Rekreacija i fitness - 18. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković, dipl. prof. kineziologije, univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta, i Tea Mišković, dipl. prof. kineziologije, IN SHAPE, ADIVA Plus sadržaj

S veslom u ruci unaprijedite svoje zdravlje i dobro se zabavite

S puno uzbuđenja pratili smo natjecanja veslanja naših veslača u Tokiju. Pa ako do sada još niste uzeli vesla u ruke, možda vas ove godine obuzme inspiracija

veslanje-veslanje-na-dasci-veslacki-ergometar-kajak-camac-i-veslo

Zahvaljujući sjajnim rezultatima naših sportaša na Olimpijskim igrama ne možemo ne posvetiti nekoliko riječi veslanju, standardnom olimpijskom sportu s dugogodišnjom tradicijom i kod nas u Hrvatskoj.

Vaš ljetni fitness plan: Kako vježbati na plažama, jezerima, rijekama, planinama

Veslanje je pojedinačni i grupni sport, a da biste se njime bavili, u pravilu morate imati čamac i veslo. No, kao i svako pravilo, i ovo ima svoje iznimke, ovisno o tome koje ćete vrste veslanja za sebe odabrati.

Veslanje na suhom

Sigurno ste barem jednom u životu čuli ili vidjeli spravu koja se zove veslački ergometar. Ova sprava je nastala u svrhu još bolje pripreme veslača koji su uz njezinu pomoć, kad vremenski uvjeti ne bi dozvoljavali trening na vodi, mogli trenirati na suhome. No, iako je nastao iz potrebe profesionalnog sporta, postao je vrlo popularan i u treningu drugih sportova te u treningu rekreativaca pa tako ovu spravu možete vidjeti gotovo u svakoj teretani.

Popularnost ne raste bez razloga jer je sprava vrlo praktična, možete ju čak imati i kod kuće, neće zauzimati puno mjesta, a vi ćete dobiti odličan aerobni trening s minimalnim opterećenjem na zglobove, zbog čega se i preporučuje.

No prije samog treninga, bilo bi poželjno savjetovati se vezano uz pravilnu izvedbu. Svaka vježba i sprava, pa tako i ova, zahtijeva pravilnu tehničku izvedbu jer u protivnom može doći do ozljede. Najčešća greška na koju možete naići jest veslanje savijenih leđa. Što to zapravo znači? Vjerojatno niste ostvarili preduvjet neutralne kralježnice, a to je aktivan trup. Stoga se nemojte ustručavati pitati za savjet stručnu osobu. Svaki kineziolog će vam vrlo rado pomoći.

Veslanje na dasci (SUP)

U posljednje vrijeme sve popularniji oblik rekreacije je veslanje na dasci ili SUP. Naziv SUP je zapravo skraćeno od Stand Up Paddle, a kao oblik vodenog prijevoza postoji već godinama. Surferi odavno koriste svoje daske i u tu svrhu. No, s prilagođenom daskom, širom i debljom te s dodatkom vesla, dobili smo SUP. Veslanje na dasci je idealna ljetna aktivnost. Ako razmišljate o tome da je isprobate, razveselit će vas činjenica da se vrlo lako usvaja, što je čini idealnom aktivnošću za početnike.

Za početak će vam trebati daska i veslo do kojih vrlo lako možete doći. Osim mnogih lokacija gdje možete iznajmiti opremu, odlučite li se na kupovinu najpopularniji su oni modeli na napuhavanje koje lako možete ponijeti na svoj godišnji odmor. Materijali tih dasaka su toliko napredovali da su one danas bok uz bok s onim karbonskim ili drvenima koje pak zahtijevaju puno više održavanja.

Iako će vam sama daska svojom konstrukcijom osigurati dobru stabilnost na vodi, to ne znači da tijelo može biti opušteno, već upravo suprotno. Aktivacija trupa, odnosno čvrst trbuh i odgovarajući položaj stopala uz pokret veslanja, jačat će cijelo tijelo s posebnim naglaskom na njegov gornji dio. A tko kaže da ne možete odraditi i nekoliko čučnjeva, iskoraka ili plank na dasci te dati svom tijelu dodatni izazov.

Kad spominjemo treninge, vrlo popularna je postala i joga na dasci. Spoj joge i vode će, vjerujemo, svakoga oduševiti. Bilo da ste iskusni ili ste početnik koji se tek želi okušati u veslanju na dasci, budite uvijek oprezni. Uzmite u obzir kupače oko vas, vremenske uvjete i za početak budite bliže obali.

Kajak

Ako vam SUP možda nije privlačan, vjerujemo da će vam se svidjeti kajak i njegove bezbrojne mogućnosti. Kao i SUP, kajak također možete iznajmiti na brojim lokacijama ili ga nabaviti u verzijama na napuhavanje.

plivanje ozljede plivacko rame plivacko koljeno

Plivanje uz što manje rizika za ozljedu

Plivanje blagotvorno djeluje na naše tijelo i ukupno zdravlje, no zbog neopreza, preopterećenja ili pogrešnog odabira tehnike, moguće su...

SAZNAJTE VIŠE

Položajem tijela tijekom aktivnosti sličniji je veslačkom ergometru, no načinom veslanja mrvicu odskače. Bez obzira na specifičnosti veslanja, ova aktivnost u kajaku će vam također pružiti odličnu tjelovježbu, ojačat će vaše leđne mišiće i rameni pojas, a i vaš centar tijela, trup. Donji dio tijela neće ostati zanemaren te će time veslanje u kajaku biti izvrsna aerobna aktivnost s mogućnošću razgledavanja predivnog krajolika. Nemojte zaboraviti da u kajaku možete uživati i u paru što ga čini možda nešto zabavnijim od SUP-a.

Kajak je također odlična aktivnost za početnike, pri čemu malo više na oprezu moraju biti osobe koje imaju problema s donjim dijelom leđa. U tom slučaju će odlično poslužiti mali jastučić na napuhavanje kojeg bi bilo dobro staviti iza donjeg dijela leđa kako bi kralježnica zauzela čim neutralniji položaj i mogla nesmetano uživati.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button