Psiha i emocije - 19. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. Ivo Belan

Pričajte! Razgovor s osobom od povjerenja pomaže kod raznih bolesti

Istraživanja su potvrdila da je druženje od ključne važnosti za dobro zdravlje te da je kvalitetan, iskren i otvoren razgovor iznimno važan i u prevenciji i u liječenju

kvalitetan razgovor doprinosi zdravlju srca

Nedavna su istraživanja otkrila pozitivan odnos između podrške okoline i bolje funkcije imunosnog, obrambenog sustava organizma, nižeg krvnog tlaka te bržeg oporavka nakon operativnog zahvata.

Među kakofonijom raznih upozorenja “ovo ne smijete” i “ono ne smijete” konačno iz svijeta zdravlja i znanosti dolazi jedan “ovo činite”, i to u duetu. Evo što eksperti preporučuju – igrajte se zajedno, budite zajedno, idite liječniku zajedno, a tijekom dana često razgovarajte. Utvrđeno je da će vam život biti bogatiji, ali da ćete vjerojatno živjeti dulje.

Prema navodima u jednoj nedavnoj studiji može se zaključiti da već imati partnera za razgovor može biti isto toliko važno i korisno za vaše srce poput nekog skupog medicinskog liječenja. Rezultati su pokazali da je kod pacijenata koji nisu imali ni bračnog partnera ni prijatelja bila tri puta veću smrtnost nego kod njihovih vršnjaka koji nisu bili sami. I brojna novija istraživanja na američkim sveučilištima Yale i Berkeley, kao i na nekoliko mjesta u Europi, pokazala su slične rezultate – društveno izolirani ljudi (bez obzira na to je li riječ o zdravim osobama ili srčanim bolesnicima) imali su tri do pet puta veću smrtnost od onih s jačim, intimnijim međuljudskim odnosima.

Olakšanje od stresa

Što točno pruža bliski, istinski prijatelj bolesniku? Vrijednost bliskih odnosa tijekom oporavka od bolesti ili operacije jest u tome što oni pacijentu pružaju uvjerenje da je on još cijenjen u očima svoje obitelji, odnosno bliskih osoba. Nakon srčanog infarkta čovjek se u bolnici tako može brinuti hoće li biti sposoban vratiti se na posao, hoće li moći imati seksualni život, hoće li biti u stanju ponovno zauzeti svoje mjesto u obitelji?

Premda je stres, kao posljedica svih tih sumnji i briga, golem, on se može olakšati ljubavlju i razumijevanjem. U podržavajućem međuljudskom odnosu proces ozdravljenja počinje s time da pacijent počne otvoreno govoriti o svojim strahovima, a voljena osoba počne slušati. Partner tada može uvjeriti pacijenta da će zaista ponovno biti dio obitelji, a najbolje je kad to podrži i liječnik.

>>Možemo naučiti razgovarati tako da aktivno slušamo svog partnera, možemo naučiti postavljati iskrena, otvorena pitanja kojima ćemo pokazati partneru da nam je stalo do njega, možemo naučiti ne prekidati ga dok govori pokazujući mu tako poštovanje, no jednu stvar treba imati na umu…<<

Bolesnici kojima je pružena takva podrška dobro napreduju i žive dulje od onih bez nje. Jednostavno objašnjeno, osjećaju sigurnost jer su voljeni. Ono što nas početno uznemiri jest osjećaj usamljenosti i izoliranosti. Strah da ne možemo ili ne smijemo otvoriti sebe drugima lišava nas prirodnih, ljudskih osjećaja povezanosti, pripadnosti, osjećaja da smo dio grupe. Ta je izoliranost put prema kroničnom stresu.

Prijateljstvom do zdravlja

Razgovor s osobom od povjerenja koja vam je istinski prijatelj i voli vas može biti dobar lijek i za druge bolesti. Nedavna su istraživanja otkrila pozitivan odnos između podrške okoline i bolje funkcije imunosnog, obrambenog sustava organizma, nižeg krvnog tlaka te bržeg oporavka nakon operativnog zahvata. 

Stručnjaci imaju savjet i za slučajeve kada se obitelji silom prilika razdvajaju, kad u današnjem svijetu neki odlaze daleko od svojih najdražih u potrazi za poslom i slično. Oni preporučuju da čovjek koji živi sam u novoj sredini uspostavlja vezu s ljudima oko sebe i to mu treba biti prioritet.

Eksperti savjetuju da se pridruži društvenim ili vjerskim klubovima, udruženjima i zajednicama gdje će mu se pružiti prilika za komunikaciju. U takvim grupama moći će podijeliti s drugima svoje osjećaje, ali to mora činiti iskreno. Nešto morate investirati da bi vam se vratilo. Drugim riječima, prijateljstvo može biti recept za zdravlje. Neki kažu da je razgovor “jeftin”, no on to ipak nije – za naše zdravlje, razgovor je neprocjenjiv.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button