Gripa i prehlada - 23. studenoga 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Dobro raspoloženje povećava učinkovitost cijepljenja protiv gripe

Cjepiva su važna preventivna mjera protiv gripe, ali često su manje učinkovita kod starijih osoba. Nova studija sugerira da stariji ljudi koji se cijepe u dobrom raspoloženju imaju bolji odgovor na cjepivo

Cijepljenje protiv gripe

Cijepljenje je jednostavna i važna preventivna mjera protiv gripe. Mnogi zato odlučuju na tu blagu i kratkotrajnu nelagodu  kako bi izbjegli kasnije žaljenje zbog necijepljenja.

Znanstvene studije pokazale su da su cjepiva učinkovitija kod djece, adolescenata i starijih osoba do 65 godina. Međutim, osobe starije od 65 godina imaju slabiji odgovor na cjepivo i često im ono nije garancija zaštite od zaraze virusom gripe.

Rizik za starije osobe

S druge strane, stručnjaci potiču osobe starije od 65 godina na cijepljenje budući da virusi gripe mogu imati ozbiljnije posljedice u njihovoj dobi, što može dovesti do hospitalizacije i povećanog rizika smrtnosti.

Osobe starije od 65 godina imaju slabiji odgovor na cjepivo i često im ono nije garancija zaštite od zaraze virusom gripe

Nedavno provedena studija istraživača sa Sveučilišta Nottingham u Velikoj Britaniji razmatra zašto cjepiva mogu biti učinkovitija za neke starije odrasle osobe, ali ne i za druge.

Pozitivno razmišljanje i učinkovitost cijepljenja

Studija koju su proveli prof. Kavita Vedhara i njezin tim, obuhvaćala je 138 starijih osoba od 65 do 85 godina. U istraživanju koje je trajalo šest tjedana pratilo se raspoloženje sudionika, njihove prehrambene navike, tjelesna aktivnost i obrasci spavanja i to tri puta tjedno.

Istraživači su zatim testirali učinkovitost cijepljenja na gripu 4 tjedna i 16 tjedana nakon inokulacije, testiranjem razine antitijela u krvi sudionika. Od svih promatranih čimbenika utvrđeno je da je dobro raspoloženje bilo najbolji prediktor učinkovitosti cjepiva.

Dobro raspoloženje, objašnjavaju znanstvenici, odgovorno je za 8 do 14 posto razlike u razinama antitijela među sudionicima

Psihologija raspoloženja i cijepljenje

Unatoč ograničenjima, istraživači ističu kako je ovo prva studija koja opsežno istražuje utjecaj ponašanja pacijenata i psihološke čimbenike na stvorenu razinu antitijela kao posljedicu cijepljenja kod osoba starije dobi.

Prof. Vedhara i njezin istraživački tim nadaju se da će buduće studije testirati učinkovitost čimbenika korištenih u provedenom istraživanju kako bi se dodatno istražila povezanost između psihološkog stanja i učinkovitosti cijepljenja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button