Odmor i putovanja - 28. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Mostar: Grad za velike teme i nezaboravne doživljaje

Mostar je paradigma Balkana, u njemu se dodiruju Istok i Zapad, kršćanstvo i islam, ponekad oni ovdje graniče, ponekad se premošćuju

Izlet u Mostar

U Mostaru su povijesne nevere ostavile svoj trag, no prosule su i mnogo zlata. Upravo ovakvi gradovi vrhunske su turističke destinacije, fantastične palete na kojima se miješaju kulture, povijest i sadašnjost, san i java, apstrakcije i stvarnost.

Mostar je jedan od onih gradova koji posjetitelje potiče na razmišljanje. O povijesti, o kulturama, o ljudskoj prirodi, o različitostima, o sličnostima, o „istostima“.

Idealan je za velike teme i bez obzira na to koja je naša pozicija u bilo kojoj od tih tema, grad je to koji nitko neće napustiti ravnodušan.

Mostar je paradigma Balkana, u njemu se dodiruju Istok i Zapad, kršćanstvo i islam, ponekad oni ovdje graniče, ponekad se premošćuju. Rijeka Neretva, koja dijeli i spaja istočni i zapadni dio grada, najvažniji je element prirodne osnove u gradu, s velikim utjecajem na njegovu davnu i nedavnu povijest, a Stari most daleko je najpoznatija i najposjećenija točka grada.

Mostar je kulturno i gospodarsko središte te najveći grad Hercegovine, a ime je dobio po mostarima, čuvarima mostova koji premošćuju Neretvu

Područje oko grada bilo je naseljeno još u neolitu, a kraj obiluje tragovima iz kasnog antičkog perioda i ranog kršćanstva koji govore o vrlo intenzivnom životu u sklopu rimske provincije Dalmacije.

Biljezi prošlosti

Kao i dalmatinska Zagora, područje Mostara obiluje stećcima, karakterističnim nadgrobnim spomenicima iz ranoga srednjeg vijeka.

Za današnju urbanu strukturu i izgled stare jezgre najvažnije je, naravno, osmansko razdoblje koje je počelo osvajanjem grada 1468. godine. Za vrijeme dugotrajne vladavine Osmanskog Carstva izgrađene su brojne džamije i palače, a kameni Stari most izgrađen je 1566. godine po nalogu Sulejmana Veličanstvenog.

U 19. stoljeću, u zadnjoj fazi osmanske vladavine, diže se razina tolerancije spram drugih vjera pa se tada u gradu izgrađuju i kršćanski sakralni objekti poput kompleksa stare biskupske rezidencije u Vukodolu te pravoslavne crkve, izgrađene na obroncima brda Fortica u istočnom dijelu grada.

Kao i sve druge gradove na Balkanu, i Mostar su obilježile mnogobrojne države u čijem je sastavu bio, a danas dijeli sudbinu čitave Bosne i Hercegovine koja se još oporavlja od posljednjeg katastrofalnog rata.

>>7 jako dobrih razloga da otputujete i uživate “solo”<<

Kao i u mnogim drugim gradovima, u Mostaru su povijesne nevere ostavile svoj trag, no prosule su i mnogo zlata. Upravo takvi gradovi vrhunske su turističke destinacije, fantastične palete na kojima se miješaju kulture, povijest i sadašnjost, san i java, apstrakcija i stvarnost.

Gdje se miješaju kulture, miješaju se i kuhinje, pa je Mostar i vrhunska gastronomska destinacija, gdje možete uživati u jelima ispod peke, pastrvama, bosanskom šašliku, dolmama, ćevapima, hurmašicama, baklavama, tufahijama…

Od Staroga mosta do najvišeg zvonika

Turistički najvažniji dio grada je Stari grad u kojem se nalazi i Stari most (obnovljen 2004. godine), koji je UNESCO 2005. godine uvrstio na svoj popis zaštićene kulturne baštine.

Grad krase slikoviti restorani i kavane. Prema mišljenju mnogih, jedan od najvažnijih objekata je Muslibegovićeva kuća, stara preko 300 godina, s očuvanom i obnovljenom tradicionalnom arhitekturom i interijerom. Danas je ona istovremeno turistički smještajni objekt i etnografska zbirka.

U starom dijelu Mostara svakako obiđite i znamenitosti poput Krive ćuprije, kule u blizini Staroga mosta i Tabhane.

Tu je i nezaobilazna ulica Kujundžiluk – „mostarska baščaršija“, ulica s kaldrmom u kojoj se nalaze mnogobrojne šarene ulične prodavaonice s tradicionalnim posuđem, nakitom i suvenirima.

Posjetite i franjevačku crkvu koju krasi najviši zvonik u Bosni i Hercegovini te Karađozbegovu džamiju – najstariju džamiju u Hercegovini.

Španjolski trg centar je zapadnog dijela grada s austrougarskom baštinom, zgradom gimnazije i Hrvatskim narodnim kazalištem.

Ako se u Mostaru nađete tijekom toplijeg dijela godine, možda se na Starom mostu zateknete baš u vrijeme odvijanja najznamenitijeg gradskog događaja – skokova u Neretvu koji su desetljećima pravi simbol grada, događaj koji prenose mediji po cijelom planetu.

Mostar je, dakle, grad koji neće zaobići nitko tko imalo voli putovati i tko je imalo znatiželjan. Grad je to poput torbe Djeda Mraza, pune šarenih poklona za one koji su dobri. A za one sklone refleksiji, to je grad pun velikih tema.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button