odgovornost. Potpis je obavezan kada je riječ o aktivnostima visokog rizika kao što su skok padobranom ili bungee jumping. Treba imati na umu da uvijek nešto može poći po zlu, iako će najvjerojatnije sve biti u redu.

Ali i ova mala neizvjesnost upravo je ono što ovisnicima o adrenalinu takve aktivnosti čini još privlačnijima. No postoje određene skupine kojima nikako ne bismo preporučili adrenalinsku aktivnost kao oblik razbibrige. Zdravlje i sigurnost ipak treba staviti ispred zabave!

Mladi pod utjecajem alkohola ili opijata

Okušavanje u adrenalinskoj aktivnosti vrlo je popularno među mladima koji se žele dokazati pred prijateljima i pokazati im da se ničega ne boje. Strah svakako postoji, ali je smanjen pod utjecajem alkohola i različitih opijata pa je to idealan trenutak da se pokaže „hrabrost“.

U takvome stanju nikome ne bismo preporučili sudjelovanje u adrenalinskim aktivnostima koje su same po sebi rizične te je potreban bistar um za suočavanje s njima. S druge strane, prikrivanje straha alkoholom nikada nije rješenje, pogotovo ne u aktivnosti koja može biti opasna za život.

Osobe koje nisu uobičajeno tjelesno aktivne

Odlazak na more često u ljudima budi avanturistički duh pa se tako u nečem novom i uzbudljivom vole okušati i oni koji rade sedentarni posao, a ostatak dana se zabavljaju uz daljinski upravljač. Osobama čiji neuromuskularni sustav ima minimalno podražaja tijekom cijele godine nikako ne bismo preporučili jednokratno okušavanje u nekoj ekstremnoj aktivnosti.

Treba znati da takve aktivnosti zahtijevaju određenu reakciju lokomotornog sustava – ako ona izostane zbog loše forme, velika je vjerojatnost ozljeđivanja. Osobe koje tijekom godine žive pasivno mogu se ozlijediti i padom s daske za surfanje ili pogrešnim doskokom na piciginu, a za njih su primjerenije ljetne aktivnosti šetnja, vožnja bicikla, plivanje…

Starije osobe

Osim ako nije riječ o iskusnim sportašima u odličnoj formi, starijim osobama ne bismo preporučili okušavanje sreće u ekstremnim sportovima. Naime, ekstremnim aktivnostima uglavnom se bave mladi između 15 i 30 godina, kada je tijelo na vrhuncu moći, snažno, gipko i elastično pa nije podložno ozljedama. Starije osobe trebale bi birati aktivnosti primjerene zdravstvenom i fizičkom stanju te svojim sposobnostima.

Osim oslabljenog lokomotornog sustava, većina starijih osoba ima problema s povišenim krvnim tlakom ili boluju od nekih drugih bolesti pa i to treba uzeti u obzir. Bolja su opcija aktivnosti nižeg intenziteta u kojima nema naglih trzajeva, a ni pretjeranih adrenalinskih šokova.

Rijeka Una

Rijeka Una: Tirkizna kraljica kao stvorena za avanturu

Mirniji tok i reljefno niži predjeli kojima Una teče u Hrvatskoj, razlog su njene bolje turističke iskorištenosti u susjednoj...

SAZNAJTE VIŠE

Sportaši, samo naprijed!

Postoji i određena skupina za koju su adrenalinske aktivnosti idealna ljetna zabava. Dobro zdravstveno stanje i natjecateljska tjelesna forma pretpostavke su za bezbrižno sudjelovanje u adrenalinskoj aktivnosti ili za bavljenje ekstremnim sportom.

Sportaši i rekreativci koji su jako dobro tjelesno pripremljeni te tijekom godine vježbaju gotovo svakodnevno ne bi trebali imati nikakvih zapreka da se okušaju u jednokratnoj adrenalinskoj aktivnosti. Oni se često ljeti okreću ekstremnim sportovima kako bi razbili monotoniju treniranja tijekom natjecateljske sezone.

Popularno je penjanje po stijenama u prirodi, bicikliranje u planinama, kitesurfing i slične aktivnosti koje zahtijevaju visoku razinu tjelesne spremnosti te nisu primjerene općoj populaciji. Sportaši su željni kretanja, puni energije, skloni avanturama i istraživanju granica vlastita tijela pa su potencijalni adrenalinski ovisnici.

Mjere opreza

Odlučite li se za neku jednokratnu adrenalinsku avanturu, preporučujemo da se ipak pripremite kako biste u potpunosti uživali. Na sprave i rekvizite na kojima se aktivnost provodi ne možemo utjecati, ali na naše stanje možemo:

  • pobrinite se da budete potpuno zdravi i u dobroj tjelesnoj kondiciji
  • prije toga iskušajte manje zahtjevnu ili manje stresnu aktivnost/sport
  • naučite reagirati na opasnost/stres
  • konzultirajte se s iskusnijim ljubiteljima adrenalina
  • slušajte upute o provedbi aktivnosti i mjerama sigurnosti
  • budete trijezni
  • ne budete svojeglavi tijekom aktivnosti, svaka pogreška je opasna
  • ne prelazite vlastite granice

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button