Zanimljivosti i savjeti - 26. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Odmorite se, zaslužili ste: Kako sačuvati zdravlje na godišnjem odmoru

Dok je prije bilo uvriježeno da se o stresu govori samo nakon povratka s godišnjeg odmora, danas je čovjek u neprestanom stresu

Odmorite se, zaslužili ste: Kako sačuvati zdravlje na godišnjem odmoru

Počeli su topliji dani i već maštamo o ljetovanju i izletima. To je ugodno razdoblje našeg života i većina od nas radi s veseljem maštajući o godišnjem odmoru.

Godišnji odmor je sinonim za opuštanje i bijeg od svakodnevice natrpane brojnim obvezama i stresom. A baš je stres sve češći pratitelj radnog čovjeka uoči, tijekom i nakon godišnjeg odmora. I dok je prije bilo uvriježeno da se o stresu govori samo nakon povratka s godišnjeg odmora, danas je čovjek u neprestanom stresu.

Puca po šavovima zbog nagomilanog posla i rokova koje ne može ispuniti, a sve mora stići. Doslovno s posla juri u automobil i kreće na godišnji odmor, na brzinu spremivši stvari i milijun sitnica koje će mu trebati.

Neovisno o tome koliko smo dugo na godišnjem odmoru, svi želimo u potpunosti iskoristiti svoje vrijeme i uživati koliko god možemo. Međutim, često nas u toj namjeri ometaju brige oko kuće, posla, pa čak i samog boravka.

Nije teško, a itekako je korisno: Pravilnim disanjem eliminirajte stres

Odmor rezerviran za sve osim odmaranja…

Godišnji odmor često se pretvori u veliku strku iz koje izađemo umorniji nego što smo bili kad smo u nju ušli. Odmor kao da je rezerviran za sve osim za odmaranje. Često je vrlo istinita ona izjava da nikome ne treba tjedan dana odmora kao onima koji su se upravo vratili s godišnjeg.

Svi shvaćamo zašto je to tako… U tjedan ili dva slobode od posla nastojimo utrpati sav odmor, zabavu, uživanciju i razonodu o kojoj maštamo cijelu godinu. I upravo je zato godišnji odmor stresan, natrpan je planovima, obvezama, brigom oko budžeta i nastojanjem da se što bolje zabavimo, iako nam često uopće nije toliko do zabave, koliko do odmora.

Ne zaboravite lijekove

Godišnji odmor ne počinje dolaskom na odmorište, već pakiranjem i putovanjem. Stres oko pakiranja izbjeći ćete ako prije napravite popis onoga što morate uzeti. Jednom kada oko vas bude hrpa razbacanih stvari, bit će vam drago što popis misli umjesto vas i govori vam što vam treba, što ste uzeli i što još trebate spakirati.

Na popis svakako stavite i lijekove protiv bolova i povišene temperature, probiotike, sredstvo za čišćenje rana, sterilne komprese, zavoj i vodootporni flaster, sredstva za zaštitu od insekata i nakon uboda insekata i kreme za sunčanje.

Tako ćete smanjiti stres na samom ljetovanju, znajući da ste sigurni u slučaju lakših povreda ili bolesti.

Nikako dočekati: Zašto nam vrijeme pred godišnji odmor tako sporo prolazi?

Ako ste se pronašli u opisu, vjerojatno se borite da zadržite dovoljnu dozu motivacije na radnom mjestu i brojite...

SAZNAJTE VIŠE

Oboljeli od kroničnih bolesti, oprez!

Osobe koje boluju od kroničnih bolesti i svakodnevno trebaju uzimati lijekove, trebali bi ponijeti dostatne količine svojih lijekova za sve dane boravka na putu. Lijekove uvijek treba čuvati u originalnim kutijama i sa uputama za primjenu, kako bismo uvijek bili sigurni koji lijek, za što i kako valja uzimati.

Stres oko putovanja izbjeći ćete ako se prije nego krenete dobro informirate i isplanirate kojim putem najbolje putovati. Informirajte se o vremenskim prilikama i stanju na cestama.

Ako se očekuju gužve, nastojte krenuti u terminima kada su one najmanje. Ako nemate izbora i morate krenuti za vrijeme najvećih gužvi, naoružajte se strpljenjem, grickalicama i vodom. Pomirite se s tim da ćete neko vrijeme provesti u autu, u koloni. Nema smisla živcirati se oko toga. Gužve su neizostavni dio ljetovanja i najmanje što možete je ne dopustiti da vam pokvare raspoloženje.

Opustite se

Čovjek počinje zaboravljati na obveze i posao tek nakon dva tjedna odmora. Ali svjesnim odbacivanjem svega što vas podsjeća na posao, mir možete postići i ranije. Opuštanje je mnogo teže nego što mislimo. Nije dovoljno samo leći i zatvoriti oči, ali upravo je to jako dobar početak.

Uz malo samovolje i kompromisa godišnji odmor može proteći bez stresa. Odmorit ćete se samo ako vam je ugodno i ako osjećate mir, a kako ćete taj mir postići, sasvim je na vama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button