Odmor i putovanja - 10. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Zadar: Za Hitchcocka je to bio grad s najljepšim zalaskom sunca na svijetu

Zadar je jedan od naših najljepših gradova na Jadranu i zato je iznimno zanimljiv turistima. Upravo je zadarski zalazak sunca poznati Alfred Hitchcock nazvao najljepšim na svijetu

zadar, zalazak sunca

Na hrvatskoj turističkoj karti grad Zadar se posljednjih desetak godina izdvaja kao najpropulzivnija destinacija. Bogatstvo kulturne baštine, od antike preko srednjeg vijeka sve do novijih vremena, integrirano je s različitim događanjima, bogatom hotelijerskom ponudom te suvremenim turističkim znamenitostima.

Na hrvatskoj obali posljednjih su godina napravljene dvije znamenitosti koje su vrlo brzo postale prepoznatljivi simboli i dio standardnih turističkih obilazaka, isticani u svim brošurama i promidžbenim materijalima, a obje su u Zadru – Pozdrav Suncu i Morske orgulje. To nam govori da turizam ne čine samo sunce, more, rimski spomenici i predavanja o povijesti. Turizam su i ideje i stvaranje povijesti.

Stara gradska jezgra opasana je masivnim zidinama kroz koje su, tijekom više stoljeća, probijena mnoga vrata, njih čak tridesetak. Neka od njih su ponovno zazidana, neka srušena

Zaštitni znak grada je crkva Svetog Donata

A kad smo kod povijesti, ona u Zadru traje, barem koliko znamo, oko tri tisuće godina. U predrimsko vrijeme bio je naselje ilirskog plemena Liburna, a gradom postaje kao rimski municipij te tada njegova današnja jezgra poprima strukturu koju je zadržala do danas. Tijekom povijesti smjenjuju se Bizant, Mlečani, Austrijanci, Francuzi te opet Austrijanci sve do Prvoga svjetskog rata. Takva dinamična povijest ostavila je za sobom i bogato nasljeđe. Zaštitni znak grada je crkva Svetog Donata, vjerojatno najpoznatija hrvatska građevina iz ranog srednjeg vijeka, prepoznatljiva po osebujnoj valjkastoj arhitekturi. Tu je i zadarska katedrala Svete Stošije, najveća crkva u Dalmaciji. Glavna znamenitost crkve je sarkofag s moćima svete Stošije koju je dao izraditi zadarski biskup Donat i koja se čuva u katedrali. Na istočnoj strani nekadašnjega rimskog foruma nalazi se ženski benediktinski samostan Svete Marije. U njoj je poznata stalna izložba “Zlato i srebro Zadra”. To neprocjenjivo blago su tijekom stoljeća čuvale sestre benediktinke te ga dopunjavale vlastitim djelima. Izložbeni predmeti velikim su dijelom rad domaćih poznatih i nepoznatih majstora ili su čvrsto povezani uz Zadar i zadarsko područje.

>>Kupanje u Tribunju moguće je na dvije plaže: Bristak i Zamalin, a sam geografski položaj mjesta sugerira mnogobrojne ekskurzije – možete se otisnuti u NP Kornati ili NP Krka.<<

Stara gradska jezgra opasana je masivnim zidinama kroz koje su, tijekom više stoljeća, probijena mnoga vrata, njih čak tridesetak. Neka od njih su ponovno zazidana, neka srušena. Sačuvano je ukupno osam gradskih vrata koja su danas veza između povijesne jezgre grada i ostalih dijelova. Glavni trg rimskog Iadera, svjetovno središte, nalazi se ispred crkve Sv. Donata i Nadbiskupske palače. Za osluhnuti bilo grada preporučujemo šetnju po jednoj od najpoznatijih pješačkih ulica na Jadranu. Ono što je u Rijeci Korzo ili u Dubrovniku Stradun, to je u Zadru opjevana Kalelarga. Zadar je grad muzej te istodobno grad muzeja – od mnogih izdvajamo Arheološki muzej, Muzej antičkog stakla i novootvoreni Muzej iluzija.

Morske orgulje i Pozdrav Suncu

Već spomenute Morske orgulje smještene su na zapadnom dijelu zadarske rive. Vrlo brzo postale su okupljalište Zadrana, mjesto za razgovore, kontemplaciju i opuštanje. Odmah pokraj njih nalazi se i Pozdrav Suncu koji se sastoji od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive u obliku kruga promjera 22 metra. Ispod staklenih provodnih ploča nalaze se fotonaponski solarni moduli koji stvaraju, kao kod orgulja, dojam igre prirode – tamo sa zvukom, ovdje sa svjetlom. Sve se to nalazi na mjestu s prekrasnim pogledom na zalazak sunca. Upravo je zadarski zalazak poznati Alfred Hitchcock nazvao najljepšim na svijetu.

 

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button