Odmor i putovanja - 24. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Rijeka Una: Tirkizna kraljica kao stvorena za avanturu

Mirniji tok i reljefno niži predjeli kojima Una teče u Hrvatskoj, razlog su njene bolje turističke iskorištenosti u susjednoj Bosni i Hercegovini, gdje u prekrasnoj, bistroj vodi ove tirkizne kraljice uživaju ribolovci, ali i oni željni adrenalinskih sportova: kajakaštva, raftinga i speed river divinga – ronjenja ispod njenih slapova

Rijeka Una

Jedno od najvećih zanimljivosti Nacionalnog parka Una, smještenog u gornjem toku rijeke u Bosni i Hercegovini, sojenička su naselja i drugi ostaci ilirske kulture na tom području

Una je jedna od najljepših europskih rijeka. Sve karakteristike koje smatramo kriterijima ljepote neke rijeke zastupljene su kod ove tirkizne ljepotice. Čistoća, boja, ljepota okolnog krajolika, bogatstvo živog svijeta, uklopljenost u kulturnu i povijesnu baštinu…

Una izvire u Lici, u selu Donja Suvaja. Potom ulazi u Bosnu i čini žilu kucavicu mnogih mjesta i gradova sjeverozapadne Bosne. Ukupna dužina ove krasne rijeke je 212 km s površinom porječja od 10.400 km2. Velikim dijelom svojeg toka rijeka čini granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U Hrvatskoj Una čini južni rub Banovine, slikovite regije pitome prirode koja nije dostojno vrednovana, ponajprije jer se nalazi izvan glavnih prometnih pravaca koji vode iz kontinenta prema Jadranu. Stoga je ostalo mnogo prostora za razvoj i otkrivanje ovog prostora.

Gorski kotar je sve što nam treba – mir, tišina i priroda

Ribolov – tradicionalna aktivnost

Od naših mjesta Una krasi Dvor, Hrvatsku Dubicu i Hrvatsku Kostajnicu, dok se kod Jasenovca ulijeva u Savu. U Kostajnici se na otočiću na Uni nalazi poznata utvrda Stari grad Zrinskih. U kombinaciji s posjetom izletištu na brdu Djed i berbom kestena, Stari grad može biti dio prekrasnog izleta po ovom slikovitom području.

Osim nekoliko kilometara nakon vrela Una je u Hrvatskoj granična rijeka, uglavnom mirnijeg toka, koji ide kroz reljefno niže predjele. Stoga je i njena turistička iskorištenost mnogo manja nego u Bosni. U gornjem dijelu toka u Bosni i Hercegovini, južno od Bihaća, tok rijeke i okolno područje čine Nacionalni park Una.

Od vremena ilirskih plemena pa do današnjeg dana Una je izvor hrane, a ribolov je izrazito zastupljena tradicionalna aktivnost. Danas je ona meka i za mnogobrojne sportske ribolovce koji uživaju u specifičnoj vrsti sportskog ribolova, mušičarenju (flyfishing) kao i u drugim vrstama ribolova karakterističnim za bistre i hladne dijelove riječnih tokova. Kako je Una kraška ljepotica, krase je mnogobrojni oblici tipični za područja gdje voda i vapnenac stvaraju umjetnička djela.

Stvorena za avanturu

Velikim dijelom toka Unom dominiraju sedrene barijere, kaskade, vodopadi, brzaci, virovi… Naravno, to podrazumijeva da rafting i kajakaštvo predstavljaju najzastupljenije sportsko-rekreativne aktivnosti. Kako se dio Une koji je najpogodniji za avanturistički turizam nalazi u Bosni i Hercegovini, rafting i kajakaška uzbuđenja prvenstveno organiziraju tamošnje agencije, no ako poželite, ne nedostaje ni hrvatskih agencija koje će vam pružiti istu uslugu.

Težina rijeke varira i ovisi o odabranoj trasi i vodostaju. Sezona raftinga u pravilu traje od ožujka do listopada. Premda je rafting mnogima adrenalinski vrhunac koji jedna rijeka može pružiti, na Uni se organizira nešto što teško može biti nadmašeno po količini uzbuđenja – ronjenje ispod slapova, tzv. speed river diving.

Radi se o nevjerojatnom stapanju s dinamikom divlje rijeke, gdje se ronilac nalazi u novoj dimenziji dok se vodena masa obrušava s visokih slapova, ključa i pjeni. Speed river diving je avantura kojoj su ime dali upravo ronioci na Uni, a broj ovisnika o ovoj aktivnosti strelovito raste i svake godine dolaze mnogobrojni ronioci iz zemalja srednje i zapadne Europe.

Ovaj oblik upoznavanja rijeke nekome se može činiti opasnim, no ronjenje u bistrim vodama Une nadgledaju i vode iskusni instruktori, koji brinu o sigurnosti ronilaca u novom i nepredvidivom okruženju.

Bogata ilirska povijest

Osim uživanja u prirodnim ljepotama, područje rijeke Une mamac je i za one željne upoznavanja povijesti i kulture ovog područja koje je bilo naseljeno još prije antičkih vremena.

NP Krka

NP Krka: Prirodna ljepota koja će vam oduzeti dah

U blizini Skradinskog buka nalazi se i hidrocentrala Jaruga, najstarija hidrocentrala u Europi i druga najstarija na svijetu –...

SAZNAJTE VIŠE

Jedno od najvećih zanimljivosti Nacionalnog parka Una su sojenička naselja i drugi ostaci locirani na području sela Ripač, koje je zbog svoga geostrateškog položaja postalo centar razvoja japodske kulture u razdoblju ilirskih plemena.

Una prolazi i kroz mnoge zanimljive gradove i gradiće sjeverozapadne Bosne poput Martin Broda, Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanskog Novog… Područje Une je, dakle, jedno od onih kakvih ima puno na području između Jadrana i Panonije, ali malo bilo gdje drugdje. To je područje u kojem ćete, bez obzira na vaše interese i ukuse, uživati i biti udivljeni.

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button