Psiha i emocije - 4. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov

Nikako dočekati: Zašto nam vrijeme pred godišnji odmor tako sporo prolazi?

Kako se vrijeme godišnjih odmora bliži, sve je teže ostati fokusiran na dnevne zadatke. Tijelom smo u uredu, ali u mislima smo već na putu i na plaži

Ako ste se pronašli u opisu, vjerojatno se borite da zadržite dovoljnu dozu motivacije na radnom mjestu i brojite minute prije odlaska na godišnji odmor.

Pad motivacije pred “kraj”, iako većini praznici ne traju duže od dva tjedna, ipak se mentalno doživljavaju kao kraj jednog poslovnog razdoblja. Slično je fenomenu kojeg su istraživači u SAD-u prozvali “senioritis”. To je je pojam koji se u Americi veže za maturante, i označava “upalu motivacije” koja se događa maturantima pred kraj srednjoškolskog obrazovanja. Misli im više nisu toliko fokusirane na srednju školu, stoga motivacija za učenjem pada. Mladi se sve više okreću druženju, ali i preokupacijama vezanim za nastavak života nakon srednjoškolskih klupa.

Što ste više zaokupljeni zadacima u određenom vremenskom intervalu, činit će vam se da je vrijeme brže prošlo

Slično tome, iako u puno manje dramatičnom opsegu, događa se pred odlazak na godišnji odmor. Kombinacija uzbuđenja zbog odlaska na odmor i tjeskobe jer želimo sve poslove završiti na vrijeme uvelike utječe na naš fokus i motivaciju.

Vratite se u sadašnost

Prema nekim stručnjacima, subjektivan dojam kako vrijeme prolazi brzo ili sporo uglavnom je povezan s opažanjem našeg okruženja i našeg iskustva. Primjerice, što ste više zaokupljeni zadacima u određenom vremenskom intervalu, činit će vam se da je vrijeme brže prošlo. Poslovica kaže kako vrijeme leti kad se zabavljamo. Ali, ono leti i kad smo zaokupljeni nekom manje zabavnom, poslovnom aktivnošću. Kada je naš mozak aktivno zaokupljen nekim zadatkom, nemamo prilike opažati prolaznost vremena. Kao rezultat, čini nam se da je vrijeme prošlo brže. Međutim, kada nam misli stalno bježe na godišnji odmor, odnosno kada mentalno odlazimo iz sadašnjeg trenutka, veća je vjerojatnost da ćemo stalno pogledavati na sat, a onda će nam se činiti kao da su se kazaljke zaustavile.

Kako nam period pred odlazak na praznike ipak ne bi prošao u tjeskobi, frustraciji i praznom hodu, potrebno se naučiti vratiti u sadašnji trenutak. U tome nam uvelike mogu pomoći takozvane mindfulness tehnike, odnosno fokusiranje na sadašnji trenutak i okruženje

Posvetite se jednoj aktivnosti i naspavajte se

Premda nam se čini nelogičnim, istraživanja su pokazala da smo učinkovitiji kada se posvetimo jednoj aktivnosti i izvršimo je do kraja, nego kada balansiramo paralelno s više zadataka. Naime, kada se posvetimo jednom zadatku, manje primjećujemo prolaznost vremena, jer nam fokus ne bježi na druge stvari. Često nam se pred godišnji odmor um ne može smiriti, jer balansiramo “na više frontova” – na poslovnom planu pokušavamo završiti sve zadatke na vrijeme, a na privatnom pokušavamo isplanirati sve potrebno za praznike. Zato je dobro nekoliko puta dnevno uzeti malo vremena za svjesno disanje. Dubokim disanjem ne samo da mozak dobiva više kisika, nego i “praznimo” glavu od suvišnih informacija i nakupljenog stresa. Iako ovo nije potpuno pod našom kontrolom, važno je pokušati se dobro naspavati i u danima prije odlaska na godišnji odmor. Ako se potpuno iscrpite prije ljetovanja, trebat će vam puno dulje da napunite baterije na odmoru i da se kvalitetno opustite.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button