Psiha i emocije - 14. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov

Godišnji odmor je gotov: Zašto je tako teško vratiti se na posao?

Mnogi osjećaju tugu nakon što završi godišnji odmor. Ponekad nas iznenadi jačina kojom se melankolija javi, naizgled niotkuda. Neki tada, barem za sebe, u šali, kažu kako nisu ni trebali ići na godišnji odmor, kada se po povratku osjećaju još gore

posao, depresija

Nisu uzrok toj melankoliji i lošem raspoloženju niti komarci, ni gužve i vrućine s kojima se većina nas suočavala cijeli godišnji odmor. U većini slučajeva, uzrok je pomisao na dobru staru rutinu. Točnije – pomisao na brdo odjeće koju treba oprati, kuću koju treba počistiti, a ponajviše… posao na koji se treba vratiti.

Nije to ništa čudno, jer, samo je nekoliko sati razlike između bezbrižnosti ljetnog odmora i realnosti u koju se vraćamo, a koja nas neumoljivo podsjeća na sve zaostatke koji nas čekaju kada se vratimo poslovnim obvezama. Stoga donosimo nekoliko načina kako si možemo olakšati povratak na posao nakon godišnjih odmora, kada nam se čini da je sve malo teže nego inače.

Pokušajte svoje radno mjesto, kolege, šefove gledati potpuno novim očima, kao da ste tek došli na to radno mjesto

Poslovni blues i povratak u stilu

Kako biste što prije otjerali “poslovni blues” pokušajte integrirati neke dijelove godišnjeg odmora u svoj dan. Primjerice, prisjetite se kako ste se na godišnjem dobro osjećali kada ste obukli svoju omiljenu ljetnu haljinu, pa taj isti osjećaj pokušajte ponoviti i spremajući se za posao. Pomno i s užitkom se uredite za prvi radni dan, kao što to čine djeca prvog dana škole nakon ljetnih praznika. Na taj način od “običnog” i pomalo tugaljivog dana, kreirate svečaniji ugođaj, koji će utjecati i na to da bolje osjećate. Pozovite kolege na zajednički ručak u pauzi, te razmijenite anegdote s odmora. To će vam također razbiti dan u uredu, te se nećete osjećati loše što ste cijeli dan proveli ispred monitora, a ručali sendvič s nogu. Slušajte glazbu koju ste slušali na godišnjem odmoru, ili stavite parfem koji ste nosili. Na taj način, sjećanje na lijepo vrijeme provedeno na godišnjem će se produžiti, a vi se nećete u tolikoj mjeri osjećati kao da vas je netko bacio u potpuno drugi svijet, daleko od sunca, mora i bezbrižnosti.

Gledanje novim očima

Kada se nađemo na nekom novom mjestu, naš mozak svjesno i nesvjesno prima mnogo više informacija iz okoline. Prvih nekoliko sati po dolasku na ljetovanje u nepoznato mjesto (ili mjesto na kojem nismo dugo bili), često imamo osjećaj kao da budni sanjamo. To je potpuno prirodni fenomen kada se nađemo na novom mjestu, budući da se ono toliko razlikuje od onoga na što smo navikli kod kuće, te se i tijelo treba naviknuti na nove okolnosti, novi tempo i situacije. Ovaj osjećaj, naravno, postupno nestane kada se priviknemo na novu okolinu.

>>Nikako dočekati: Zašto nam vrijeme pred godišnji odmor tako sporo prolazi? Kako se vrijeme godišnjih odmora bliži, sve je teže ostati fokusiran na dnevne zadatke.<<

Sjećanje na takav fenomen “novosti” također možemo iskoristiti po dolasku na posao nakon godišnjeg odmora. Pokušajte svoje radno mjesto, kolege, šefove gledati potpuno novim očima, kao da ste tek došli na to radno mjesto. Naravno da nećete moći u potpunosti rekreirati osjećaj novosti i svježine kao što je to slučaj kada se nađete na nepoznatom mjestu, ali gledanje poznatih ljudi i poznatog radnog mjesta novim očima omogućit će vam da možda uočite neke njihove pozitivne strane kojih prije niste bili svjesni. Pritom se, kao što to radite na godišnjem odmoru, pokušajte fokusirati na sve one pozitivne aspekte svoga radnoga mjesta, a barem na kratko, umanjite doživljaj svega onoga što biste željeli promijeniti.

Promjena perspektive

Promjena perspektive događa se onda kada se odmaknemo korak unatrag, kao što je to slučaj s godišnjim odmorom. Često nam onda na pamet padaju najkreativnije ideje. Pokušajte neke od njih oživjeti na svome radnom mjestu. Ako ste imali neki poslovni izazov, a na godišnjem ste došli na ideju kako da ga riješite, ili, s druge strane, imate potpuno novu poslovnu ideju, povratak s godišnjeg odmora nije loše vrijeme za prezentiranje novosti šefu. Pritom je potrebno pripaziti da su vaši ciljevi ostvarivi, te da uvažite i eventualne izmjene, dopune i ideje druge strane.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button