Gripa i prehlada - 1. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Što učiniti kada nas pokosi gripa?

Gripa je ozbiljna zarazna bolest koja se pojavljuje naglo, jakog je intenziteta, pa se i u 2019. preporučuje cijepljenje protiv gripe - ovo su njezini najčešći simptomi

Gripa 2019.: Zarazna bolest čiji se simptomi ne smiju ignorirati

Gripa je akutna zarazna bolest s visokom temperaturom i dominacijom bolnih simptoma koji prevladavaju nad respiratornim simptomima. Uzrokovana je virusom koji oštećuje sluznicu dišnog trakta uzrokujući bol u grlu i suhi kašalj.

Simptomi gripe

Premda se virus ne širi po tijelu već ostaje lokaliziran u dišnim organima, bolest karakterizira pojava općih simptoma poput visoke temperature, tresavice, glavobolje, bolova u mišićima i opće slabosti organizma.

Opći simptomi se povlače nakon 2 do 3 dana dok kašalj i opća slabost mogu potrajati i do 2 tjedna. Za razliku od većine drugih respiratornih bolesti, za gripu je specifično da se znakovi bolesti dišnog sustava, umjesto na početku, javljaju tek kasnije, a kada se pojave, obično počne padati i temperatura i oboljeli više nije zarazan. U uobičajenom tijeku bolesti, vrućica može potrajati i do 7 dana.

Gripa se prenosi udisanjem čestica zraka u kojima se nalazi virus gripe nakon kihanja i kašljanja oboljelih osoba, izravnim kontaktom sa zaraženom osobom ili dodirom zaraženih predmeta. Obzirom da virus u zraku preživi oko sat vremena, dovoljno je biti blizu osobe koja kiše ili kašlje da se zarazite. Zaražena osoba virus širi i prije početka pojave prvih simptoma što dodatno pospješuje širenje virusa.

U Japanu je otkriven novi lijek – hoće li 2020. gripa biti manje opasna?

Liječenje gripe

Oni koji su preboljeli gripu znaju da gripa nije isto što i prehlada. Gripa je ozbiljna bolest koja se pojavljuje naglo, jakog je intenziteta, ima teži tijek i mogućnost komplikacija.

Zanemarili ste savjete o zaštiti i sada se borite s visokom temperaturom, glavoboljom, tresavicom, bolnim mišićima i iscrpljenošću. Ostanite u krevetu ukoliko ne trebate pomoć liječnika i odmarajte se. Iako vam se čini nemoguće zbog brojnih obveza koje vas čekaju, odmor će vam pomoći u očuvanju energije potrebne za ozdravljenje i sprječavanju daljnjih komplikacija i širenju zaraze.

Pijte dovoljno tekućine. Zbog visoke temperature vaše tijelo koristi više tekućine nego uobičajeno. Spriječite dehidraciju uzimanjem najmanje 6-8 čaša vode, sokova i drugih pića bez kofeina.

Olakšajte simptome poput vrućice, glavobolje i bolova u mišićima lijekovima s paracetamolom. Drugi lijekovi koji se mogu kupiti bez recepta (poput sirupa za grlo i pseudoefedrina) mogu pomoći.

Liječenje antibioticima nije učinkovito jer je gripa virusna bolest. Okrijepite tijelo juhom i krekerima, izbjegavajte ˝težu hranu˝.

Kontaktirajte svog liječnika ako se temperatura ne snizuje ili se razviju drugi zabrinjavajući simptomi (poremećaj svijesti, osip, natečeni limfni čvorovi).

Iako se trenutno ispituju brojni protuvirusni lijekovi koji bi mogli pomoći u liječenju gripe, liječenje se danas svodi na ublažavanje simptoma i liječenje eventualnih komplikacija.

Oprez, gripa je izuzetno zarazna bolest!

Virus gripe se odlično prilagodio širenju među ljudima što gripu čini izuzetno zaraznom bolesti koja se lako prenosi kihanjem i kašljanjem. Virus možete prenijeti drugima i prije pojave prvih simptoma te pet dana nakon ozdravljenja. Neki ljudi mogu biti inficirani i bez razvoja simptoma širiti virus.

gripa 2019: cijepljenje protiv gripe počinje iduci tjedan, evo za koga je besplatno cjepivo

Počinje cijepljenje protiv gripe: Za koga će biti besplatno?

Gripa je pred vratima stoga sljedeći tjedan počinje cijepljenje protiv gripe, a u nastavku doznajte za koga će 2019....

SAZNAJTE VIŠE

Mjere prevencije

Nemojte zaboraviti niti druge mjere koje možete poduzeti u sprječavanju širenja virusa. Redovito perite ruke sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi. Prekrijte usta i nos maramicom ili rukavom (ne dlanom) dok kišete ili kašljete. Izbjegavajte bliski kontakt s osobama oboljelim od gripe. Iako vam je posao važan, ostanite kod kuće ako ste bolesni. Ne izlažite druge virusu. Preležite gripu i oporavite se.

Kod bilo kakve kronične bolesti starijih osoba ili dojenčadi veća je vjerojatnost komplikacija te je potrebno pratiti opće stanje i pravovremeno posjetiti liječnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button