Odmor i putovanja - 6. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Putovanja po Dalmaciji: nezaboravno ljetovanje u Dalmatinskoj zagori

Dok većina nas i dalje ljeti traži osvježenje na jadranskoj obali, apartmani u Dalmatinskoj zagori su sve traženiji kada su u pitanju strani turisti

putovanje, Dalmacija, Dalmatinska zagora, NP Krka

Zagora nudi i brojne aktivnosti – zabrazdite površinu Cetine kod Trilja u čamcu za rafting ili kanuu, krenite iz Zagvozda na planinarenje po Biokovu ili otkrijte čari bicikliranja Imotskim poljem.

Nema previše potrebe govoriti o ljepotama i čarima naše obale, oni su opće poznati. Svi su ljeti ondje načičkani, ondje je daleko najveća i najraznovrsnija ponuda, najviše su i cijene, ondje se budimo i liježemo uz miris kreme za sunčanje, uz peraje, dihalice, glisere, jahte… No, nema Mediterana do submediterana!

Sve je veća potražnja za apartmanima

Na obali vrpoljenje u krevetu u vrućim noćima možemo izbjeći samo ako žrtvujemo sinuse klima-uređajima. U Dalmatinskoj zagori, pak, večernja se ćakula odvija u dugim rukavima zbog noćne svježine, a utonuće u san je, umjesto znojnog košmara, opuštajući užitak. Ujutro, umjesto mirisa kreme za sunčanje i gužve na ulicama, rosa, mirisi lavande, metvice te ostalog ljekovitog i začinskog bilja, cvrkut ptica – mir. Poslijepodne, umjesto mirisa izgorenog ulja iz hotelskih kuhinja, miris kužine u kojoj se usijala peka, miris plijesni na debelim zidovima konobe koji vino drže na idealnoj temperaturi. Ako se ipak zaželimo mora, jer more je more, sjednemo u automobil i za pola sata smo na plaži. Čari i prednosti ljetovanja u Dalmatinskoj zagori polako, ali sigurno otkriva sve više ljudi. Broj kreveta se stoga u nekim dijelovima Dalmatinske zagore svake godine udvostručuje. Premda su relativne brojke rasta velike, apsolutne su još male jer je broj kreveta u startu bio mali. Godišnji rast od 100%, primjerice, čini se velik, no ako je riječ o porastu sa 50 na 100 kreveta u nekom području, znamo da još ima dosta prostora za rast, a on je u Zagori neminovan. Ako to ne znamo sami, znaju stranci koji sve češće vrludaju ulicama Imotskog, Sinja, Knina… te unajmljuju sve brojnije vile, apartmane i kuće u zaleđu naše obale.

>>Jug Francuske obiluje bogatom poviješću, ljepotom prirode, ali i lijepim ljudima. Ondje se može iskusiti život skrojen po mjeri čovjeka. Kliknite i otputujte u Provansu<<

Kupanje u NP Krka

Predlažemo stoga da svoje ljetovanje, ili barem jedan njegov dio, provedete u Dalmatinskoj zagori. Čak ni za kupanje ne morate na obalu, Zagora je prošarana tirkiznim biserima. Nacionalni park Krka drugi je nacionalni park po posjećenosti s oko 700.000 posjetitelja na godinu. Uz najposjećenije područje oko Skradinskog buka te Visovac preporučujemo i posjet području Roškog slapa. Kao dominantan, u pamćenju ostaju osjećaj svježine koji stvara obilje vode koja žubori na sve strane, obrušava se niz brzace, izvire iz zemlje, vrtloži se u vodenicama te hladotvorna, zelena i sočna vegetacija. I dok je more nekad usred ljeta pretoplo, kupanje u Krki jamči osvježenje.

>>Kupanje u Tribunju moguće je na dvije plaže: Bristak i Zamalin, a sam geografski položaj mjesta sugerira mnogobrojne ekskurzije – možete se otisnuti u NP Kornati ili NP Krka. Kliknite i uživajte<<

Tu su i Imotska jezera. Uz Plitvice i Krku, Imotska jezera su najimpozantniji prirodni oblici u našoj zemlji. Modro jezero pristupačno je uređenim pješačkim serpentinama i omiljeno je kupalište lokalnih stanovnika. Siđite i zaplivajte – iskustvo plivanja u grandioznom krškom grotlu je nezaboravno. Zagora nudi i brojne aktivnosti – zabrazdite površinu Cetine kod Trilja u čamcu za rafting ili kanuu, krenite iz Zagvozda na planinarenje po Biokovu ili otkrijte čari bicikliranja Imotskim poljem.

Obiđite Knin

Burna povijest, kako ona davna tako i novija, ostavila je brojna blaga – posjetite Kninski muzej na Kninskoj tvrđavi, prošećite Sinjem i obiđite Muzej Sinjske alke koji je otvoren prije nekoliko godina u povodu 300. obljetnice tog poznatog natjecanja. Uronite u blaga i priče franjevačkog samostana u Imotskom, a u Vrgorcu posjetite kulu u kojoj se rodio veliki Tin Ujević. Kad je riječ o smještaju, u svakom gradu naći ćete barem jedan hotel i dosta privatnog smještaja – soba, apartmana i kuća za iznajmljivanje. Zagora kao vrhunska turistička destinacija još je u fazi otkrivanja, pa su i cijene povoljnije nego na obali, a isto se odnosi i na gastronomsku ponudu.

Povijest meandrira poput neke rijeke, nekad su kuće i zemljište na moru vrijedili manje nego nekretnine u unutrašnjosti gdje su obradiva zemlja, pašnjaci i pitka voda. Danas, naravno, nije tako, no tko zna, vrijednosti se mijenjaju. U Zagori turizam nikada nije bio gospodarska grana, dosad je nedostajalo tradicije bavljenja turizmom, no upravo svjedočimo njezinu nastanku. I upravo sad, u ovom mladenačkom stadiju razvoja turizma, dok još nisu navalile tisuće, dok rajčica ima okus rajčice, a pršut okus pršuta, vrijeme je za uživanje u Dalmatinskoj zagori. Prije drugih shvatite da Toskanu i Provansu imamo tu, u zaleđu Šibenika, Splita i Makarske, samo je sve još povoljnije, ukusnije i autentičnije. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button