Probava - 20. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Opustite se i uživajte u odmoru: akutna pomoć za ljetne probavne smetnje

Probavne tegobe česta su prijetnja koja može pokvariti ljetovanje, a osobito mogu pratiti duga i iscrpljujuća putovanja

Lopedium, proljev i salmonela

Iako svi želimo opušteno uživati u ljetu, zdravstvene tegobe, barem one manje, nije uvijek moguće izbjeći. Iako su uglavnom bezazlene, ipak nam mogu gotovo upropastiti godišnji odmor. Jedna od takvih smetnji karakterističnih za ovo toplo doba godine je proljev, bilo da je riječ o posljedici stresa, crijevnoj virozi ili trovanju hranom.

Virusne infekcije koje mnogi zovu „trbušna gripa“, a u čijoj podlozi leže enterovirusi, najčešće se viđaju među djecom koja još nemaju u potpunosti razvijene higijenske navike, ponajprije dobro pranje ruku (osobito nakon obavljanja nužde). A po pitanju probavnih smetnji uslijed trovanja hranom najčešće je na listi „krivaca“ bakterija  Salmonella, a za njom slijede i Campylobacter jejuni te Shigella i Escherichia coli.

Kao dragocjena pomoć za kratkotrajno, simptomatsko liječenje akutnog proljeva kada nije potrebna specifična terapija njegova uzroka, koristi se loperamid koji poboljšava simptome već unutar 12 sati

Bakterije u hranu mogu dospjeti:

  • preko prljavih ruku,
  • ako namirnica nije čuvana na odgovarajući način,
  • ako namirnica nije temeljito oprana, dobro kuhana ili pečena (odnosno termički obrađena) ili
  • ako je riječ o namirnici podrijetlom od bolesne životinje.

Bolje spriječiti nego liječiti

Najbolji način na koji možemo značajno smanjiti, pa i ukloniti rizik neugodnih probavnih smetnji je prevencija. S tim ciljem se preporučuju pojačane higijenske mjere (posebno temeljito pranje ruku, uvijek imajte uz sebe vlažne i suhe maramice, dezinficijense…), dobra termička obrada hrane te pojačan oprez prilikom transporta kvarljivih namirnica (od kupovine do pripreme ili pohranjivanja). Uz malo opreza probava vam neće kvariti ljeto!

No, ako se proljev već javio, neovisno o uzroku svakako treba pripaziti na dovoljan unos tekućine kako bismo bili pošteđeni dehidracije. To je posebno važno kada se govori o djeci i starijim osobama, kod koji se gubitak tekućine katkada treba nadoknaditi pomoću oralne rehidracijske otopine.

Po pitanju prehrane, danas se više ne inzistira na posebnoj dijeti, već je potrebno samo izbjegavati svježe voće i povrće te voćne sokove, a u prehranu je poželjno uvrstiti i probiotike koji mogu pomoći u obnovi crijevne mikrobiote. Liječenje, naravno, uvijek ovisi o uzroku proljeva, pa će liječnik ukoliko je potrebno propisati odgovarajuću terapiju.

Loperamid je aktivna tvar i u lijeku Lopedium® acut koji mogu koristiti, osim odraslih, i djeca starija od 12 godina

Brzo poboljšanje simptoma

Kao dragocjena pomoć za kratkotrajno, simptomatsko liječenje akutnog proljeva kada nije potrebna specifična terapija njegova uzroka, koristi se loperamid koji poboljšava simptome već unutar 12 sati. On usporava prekomjernu aktivnost crijeva i tako pomaže da se iz crijeva apsorbira više vode i soli čime se smanjuje gubitak vode i elektrolita, a povećava konzistencija stolice.

Loperamid je aktivna tvar i u lijeku Lopedium® acut koji mogu koristiti, osim odraslih, i djeca starija od 12 godina. Odrasli uzimaju 2 kapsule jednokratno, a po potrebi mogu nastaviti s jednom kapsulom nakon svake tekuće stolice, dok djeca uzimaju 1 kapsulu jednokratno, a po potrebi također uzimaju po jednu kapsulu nakon svake tekuće stolice. No, liječenje ne smije trajati dulje od dva dana bez nadzora liječnika. Liječenje dulje od 2 dana može se provoditi samo ako to propiše liječnik i uz medicinski nadzor.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Plaćeni oglas o lijeku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button