Psiha i emocije - 27. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Janja Teglović, mag. psihologije, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, ADIVA Plus sadržaj

5 neobičnih, a jednostavnih vježbi protiv stresa

Stres je gotovo nemoguće izbjeći, no ako se s njime suočavamo na zdrav način, možemo sačuvati naše mentalno zdravlje i spriječiti negativne posljedice svakodnevnog često stresnog života

vjezbe protiv stresa

Istraživanja pokazuju da je stres jedan od glavnih čimbenika nastanka raznolikih modernih bolesti: od dijabetesa, visokog krvnog tlaka do pojave malignih oboljenja. No osim pogubnog djelovanja na naše tjelesno funkcioniranje, stres ima negativan utjecaj i na funkcioniranje našeg mozga.

Otkriveno je da kronično izlaganje visokim razinama hormona koje organizam otpušta za vrijeme stresnih situacija, smanjuje sposobnost stvaranja novih veza između moždanih stanica. To utječe na smanjenje moždanog tkiva, posebno u dijelovima mozga koji su zaduženi za pamćenje, učenje i emocionalno funkcioniranje osobe, što dovodi do smanjene sposobnosti koncentracije, planiranja i razmišljanja.

Međutim, ako se sa stresom suočavamo na zdrav način, možemo sačuvati naše mentalno zdravlje i spriječiti negativne posljedice svakodnevnog često stresnog života. Predlažemo nekoliko vježbi za razgibavanje i održavanje dobrog funkcioniranja mozga.

Obavljajte svakodnevne radnje na nove načine

Na primjer, upotrijebite slabiju ruku u izvođenju onih radnji za koje se uobičajeno koristite jačom. Slabijom rukom se češljajte, perite zube, odijevajte se, hranite, telefonirajte i birajte programe na daljinskom upravljaču.

U početku će biti naporno jer se mozak mora snažno koncentrirati, ali u tome i jest stvar. Svakog dana postajat ćete sve spretniji jer će se razvijati dio mozga koji nadzire pokretanje slabije ruke.

Obavljajte dobro poznate radnje zatvorenih očiju

Primjerice, odijevajte se, navucite majicu, zakopčajte se, umivajte se i perite zube, prstima potražite sapun, šampon, pastu, četkicu i ručicu slavine, sve zatvorenih očiju.

Promijenite redoslijed obavljanja poslova

Mnoge stvari činimo automatski, bez razmišljanja, jer su nam ušle u naviku. Ako se prvo odijevate, a onda umivate, iduće jutro krenite prvo s umivanjem. Ako najprije čistite kuhinju, a na kraju spavaću sobu, sutra prvo počistite sobu. Uz ovaj tip vježbi, izaći ćete iz mentalnog kolosijeka i potaknuti mozak da se neškodljivo napregne.

Promijenite rutinu uobičajenog kretanja

Posjetite nova mjesta, makar i u vlastitom gradu. Obiđite neku četvrt u kojoj niste dugo ili nikada bili, pođite u park kojim nikada niste šetali. Kupujte u drugom dućanu. Kad idete na uobičajena mjesta, putujte do njih novom rutom. Nemate li vremena za nešto drugo, koračajte suprotnom stranom ulice od one kojom obično prolazite. Bar jednom mjesečno presložite predmete na radnom stolu, polici ili garderobi.

stres pozitivan stres negativan stres

Stres nije uvijek krivac, nego može biti i pozitivac

U posljednje koronavrijeme negativan stres je bio naš stalni suputnik. No postoji i pozitivan stres koji ovisi o našim...

SAZNAJTE VIŠE

Iskušajte nove aktivnosti

Čitajte novine ili rubrike koje vas inače ne privlače. Pozabavite se temama o kojima malo znate i dok čitate, spajajte nove podatke s otprije poznatima. Ako vam vrijeme dopušta, upišite se na tečaj stranog jezika, kuhanja i drugog. Svako novo učenje, nova spoznaja i sposobnost, povoljno će se odraziti na građu i funkciju vašeg mozga.

Ako ne možete izbjeći stresne situacije, pronađite mehanizme uz koje ćete ih lakše prebroditi. Ove vježbe nisu naporne i ne zahtijevaju posebno vrijeme, a vaš mozak će vam biti zahvalan na novim izazovima i poticajnim aktivnostima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button