Psiha i emocije - 1. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Ne preskačite godišnji odmor: Svi razlozi zašto je nužan za vaše zdravlje

Nije tajna da je za kvalitetan i uravnotežen život čovjeku potreban odmor. Međutim, u ubrzanim i turbulentnim vremenima u kojima živimo, mnogi zanemaruju ovaj važan aspekt ljudskoga zdravlja

odmor godisnji odmor opustanje zdravlje

Fenomen zanemarivanja odnosno odricanja od godišnjih odmora američki je autor Joe Robinson u svojoj knjizi Radi da bi živio nazvao „poremećajem deficita odmora“. Robinson u tom kontekstu opisuje američki način života i rada, navodeći kako je prosječan broj dana godišnjih odmora u Americi samo 9,6.

Stres nije uvijek krivac, nego može biti i pozitivac

Teške posljedice prekomjernog rada

I dok u Americi deficit odmora dolazi do takvih ekstrema da ga neki klasificiraju „poremećajem“, u Japanu je poznat fenomen karōshi. Njega bismo doslovno mogli prevesti kao „smrt od prekomjernog rada“. Najčešće se radi o srčanom ili moždanom udaru uzrokovanom prevelikim stresom na poslu.

Premda u Europi većinom imamo i koristimo veći broj dana godišnjih odmora od gore opisanih primjera, stalna on-line dostupnost i nemogućnost da se isključimo iz poslovnih zbivanja čak i kada smo na godišnjem odmoru, veoma otežava prijeko potreban proces punjenja baterija.
Međutim, pod koju cijenu?

Užitak odmora

Nije tajna da korištenje godišnjeg odmora ima pozitivan utjecaj na naše mentalno zdravlje. Talijani su tu važnost davno shvatili, savršeno ju objedinjujući u izreci „il dolce far niente“. To bismo mogli prevesti kao „užitak nečinjenja“, ili „užitak odmora“.

Doista, važno je znati kvalitetno se odmoriti. Stoga, prije nego se spakirate za godišnji odmor, pobrinite se da se prvo „raspakirate“ mentalno. Nastojte se osloboditi (vlastitih) očekivanja da tijekom godišnjeg odmora budete produktivni. Glavni zadatak neka vam bude što bolje se opustiti.

Važnije je nego što mislimo doista uzeti malo vremena za sebe, a to nam potvrđuje i niz istraživanja. Prema novijim studijama, samo jedan kraći godišnji odmor, bez obzira u kojem okruženju (ostanak kod kuće ili odlazak na putovanje), značajno, pozitivno i neposredno može utjecati na naše mentalno zdravlje.

S druge strane, velik broj istraživanja govori kako nedostatak odmora od poslovnih obveza utječe na smanjenje zadovoljstva poslom, povećanje stresa, depresivnost, burn out, a posljedično i smanjuje kvalitetu privatnog života.

Odmor važan za dušu, ali i za tijelo

Osim psiholoških posljedica, studije govore da „preskakanje“ godišnjih odmora ima veoma negativan učinak na fizičko zdravlje. Istraživanje Dr. Brooks Gumpa sa Sveučilišta u New Yorku to potvrđuje. Osobe koje ne odlaze na godišnji odmor imaju 32 posto veće šanse od obolijevanja i smrti uzrokovane srčanim problemima od onih koji redovito, barem jednom u godini odlaze na odmor. Autori pretpostavljaju da vrijeme provedeno s prijateljima i obitelji pozitivno utječe na zdravlje. Godišnji odmor pruža bijeg od svakodnevnih problema, ali već i samo iščekivanje godišnjeg odmora može doprinijeti zdravlju.

Odmorite se, zaslužili ste: Kako sačuvati zdravlje na godišnjem odmoru

Odmorite se, zaslužili ste: Kako sačuvati zdravlje na godišnjem odmoru

Dok je prije bilo uvriježeno da se o stresu govori samo nakon povratka s godišnjeg odmora, danas je čovjek...

SAZNAJTE VIŠE

Prema tome, možemo reći kako je zaključak sve većeg broja istraživanja jasan: o godišnjem odmoru potrebno je početi razmišljati kao o nužnosti u službi zdravlja, nipošto kao o nepotrebnom luksuzu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button