Zanimljivosti i savjeti - 8. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Mato Lakić

Protiv čega se cijepimo – pregled bolesti protiv kojih se treba zaštititi

Prije nego što se odbije cijepljenje djeteta, trebalo bi znati protiv kojih bolesti nas štite cjepiva te koje su njihove moguće komplikacije

Cijepljenje protiv bolesti

Bolesti protiv kojih se cijepimo su opasne i teške (difterija, tetanus, hripavac, dječja paraliza, tuberkuloza, bolesti uzrokovane hemofilusom, hepatitis B), a druge su uglavnom lakše (ospice, zaušnjaci, rubeola), no i te bolesti mogu imati vrlo teške i za život opasne komplikacije.

Protiv čega se, dakle, cijepimo? Ovdje je dio njih.

Pročitajte zašto djecu trebamo cijepiti i doznajte više o obaveznom programu cijepljenja

Tuberkuloza (TBC)

Tuberkuloza je zarazna bakterijska infekcija koja je i danas jedna od najozbiljnijih i najraširenijih zaraznih bolesti u svijetu. Većina slučajeva aktivne bolesti nalazi se u zemljama u razvoju, a 1,3 milijuna ljudi godišnje umire od te bolesti. BCG („be-se-že“, tj. cjepivo protiv TBC-a) ne može iskorijeniti zarazu, ali bitno smanjuje pojavu proširene tuberkuloze kod djece.

Difterija

Difterija je bakterijska infekcija. Prije uvođenja rutinskih cijepljenja ova je bolest bila među glavnim uzročnicima smrti dojenčadi. Tijekom bolesti stvara se debeli sloj naslaga na stražnjoj stijenci ždrijela zbog čega dolazi do teškoća u disanju, paralize, zastoja srca, čak i smrti. Komplikacije difterije uključuju i potencijalno smrtonosne srčane i neurološke poremećaje.

Cijepljenjem se postiže individualna zaštita od difterijskog toksina, ali bakterija ostaje nedirnuta. U područjima u kojima se prestalo cijepiti, kao što je to bio slučaj u nekim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, u 90-im godinama prošlog stoljeća došlo je do epidemija s više desetaka tisuća oboljelih.

Tetanus

Tetanus je često smrtonosna bolest, a bakterija prodire u tijelo kroz rane, odnosno oštećenu kožu. Tetanus uzrokuje smrt kod jedne od deset oboljelih osoba. Ukočenost mišića čeljusti je karakteristična reakcija, a prate je grčenja leđnih mišića i nagle generalizirane konvulzije (grčenja). Cijepljenjem toksoidom (toksinom pretvorenim u neškodljiv, ali cjepno imunogeni spoj) tetanusa, dobivamo imunost prema otrovu ili toksinu iz bakterije koja se oslobađa kada spora dospije u ranu.

Tetanus je često smrtonosna bolest, a bakterija prodire u tijelo kroz rane, odnosno oštećenu kožu. Tetanus uzrokuje smrt kod jedne od deset oboljelih osoba

Hripavac (pertusis, magareći kašalj)

Pertusis je vrlo zarazna bakterijska infekcija donjeg dijela dišnog sustava. Bolest sporo napreduje (nekoliko tjedana), a posebno je problematična kod male djece. Izaziva napadaje tako jakog kašlja da djeca ne mogu jesti, piti ni disati. Jak kašalj može trajati tjednima. Tijekom bolesti mogu se razviti upala pluća, konvulzije, oštećenja mozga i smrt. Više od 90 posto necijepljene ili nepotpuno cijepljenje dojenčadi i male djeci oboli nakon izlaganja.

Želite li doznati više o kalendaru cijepljenja kojim je obuhvaćen i hripavac, pratite ovaj link

Cijepljenje ne iskorjenjuje uzročnika, ali štiti od obolijevanja koje u dojenačkoj dobi može biti, i najčešće jest, komplicirano teškim neurološkim i respiratornim posljedicama. Prirodno prebolijevanje infekcije ne ostavlja znatniju imunost. Imunost nakon provedenog cijepljenja u dojenačkoj i predškolskoj dobi gubi se oko desete godine. Adolescenti i odrasli koji imaju blaže simptome glavni su izvor infekcije za dojenčad i malu djecu. Još se u Hrvatskoj godišnje registrira stotinjak slučajeva pertusisa, a prije svega obolijeva dojenčad koja se nije stigla procijepiti.

Dječja paraliza (poliomijelitis ili kraće polio)

Dječja paraliza je virusna bolest čiji je uzročnik poliovirus. Uzrokuje teško oboljenje – paralizu (najčešće nemogućnost pomicanja ruku i/ili nogu). Virus može prouzročiti i smrt zaražene osobe, obično tako što izazove paralizu mišića koji omogućuju disanje. Prije pojave cjepiva to je bila česta bolest koja je paralizirala i usmrtila tisuće ljudi. Virus ulazi u organizam djeteta ili odrasle osobe kroz usta. Cijepljenjem protiv poliomijelitisa sprečava se nastanak bolesti.

Bolesti prouzročene Haemophilusom influenzae tipa B (hemofilus influence ili kraće Hib)

Haemophilus influenzae tip B bakterija je koja uzrokuje niz teških bolesti, a najčešće kod djece mlađe od pet godina. Dijete se može zaraziti u kontaktu s drugom djecom ili odraslim osobama koje su nositelji te bakterije a da to i ne znaju. Uzročnici se prenose s odrasle osobe ili s djeteta na dijete kapljičnim ili putem sekreta iz dišnih putova. Ako bakterija ostane u djetetovu nosu ili grlu, dijete se vjerojatno neće razboljeti, no prijeđe li Hib na druga mjesta u dišnom sustavu ili uđe u krvotok, ta bakterija može prouzročiti tešku bolest.

Gnojni meningitis najčešća je bolest prouzročena Hib-om. Od njega obolijevaju djeca do pete godine života, a najugroženija su ona od 6 do 11 mjeseci starosti. Bolest završava smrću u 2 do 5 posto oboljelih, a može ostaviti i trajne posljedice u obliku duševne zaostalosti, gluhoće i/ili poremećaja govora u 15 do 30 posto preživjele djece.

Ospice (morbili)

Ospice su virusna bolest čiji je uzročnik virus morbila, a karakterizirana je osipom, kašljem, curenjem iz nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperaturom. Oko 17% oboljelih ima jednu ili više komplikacija bolesti kao što su upala uha, upala pluća, febrilne konvulzije (grčenje zbog visoke tjelesne temperature), proljev ili upala mozga (encefalitis).

Oko 17% oboljelih od ospica ima jednu ili više komplikacija bolesti kao što su upala uha, upala pluća, febrilne konvulzije (grčenje zbog visoke tjelesne temperature), proljev ili upala mozga (encefalitis)

Najčešća komplikacija, upala pluća, javlja se kod oko 6% oboljelih i vodeći je uzrok smrtnosti od ospica koja se u razvijenim zemljama kreće oko 1 na 1000 oboljelih, a u zemljama u razvoju doseže čak 1 na 100 oboljelih. Prema podacima iz Europske unije (EU), u posljednjih nekoliko godina na pet oboljelih od ospica, jedna osoba završi u bolnici.

Zaušnjaci (parotitis ili mumps)

Zaušnjaci su virusna bolest čiji je uzročnik virus parotitisa, koju prati visoka tjelesna temperatura, glavobolja i oticanje žlijezda. Može dovesti do gluhoće, meningitisa, bolnog oticanja testisa, a rijetko i smrti. Parotitis nije ugodna bolest, makar i bez znatnije smrtnosti, ali kao trajnu posljedicu može ostaviti smanjen broj spermija i neplodnost muškarca. Prije uvođenja cijepljenja protiv zaušnjaka ovaj je virus bio glavni uzročnik gluhoće kod djece s pojavnošću 1 u 20.000 oboljelih. Osim toga, ovaj virus slabi imunosni sustav pa se kod oboljelih od zaušnjaka češće javljaju bakterijske infekcije.

Rubeola (crljenka, rubela)

Virus rubeole uzrokuje osip, blagi porast tjelesne temperature i upalu zglobova. Dijete se vrlo lako može zaraziti od bolesne osobe iz svoje okoline jer se virusi šire zrakom. Rubeola je kod djece obično blaga bolest, iako se u rijetkim slučajevima mogu javiti ozbiljne komplikacije kao što je encefalitis. Rubeola je najopasnija za nerođenu djecu majki koje obole u trudnoći.

Sindrom kongenitalne rubeole (tzv. rubeolarna embriopatija) može se očitovati pobačajem ili prirođenim malformacijama nekih organa, gluhoćom i mentalnim retardacijama. U necijepljene ženske dojenčadi kada dospiju u dob od 18 do 25 godina tijekom trudnoće bi im se vjerojatno ponovno mogla pojaviti i rubeolarna embriopatija.

Hepatitis B

Hepatitis B je upalna virusna bolest jetre. Virus hepatitisa B prenosi se krvlju, spolnim putem i s majke na dijete tijekom trudnoće, porođaja i dojenja. Obično se manifestira nejasnim simptomima (opća slabost, mučnina, gubitak apetita), a dio bolesnika razvija i žuticu. Kod djece infekcija može proći bez simptoma, ali često nedovoljno jak obrambeni sustav dječjeg organizma ne može potpuno uništiti virus.

Imate li pitanja vezanih uz cijepljenje, svakako pročitajte ovaj članak

U tom slučaju dijete postaje kronični nositelj virusa i kronični bolesnik koji u budućnosti može razviti ozbiljne komplikacije kao što su ciroza ili primarni karcinom jetre. Što je dijete mlađe, veća je šansa da nakon infekcije virusom hepatitisa B razvije teške komplikacije u smislu kronične bolesti jetre. Cijepljenje je i mjera prevencije ciroze i raka jetre.

Moguće komplikacije bolesti protiv kojih se cijepimo

  • Ospice – Encefalitis, upala srednjeg uha, upala pluća, sljepoća, smrt
  • Zaušnjaci – Meningitis, gluhoća, orhitis, neplodnost muškaraca
  • Rubeola – Kongenitalna embriopatija (pobačaj ili teške trajne posljedice za plod), artritis
  • Difterija – Teškoće u disanju, paraliza, zastoj srca, smrt
  • Tetanus – Tetanus uzrokuje smrt kod jedne od deset oboljelih osoba
  • Hripavac – Upala pluća, encefalitis, smrt
  • Dječja paraliza – Doživotna paraliza udova, paraliza mišića koji omogućuju disanje – smrt
  • Bolest prouzročena Haemophilusom infl. tipa B – Meningitis s trajnim posljedicama, gluhoća, smrt
  • Hepatitis B – Hepatocelularni karcinom (rak jetre) i ciroza jetre
  • Tuberkuloza – Diseminirana tuberkuloza (meningitis, osteomijelitis, milijarna tuberkuloza), razna teška oštećenja pluća, nedovoljna funkcija pluća, u neliječenih osoba smrtnost je oko 50%, u RH je postotak slučajeva rezistentnih na antituberkulotike oko 3%

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button