Gripa i prehlada - 29. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Počinje cijepljenje protiv gripe: Za koga će biti besplatno?

Cijepljenje protiv gripe započet će u srijedu, 6. studenog i to cjepivom koje se centraliziranim postupkom nabavlja i distribuira zdravstvenim ustanovama za cijepljenje osoba s povećanim rizikom od komplikacija

gripa 2019: cijepljenje protiv gripe počinje iduci tjedan, evo za koga je besplatno cjepivo

Svake godine nakon sezone gripe prikupljaju se s terena procjene potreba za cijepljenje osoba za koje je cijepljenje snažno preporučeno i besplatno. Na temelju njih naručuje se cjepivo i distribuira prema tim procjenama. Ove je godine na temelju iskazanih potreba naručeno 360.000 doza cjepiva, što je gotovo 10 posto više nego lani, piše HZJZ.

Za koga je cjepivo besplatno?

Cjepivo je prvenstveno namijenjeno, a time i besplatno za sljedeće kategorije stanovništva:

  • osobe životne dobi 65 godina i starije
  • štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu)
  • pacijenti s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama
  • odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom itd.)
  • djeca i adolescenti (u dobi od 6 mjeseci do 18. godina) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu)
  • u slučaju da se osobe za koje je cijepljenje preporučljivo, ne mogu cijepiti zbog postojanja kontraindikacija, umjesto njih se pod istim uvjetima preporučuje cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.
  • radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
  • zdravstveni radnici
  • trudnice.
Zašto se moramo cijepiti

Cijepljenje za dobrobit čovječanstva: zašto je korisno i kako spašava živote?

Naznake nekog oblika imunizacije postoje već u zapisima Ayurvedske medicine iz 1000. god. pr. Krista. Pretpostavke su da su...

SAZNAJTE VIŠE

Cijepljenje protiv gripe u studenom

Cijepljenje osoba koje pripadaju tim kategorijama provodi se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo.

Tijekom studenog će se cijepiti isključivo osobe iz gore navedenih kategorija, za koje je cijepljenje besplatno. Krajem studenog će se na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualna mogućnost kasnijeg korištenja centralizirano nabavljenog cjepiva za cijepljenje uz naplatu osoba koje ne pripadaju ovim kategorijama, piše HZJZ.

Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe, mogu se cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom. Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme.

Četverovalentno cjepivo

Ove godine nabavljeno je četverovalentno cjepivo protiv gripe za preventivni program. Sastav cjepiva sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Temelji se na analizi cirkulirajućih tipova virusa gripe u prošloj sezoni. Četverovalentno cjepivo znači da su za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe tipa B, a ne jedan kao u ranijim trovalentnim cjepivima. Drugim riječima, sadržavat će antigene dvije različite linije virusa gripe tipa B i antigene dvije različite linije virusa tipa A.

Prednost četverovalentnog cjepiva u odnosu na trovalentno jest u tome što se većim brojem antigena različitih tipova virusa B povećavaju šanse antigenske podudarnosti s virusima koji će cirkulirati u predstojećoj sezoni, a time i učinkovitost cjepiva. No važno je napomenuti da je cjepivo pružalo određenu razinu zaštite od gripe tipa B čak i u sezonama kada se prevladavajući cirkulirajući virus gripe tipa B nije poklapao s onim korištenim za proizvodnju cjepiva, zahvaljujući antigenskoj sličnosti, odnosno križnoj zaštiti.

Prošle je godine ukupno bilo prijavljeno više od 60.000 oboljelih od bolesti slične gripi te 107 smrti povezanih s gripom. Iste se godine protiv gripe cijepilo ukupno 323.303 osobe u sklopu preventivnog programa (za koje je cjepivo besplatno).

Sigurnost i zaštita

Cjepivo ne uzrokuje gripu i ne povećava rizik od razvoja teškog oblika bolesti. Međutim, cjepivo protiv gripe ne pruža zaštitu kod 100% cijepljenih. Kod određenog dijela cijepljenih pojedinaca rizik od gripe je jednak kao i da se nisu cijepili. Važno je naglasiti da će dio cijepljenih ipak cijepljenjem biti zaštićen od gripe. Udio cijepljenih koji će biti zaštićen od gripe zove se učinkovitost cjepiva i ona varira od sezone do sezone. Učinkovitost može biti različita za pojedine tipove i podtipove virusa gripe, različite populacije, a ovisi o i zdravstvenom stanju cijepljene osobe. Nažalost, učinkovitost cjepiva protiv gripe nije ni približno visoka kao što je učinkovitost cjepiva koja se koriste u kalendaru cijepljenja (npr. cjepivo protiv tetanusa, dječje paralize, ospica, hripavca i dr.).

Posljednjih godina učinkovitost cjepiva protiv gripe prouzročene podtipom A/H1N1 i tipom B bila je 40 do 70 posto, a učinkovitost protiv podtipa A/H3N2 od 0 do 50 posto. Obično je učinkovitije kod mladih i zdravih ljudi nego kod starijih i osoba koje imaju određene kronične bolesti. Svi bismo bili sretniji da su cjepiva protiv gripe učinkovitija, ali cijepljenje je, i s ovim udjelima učinkovitosti, i dalje najbolji dostupan način za smanjenje rizika od gripe.

Trebamo li se bojati nuspojava cjepiva?

Ni zdrave ni bolesne osobe ne trebaju strahovati od nuspojava cjepiva protiv gripe. Za osobe koje imaju povećan rizik od ozbiljnih nuspojava cjepiva cijepljenje je kontraindicirano i neće ih se cijepiti. Moguće nuspojave cjepiva variraju od blagih do teških. Najčešće se javljaju najlakše nuspojave poput bola na mjestu primjene, glavobolje, umora, bola u mišićima i sličnog.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button