Ljekovito bilje - 30. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar

Ublažite kašalj pomoću ljekovitog bilja

Ljekovito bilje pomoći će vam da ublažite kašalj, a neki od vaših saveznika su anis, jaglac, timijan, trputac, bijeli sljez... Saznajte koje su njihove zdravstvene prednosti

Ljekovito bilje i kašalj: Anis, jaglac, timijan, trputac i ostali stižu u pomoć

Kašalj je jedna od čestih tegoba zbog koje se traži pomoć ljekarnika. Znatno smanjuje kvalitetu života osobe i ometa san. Sam kašalj nije bolest nego simptom stanja ili bolesti čiji se uzročnik mora utvrditi, a u skladu s tim i preporučiti odgovarajuća terapija.

Kašalj je eksplozivna, iznenadna, refleksna radnja, iako se čovjek može i svjesno nakašljati. Manifestira se naglim, glasnim izbacivanjem zraka iz pluća tijekom izdisaja kojim se žele odstraniti tvari i nakupljeni sadržaj iz dišnih putova. U normalnim okolnostima ima važnu zaštitnu fiziološku ulogu održavanja dišnih putova i pluća prohodnima. U stanjima različitih bolesti, kašalj postaje mehanizam širenja različitih respiratornih infekcija, poput gripe, prehlade ili tuberkuloze.

Najčešća podjela kašlja prema kojoj sami pacijenti opisuju svoje stanje jest produktivan ili suhi kašalj, ovisno o prisutnosti sluzi. Suhi kašalj uobičajeno ne prati stvaranje sluzi pa osoba ne iskašljava sluz. Kašalj je vrlo neugodan, iritantan. Suhi kašalj može s vremenom postati produktivan. Produktivni kašalj prati prekomjerno stvaranje guste sluzi koju je često teško iskašljati. Ljekovito bilje može nam pomoći da ublažimo kašalj – saznajte zašto bi se anis, jaglac, timijan, trputac i brojno drugo bilje trebalo pronaći u vašem domu!

Kako se liječi dječji kašalj? Pomozite djetetu u iskašljavanju

Ljekovito bilje za ublažavanje kašlja

Crni sljez (Malva sylvestris L. Malvaceae)

Koristi se cvijet i cijeli nadzemni dio. Čaj se priprema tako da se 1 – 2 jušne žlice preliju sa 200 – 250 ml kipuće vode te se ostavi da odstoji 10 minuta. Po potrebi se malo zasladi medom ili sladom pa pije svježe pripravljen tri puta na dan. Crni sljez je dobar ekspektorans.

Bijeli sljez (Althea officinalis L. Malvaceae)

U ljekarništvu se koristi korijen koji je najčešće već isječen na manje vlaknaste komade. Korijen se ne kuha nego se od njega pripravlja macerat u vodi. Ne smije se zagrijavati na temperaturu vrenja vode jer inače dolazi do raspada sluzi. Nakon cijeđenja čaj se pije tijekom dana, razdijeljen na 3 – 4 manje doze. Korijen sljeza ima široku upotrebu kod kašlja, i za ublažavanje kašlja i olakšavanje iskašljavanja jer umanjuje spazam mišića u dišnom sustavu i oblaže sluznicu. Pomaže i kod promuklosti i upale usne šupljine.

Jaglac (Primula veris L. i Primula elatior (L.) Hill., Primulaceae)

U farmaciji je službeno ljekovit njegov korijen. Jaglac je odličan ekspektorans (potiče iskašljavanje).

Bršljan (Hedera helix L., Araliaceae)

Djeluje na dišni sustav. Klinički je među najispitivanijim biljkama. Pomaže i kod suhog i kod produktivnog kašlja.

Divizma (Verbascum sp., Scrophulariaceae)

Snažna je i visoka biljka koja ima žute cvjetove koje koristimo u fitoterapiji. Divizma je univerzalna biljka koja se može koristiti kod suhog i produktivnog kašlja.

Uskolisni trputac (Plantago lanceolata L., Plantaginaceae)

Ima listove koji sadrže sluz i protuupalne iridoide koji olakšavaju kašalj, a i smanjuje pretjeranu upalu koja je posljedica infekcije.

kašalj

Kašalj: Otkrivamo sva lica kašlja i kada je vrijeme da odete liječniku

SAZNAJTE VIŠE

Islandski lišaj (Cetriaria islandica (L.) Acharius, Parmaliaceae)

Sadrži tipične sluzi lihenane, niz organskih kiselina te tragove usninske kiseline. Islandski lišaj djeluje vrlo svestrano – protuupalno smirujući upale u sluznici, antibakterijski, a istodobno potiče lokalnu imunost.

Anis (Pimpinella anisum L. Apiaceae) i komorač (Foeniculum vulgare L. Apiaceae)

Biljke su koje sadrže eterična ulja s anetolom. One pomažu drugim ljekovitim biljkama, pogotovo onima sa sluzima, u procesu iskašljavanja i čišćenja pluća. Zato se rijetko koriste same, a uglavnom dolaze u čajnim smjesama ili sirupima udružene s drugim biljkama.

Ekstrakt timijana

Tvari sadržane u timijanovoj zeleni pomažu iskašljavanje perzistentne, viskozne sluzi kroz njihova sekretolitička, sekretomotorička i bronhospazmolitička svojstva. Eterično ulje timijanove zeleni ima antiseptička svojstva.

Kako još možemo ublažiti kašalj?

Kašalj možemo ublažiti sirupima, tabletama, kapsulama, čajevima, a koji su vam oblik i doza potrebni, odlučit ćete na temelju simptoma sa svojim ljekarnikom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button