Gripa i prehlada - 13. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Vladimir Draženović

Zašto se preporučuje cijepljenje protiv gripe i što kažu stručnjaci?

U Hrvatskoj bi se protiv gripe trebalo cijepiti oko 1,2 milijuna ljudi, međutim mnogi zbog straha i neznanja propuštaju ovaj dragocijen vid zaštite

Protiv gripe se moramo cijepiti

Što zbog starije životne dobi, što zbog drugih zdravstvenih tegoba, u Hrvatskoj bi se protiv gripe trebalo cijepiti oko 1,2 milijuna ljudi. Ipak, mnogi propuštaju ovaj vid zaštite jer nemaju točne i pouzdane informacije o dobrobitima, sigurnosti i učinkovitosti cjepiva. Cijepljenje je, upozoravaju medicinski stručnjaci, najbolja prevencija gripe.

Gripa ne treba biti neizbježan sastavni dio života, jer je teška, vrlo zarazna bolest. Jedini način za efikasnu prevenciju gripe je cijepljenje. Cijepljenje je u razvijenim zemljama vrsta civilizacijske tekovine od koje svatko može imati samo koristi. Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) preporučuje cijepljenje protiv gripe svima bez obzira na zdravstveni status starijima od šest mjeseci, a sličnu preporuku svojem stanovništvu, kada je u pitanju cijepljenje protiv gripe, daju i stručnjaci u Austriji, Sloveniji i Slovačkoj, kao i nekim skandinavskim zemljama.

Gripa ne treba biti neizbježan sastavni dio života, jer je teška, vrlo zarazna bolest. Jedini način za efikasnu prevenciju gripe je cijepljenje

Tko bi se svakako trebao cijepiti?

Cijepljenje nije obvezno, ali se preporučuje osobama svih životnih dobi koje žele smanjiti rizik od obolijevanja od gripe i razvoj komplikacija. Cijepiti se mogu gotovo svi uz konzultaciju s liječnikom.

Cijepljenje se posebno preporučuje:

 • osobama starijim od 65 godina,
 • osobama s kroničnim bolestima srca i pluća, uključujući astmu, cističnu fibrozu i bronhopulmonalnu plazmu, i onima s prirođenim srčanim greškama,
 • osobama s metaboličkim bolestima, uključujući dijabetes, onima s anemijom ili hemoglobinopatijom.
 • osobama s oslabljenim imunosnim sustavom (zbog bolesti ili lijekova), uključujući i HIV pozitivne osobe,
 • djeci starijoj od šest mjeseci i adolescentima koji su pod dugotrajnom terapijom aspirinom zbog rizika od akutnog oštećenja jetara i mozga nakon infekcije virusom gripe (Reyov sindrom)
 • onima koji su u privatnom ili profesionalnom kontaktu s osobama koje pripadaju rizičnim skupinama, izrazito pretilima, štićenicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, roditeljima i drugima u bliskom kontaktu s djecom mlađom od šest mjeseci, jer se ona ne mogu cijepiti protiv gripe, i trudnicama
 • zdravstveni djelatnici u kontaktu s pacijentima također su prioritetna skupina za cijepljenje kako ne bi izostali s posla zbog bolesti u vrijeme kada su najpotrebniji te da ne prenesu bolest na bolesnike s kojima dolaze u kontakt tijekom rada.

Cijepljenja se provode kod liječnika opće prakse te u zavodima za javno zdravstvo. Za sve prioritetne skupine cjepivo je besplatno, tj. na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Prema procjenama, 30 posto stanovnika pripada rizičnim skupinama, što znači da bi se u Hrvatskoj trebalo cijepiti oko 1,2 milijuna ljudi.

>>Gripa je ozbiljna bolest i iako u najvećem broju slučajeva prolazi bez ozbiljnih posljedica, njezine komplikacije mogu biti teške i opasne.<<

Sigurno i učinkovito

Mnogi propuštaju zaštititi se od gripe cijepljenjem jer nemaju točne i pouzdane informacije o težini bolesti, dobrobitima cijepljenja, učinkovitosti i sigurnosti cjepiva. Stoga treba znati:

 • Cjepivo protiv gripe u sebi ne sadrži žive viruse, nego tri različita virusna antigena.
 • Za zaštitu od gripe preporučuje se cjepivo koje se već godinama koristi, a ispitivanja pokazuju da je sigurno i učinkovito.
 • U sastavu cjepiva ne nalazi se ništa što bi bilo toksično, kancerogeno ili teratogeno (može prouzročiti oštećenje nerođenog djeteta), a svi korišteni sastojci dugi niz godina koriste se i u ostalim lijekovima te nekim prehrambenim proizvodima koje svakodnevno koristimo.
 • Osim toga cjepivo se ne ubrizgava direktno u krvotok, nego indirektno u mišić, gdje onda postupno dolazi do resorpcije i stvaranja zaštitne imunosti.
 • Cjepivo protiv gripe ne sadrži virus, već samo njegov manji dio, stoga ne može prouzročiti bolest ili neke autoimune reakcije koje su inducirane cjelovitim mikroorganizmima.
 • Stavljanje u promet i potrošnja lijekova odnosno cjepiva višestruko su pod kontrolom zdravstvenih vlasti (HALMED) u svim zemljama svijeta i svatko u svakom trenutku može putem interneta unijeti svaku sumnju u neispravnost, što se onda ujedinjuje na svjetskoj razini i donose se zaključci.
 • Cjepivo je prošlo sve potrebne regulative europske i hrvatske Agencije za lijekove.
 • Reakcije nakon cijepljenja protiv gripe traju najviše dva dana, vrlo su blage i rijetke u odnosu na bolest s kojom, za razliku od ostalih prehlada, obvezno završite u krevetu s visokom temperaturom.
 • Dugoročne nuspojave nakon cijepljenja i često spominjani neurološki simptomi te autoimune bolesti nisu nigdje u svijetu dokazani, nego su dio informacija s interneta koje se ponavljaju zbog nerazumijevanja.
 • Ozbiljnije nuspojave u vidu odgođenih imunosnih reakcija nisu potvrđene nigdje u znanstvenoj i stručnoj literaturi, već se povlače kroz medije više poput „urbanih legendi”.
Mnogi propuštaju zaštititi se od gripe cijepljenjem jer nemaju točne i pouzdane informacije o težini bolesti, dobrobitima cijepljenja, učinkovitosti i sigurnosti cjepiva

Smanjenje smrtnosti

Guillain Barréov sindrom s kojim se špekuliralo kao mogućim uzrokom smrti ne navodi se kao uzrok nuspojava u osoba cijepljenih protiv gripe. Upravo suprotno, Guillain Barréov sindrom ponekad nastaje u slučajevima infekcije virusom gripe, nekim drugim respiratornim virusima i bakterijom Campylobacter jejuni (uzročnik proljeva). Bitno je naglasiti da se radi o autoimunoj reakciji na pojedine mikroorganizme, a cjepivo protiv gripe ne sadrži cjeloviti virus, već se u njemu nalaze samo površinski djelići virusa influence. U zemljama u kojima je stupanj procijepljenosti populacije protiv gripe visok – učestalost tog sindroma neposredno nakon sezone gripe manja je nego što bi se očekivalo bez cijepljenja.

Zaključno, dok cijepljenje u mlađim dobnim grupama utječe na kvalitetu života i smanjuje opterećenje na zdravstveni sustav, uz gospodarske koristi, u starijih i imunosno oslabljenih neizostavno je jer znatno utječe na smanjenje broja komplikacija, hospitalizacija i smrtnosti u epidemiji gripe svake godine.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button