Psiha i emocije - 14. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - mr. Zrinka Zarevski

Tko ima mentalno zdravlje na umu, živi odgovorno, opuštenije i sretnije

Procjenjuje se da 10 posto svjetskog stanovništva pati od nekog psihičkog poremećaja. Zatražiti pomoć psihologa ili liječnika psihijatra nije sramota, već odgovorno ponašanje prema sebi i svojoj okolini

Odlazak psihijatru nije sramota

Mentalno ili psihičko zdravlje sastavni je dio općeg zdravlja pojedinca te time ujedno i zajednice. Procjenjuje se da 10 posto svjetskog stanovništva pati od nekog psihičkog poremećaja. Broj čimbenika koji direktno ili indirektno doprinose pojavi raznih psihičkih simptoma izuzetno je velik.

To mogu biti vanjski ugrožavajući čimbenici, poput nekih stresnih i traumatskih događaja ili loših uvjeta za život, te unutrašnji čimbenici, kao što su neke genetske predispozicije ili osobine ličnosti. Na neke od potencijalno ugrožavajućih događaja ne možemo utjecati (npr. ponašanje drugih ljudi, stresne životne događaje, klimatske promjene koje također imaju utjecaj na mentalno zdravlje), no na neke možemo (npr. naše stavove, načine kako doživljavamo vanjske događaje).

Mentalno zdravlje – što je to?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definira mentalno zdravlje kao stanje dobrobiti u kojemu svaki čovjek shvaća svoje mogućnosti, može se nositi s normalnim životnim stresovima, raditi produktivno i doprinositi svojoj zajednici. Mentalno zdravlje zapravo znači imati dovoljno sredstava za život, raditi, uživati u dobrim odnosima s drugima, imati osjećaj smisla života i kontrole nad svojim životom, osjećaj povezanosti i pripadanja te osobni rast u kojemu nastavlja razvijati svoj potencijal.

Mentalno zdravlje podrazumijeva i mogućnost tretmana te podrške kada se pojavi psihička bolest, no pažnja se jednako posvećuje i onim problemima koji još ne znače bolest, a obično su povezani sa životnim stresovima i ometaju svakodnevni život.

Mentalno zdravlje podrazumijeva i mogućnost tretmana te podrške kada se pojavi psihička bolest, no pažnja se jednako posvećuje i onim problemima koji još ne znače bolest, a obično su povezani sa stresom

Zatražite pomoć

Važno je da svaka osoba u situacijama koje joj remete psihičku stabilnost najprije prizna sama sebi kako ima problem, prihvati ga i zatraži pomoć. Traženje pomoći od stručnjaka psihologa, ili ako se razvije bolest od liječnika psihijatra, nije sramota, već odgovorno ponašanje prema sebi samima i svojoj obitelji ili radnoj okolini.

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Na dan 10. listopada svake godine širom svijeta obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja, u organizaciji Svjetske organizacije za mentalno zdravlje (WFMH). Cilj ovog obilježavanja je naglasiti važnost mentalnog zdravlja i usmjeriti pažnju javnosti na probleme i poremećaje mentalnog zdravlja, kao i veće ulaganje u prevenciju i liječenje mentalnih bolesti.

Kako bi se mentalno zdravlje održalo stabilnim, stručnjaci savjetuju: izgradite samopouzdanje, upoznajte se i prihvatite samog sebe, naučite prevladati stres, pronađite vrijeme za sebe, odvojite vrijeme za obitelj i prijatelje, hranite se zdravo i budite aktivni.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button