Odmor i putovanja - 31. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

NP Krka: Prirodna ljepota koja će vam oduzeti dah

Rijeka Krka duž cijelog toka obiluje ljepotama stvarajući jedinstven spomenik prirode koji će se svakom posjetitelju urezati duboko u sjećanje

NP Krka

U blizini Skradinskog buka nalazi se i hidrocentrala Jaruga, najstarija hidrocentrala u Europi i druga najstarija na svijetu – puštena je u pogon 1895. godine, dva dana nakon hidrocentrale na slapovima Niagare

Najveći broj prirodnih ljepota u našoj zemlji smješten je u područjima s krškom, vapnenačkom stijenskom podlogom. Budući da je vapnenac topiv u vodi te da se iz vode ponovno kristalizira, priroda je tijekom tisuća godina stvorila raskošne, jedinstvene spomenike. Među njima se posebno izdvaja rijeka Krka, krška ljepotica koja izvire podno Dinare, naše najviše planine, na dnu slapa Krčić. Njezin početak, na dnu slapa, simbolično određuje njezinu prirodu i u daljnjem toku prošaranom brojnim slapovima. Ukupan pad rijeke od izvora do ušća iznosi 224 metra, a velik dio tog pada otpada na slapišta kojih na Krki ima sedam.

Krka se u more ulijeva pokraj Šibenika te tako završava svoj put prepun života i živosti. Bez obzira na to koji dio ove tirkizno modre ljepotice odlučite posjetiti, dio svoje živosti prenijet će i na vas

Prvo među njima je više od 20 metara visok Bilušića buk koji se nalazi 16 kilometara od izvora. Nekoliko kilometara dalje slijedi Ćorića buk, a voda s tog slapa i istoimenog jezera iskorištava se u hidroelektrani Miljacka. Treći po redu, premda nije najpoznatiji, najveći je, jest slap Manojlovac. Cijelo slapište visoko je oko 60 metara, pri čemu je glavni slap nešto viši od 30 metara. No najvažniji dio rijeke Krke je onaj koji čini jezgru nacionalnog parka s Roškim slapom i Skradinskim bukom, vjerojatno najpoznatijim slapom u Hrvatskoj, amblematskim prirodnim spomenikom koji krasi mnoge kataloge i brošure – jedna od najznačajnijih prirodnih ljepota naše zemlje. Vodopadi na Krki zapravo su sedrene barijere koje nastaju međudjelovanjem vode, kalcijeva karbonata i određenih vrsta algi. Nastanak sedre dugotrajan je proces koji traje tisućama godina, što joj, uz ljepotu, još više daje na vrijednosti.

Stopama Winnetoua

Nacionalni park Krka, iza Plitvičkih jezera, drugi je nacionalni park po posjećenosti s oko 700.000 posjetitelja godišnje. Kao dominantan, u pamćenju ostaje zapisan osjećaj svježine koji stvaraju obilje vode koja žubori na sve strane, obrušava se niz brzace, izvire iz zemlje, vrtloži se u valjavicama te hladotvorna, zelena i sočna vegetacija. Premda nacionalni park podrazumijeva najviši stupanj zaštite prirode, u Krki podno Skradinskog buka dopušteno je kupanje. I dok je more nekad sredinom ljeta pretoplo, kupanje u Krki jamči osvježenje, a užitak u tom ambijentu je jedinstven. Na područje oko Skradinskog buka možete doći kroz glavni ulaz u Lozovcu ili brodom iz Skradina.

>>Zagora nudi i brojne aktivnosti – zabrazdite površinu Cetine kod Trilja u čamcu za rafting ili kanuu, krenite iz Zagvozda na planinarenje po Biokovu ili otkrijte čari bicikliranja Imotskim poljem<<

Uz slap, ovdje ima i mnogo drugih sadržaja. Možete razgledati vodenice, valjavice, stupe i mlinove. U blizini buka nalazi se i hidrocentrala Jaruga, najstarija hidrocentrala u Europi i druga najstarija na svijetu – puštena je u pogon 1895. godine, dva dana nakon hidrocentrale na slapovima Niagare. Svakako preporučujemo i obilazak područja oko Roškog slapa. Ovdje se, po obližnjim liticama, snimao film “Winnetou”. Ne propustite obići i Ogrlice, prekrasan niz zelenih kaskada, uokviren grandioznim liticama kanjona kroz koji prolazi rijeka.

Put do mora

Još jedan biser na rijeci Krki je Visovac na kojem se nalazi franjevački samostan. To je više nego slikovit otočić usidren na mjestu gdje je rijeka izrazito široka pa izgleda poput otoka u jezeru. Do njega možete doći brodicom s pristaništa na obali rijeke nasuprot otoka ili izletničkom plovidbom od Skradinskog buka. U organizaciji Nacionalnog parka moguće je realizirati i izlet u manastir Krka brodom s Roškog slapa. Za one koje pak zanima daleka povijest, nezaobilazna destinacija bit će i Burnum, rimski vojni logor sagrađen na prijelazu iz stare u novu eru.

Na svom putu prema moru Krka iz slatkovodne krške rijeke polako prelazi u bočatu u kojoj se miješaju slatkovodna i morska flora i fauna. Svakako najljepše naselje na obali Krke je Skradin, jedinstvena lokacija na obali Krke nije nimalo skrivena nego je vidljiva milijunima turista koji posjećuju Dalmaciju s odmorišta Krka na autocesti A1. Nizvodno se rijeka širi u boćato Prokljansko jezero, mjesto zbivanja prekrasne, no pomalo zaboravljene knjige za djecu i mlade “Posljednja igra” Nikole Pulića. Čitanje ove knjige preporučujem kako vašoj djeci, tako i djetetu u vama. Krka se u more ulijeva pokraj Šibenika te tako završava svoj put prepun života i živosti. Bez obzira na to koji dio ove tirkizno modre ljepotice odlučite posjetiti, dio svoje živosti prenijet će i na vas pa uživajte u ovom dragocjenom poklonu prirode. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button