Odmor i putovanja - 12. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić prof. geografije, ADIVA Plus sadržaj

Iskoristite tople jesenske dane za rafting

Bilo da volite malo žešće brzace ili pak mirnije spuštanje niz rijeku u društvu vaše djece, u Hrvatskoj postoji pravo obilje rafting ponuda među kojima će svatko pronaći onu koja mu najviše odgovara

rafting u Hrvatskoj

Među brojnim prirodnim ljepotama Lijepe naše, rijeke imaju posebno mjesto. Planinski bistri brzaci, mutni nizinski divovi, sedrene barijere, vodopadi – hrvatsko hidrološko bogatstvo garantira avanturističke užitke. Na kontinentu se, među sportskim rijekama, izdvajaju „karlovačke ljepotice“ među kojima je najveća Kupa.

S veslom u ruci unaprijedite svoje zdravlje i dobro se zabavite

Karlovačke ljepotice

Kupa je za rafting izrazito pogodna u goranskom dijelu svog toka gdje više agencija nudi program koji je izvediv uglavnom tijekom visokog vodostaja, češćeg u proljetnim i jesenskim mjesecima. U slučaju niskog vodostaja postoji mogućnost uživanja u kanuima i kajacima na napuhavanje. Rafting avanture podrazumijevaju i opremu koja uključuje vesla, kacige, zaštitne plivajuće prsluke, neoprenska odijela koja, ovisno o vanjskoj temperaturi, mogu biti duga i kratka, zatim neoprenske čarape ili čizme, vodonepropusnu jaknu i ostalo. Tu, naravno, mora biti i iskusni rafting vodič – skiper koji će vas uputiti u osnove raftinga i voditi računa da sve protekne uzbudljivo, ali i sigurno. Cijene raftinga na Kupi, kao i na ostalim našim rijekama, kreću se oko 300 kuna za odrasle, uz popuste za djecu.

Rafting

Mnogima je najljepša naša rijeka – Mrežnica. Ova ljepotica izvire u blizini Slunja te se ulijeva u Koranu kraj Karlovca. Čista je, većim dijelom mirna, s mnogim kupalištima te protječe kroz idilične krajolike pretplaninske zone. Za rafting je pak najpogodnija dionica između Generalskog Stola i Zvečaja. Programi raftinga na Mrežnici u toplijem dijelu godine uključuju i pauzu za kupanje u tirkiznoj vodi kako bi doživljaj bio u potpunosti zaokružen. Osim opreme koja je uključena u ponudu agencije koja vam organizira rafting, važna je i vaša „oprema“ koju svakako morate ponijeti: kupaći kostim, ručnik, rezervna suha odjeća, sandale, voda i krema za zaštitu od sunca. Mobitele, satove, nakit i ostale dragocjenosti ne nosite sa sobom na raft, a naočale pričvrstite vrpcom.

Fascinantni Veliki slap

Treća karlovačka ljepotica je Korana. Ili je možda bolje reći plitvička ljepotica. Ulazite li na ulaz broj jedan nacionalnog parka, među prvim lokacijama koje će vas fascinirati je Veliki slap, dok iza zadnjeg od jezera, koje se zove Novakovića brod, izlazi slap Sastavci, jedan od amblematskih dijelova nacionalnog parka ovjekovječen na bezbrojnim fotografijama, videima i u brošurama. Upravo taj slap smatra se početkom rijeke Korane, dakle rijeke s najljepšim izvorom na svijetu. U kišnom periodu, posebno nakon otapanja snijega, rijeka nabuja te na nekim dijelovima rafting može biti čak i opasan. No za nižeg vodostaja, Korana je pogodna čak i za obiteljski rafting. Ona prolazi i pokraj idiličnog vodeničarskog naselja Rastoke gdje se u nju ulijeva rijeka Slunjčica.

Rafting  Zrmanja

Avantura na jugu

Idemo prema jugu, moru, i dolazimo do rijeke koja je sinonim za rafting – Zrmanja. Vjerojatno naša najatraktivnija rafting rijeka izvire na obroncima Velebita, prolazi fascinantnim kanjonom i ulijeva se u Novigradsko more. Iako je Zrmanja bogata vodopadima, oni najviši se zaobilaze pješice, pa na rafting po Zrmanji mogu i obitelji s djecom. Rafting se odvija na 14 kilometara dugoj dionici između mjesta  Kaštel Žegarski i mjesta Muškovci. Surovi krš kojim rijeka teče, u kombinaciji s njenim prekrasnim bojama, brzacima i bistrom vodom, bijelim kamenom… Sve to pruža osjećaj čiste egzotike i egzotične čistoće.

rafting, adrenalinski sportovi

Adrenalin na najjače! Žestoka i nezaboravna ljetna zabava

Tandemski skokovi padobranom i tandem paragliding danas su mogući na brojnim lokacijama diljem Hrvatske, a padobrani na plažama obavezan...

SAZNAJTE VIŠE

Još jedna ljepotica koje se ulijeva u Jadransko more je Cetina. Fascinantni prizori kanjona Cetine bit će upotpunjeni s bujnom vegetacijom koja okružuje rijeku. Jedna od agencija u Omišu, osim raftinga, nudi i neke jedinstvene aktivnosti, pa biste se tako mogli provesti kajakom kroz ušće Cetine u more i roniti oko olupine potonulog broda. Ploveći Cetinom možda naiđete i na Omiške gusare te se upoznate s dugom povijesti gusara koji su u ovom dijelu Dalmacije bili vrlo moćni tijekom mnogih stoljeća. Za ljubitelje malo žešćeg lučenja adrenalina, tu je zip line razapet preko kanjona Cetine te mnoštvo drugih aktivnosti. Neovisno o vašem izboru aktivnosti, svakako završite u Radmanovim mlinicama, jednom od najljepših izletišta u Hrvatskoj, na obalama Cetine. U hladu stoljetnih stabala te uz izvrsnu dalmatinsku hranu rezimirajte svoju rafting avanturu i krenite planirati novu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button