Ljekovito bilje - 4. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Mali, neugledni trputac – tisućljetni čuvar našeg zdravlja

U narodnoj medicini trputac se koristi kao sredstvo za liječenje rana, zaustavlja krvarenje, izlučivanje sluzi, jača želudac i snižava povišenu temperaturu

Trputac ublažava zubobolju i bolove u uhu

Starim narodima trputac je itekako bio dobro poznat. Tako je izuzetno cijenjen i u kineskoj narodnoj medicini, a njegova popularnost očuvala se do danas – s razlogom.

Trputac (Plantago lanceolata L.) je zeljasta trajnica visine 5-50 cm. Ima uske i duguljaste listove dužine 10-20 cm. To je samonikla biljka rasprostranjena u Europi, zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Raste kao korov na poljima djeteline, u vrtovima, na livadama i pašnjacima, uz putove i nasipe. Vrste roda Plantago L. ubrajamo među najrasprostranjenije bilje.

Berba i priprema

U ljekovite svrhe koriste se svježi ili osušeni listovi ili cijeli nadzemni dio biljke koja raste samoniklo ili iz uzgoja. Listovi se sabiru u vrijeme cvatnje, kad su u potpunosti razvijeni jer ih je tada najlakše razlikovati od biljki sa sličnim listovima.

Ubrani se listovi suše u tankom sloju na sjenovitom i prozračnom mjestu. Sušenje traje dugo (do tjedan dana) i potrebno je listove okretati da ne potamne. Sasušeni biljni materijal čuva se u vrećama na suhom mjestu. U ljekarne trputac dolazi u obliku osušenih maslinasto zelenih ili smećkastih listova. Listovi ne smiju biti tamnosmeđi jer to upućuje na kemijske promjene sastavnica.

Trputac se koristi za izradu homeopatskih preparata za ublažavanje zubobolje, bolova u uhu i kod kožnih oboljenja

Indijski trputac (Plantago indica L.) mala je jednogodišnja biljka koja raste samo u primorju. Od te biljke koristimo sjemenke koje sadrže veliki postotak sluzi. Imaju purgativno djelovanje pa ih za tu namjenu i koristimo.

Sastav

Glavne tvari u listu trputca su: trijeslovine, polisaharidi (sluzi), kumarin, flavonoidi, silicijeva kiselina, cink i kalij. Sadrži i ulje gorušice koje doprinosi antibiotičkom djelovanju trputca.

>>U zimskim mjesecima, kad vladaju gripa i prehlade, kašalj je jedan od najčešćih simptoma. Često nije opasan, no može biti iscrpljujuć pa je pomoć iz prirode itekako dobrodošla.<<

Djelovanje i upotreba

U narodnoj medicini trputac se koristi:

  • kao sredstvo za liječenje rana
  • zaustavlja krvarenje
  • za izlučivanje sluzi
  • jača želudac
  • snižava povišenu temperaturu
  • svježi sok od trputca koristi se za zacjeljivanje rana

Suvremena fitoterapija pripravke trputca koristi za:

  • smirivanje kašlja i
  • ublažavanje upale sluznice usne šupljine i ždrijela.

Trputac se najviše proizvodi u obliku sirupa i čaja, ali i u obliku tableta za otapanje u ustima. Koristi se za izradu homeopatskih preparata za ublažavanje zubobolje, bolova u uhu i kod kožnih oboljenja. 

Zbog trijeslovina trputac pokazuje antibaketrijsko, antioksidativno i adstrigentno djelovanje. Osim za kašalj trputac se primjenjuje i kod liječenja čira na želucu i kao antibakterijsko sredstvo kod upala crijeva.

Može se primijeniti i lokalno na koži za različita oboljenja kože i sluznice, za liječenje rana i kod hemoroida. Za liječenje manjih rana i sprečavanje nastanka oteklina koriste se usitnjeni listovi trputca. Zbog sadržaja kalija, trputac djeluje diuretički te je česta sastavnica čajeva za kure čišćenja organizma.

Priprema čaja i obloga

Čaj trputca se priprema tako da 3 g čaja prelijemo s 250 ml vruće vode, ostavimo poklopljeno 10 minuta i procijedimo. Pije se četiri puta na dan. Kada radimo obloge za rane, oni se pripremaju kao hladne iscrpine. Četiri grama trputca namoči se u 200 ml hladne vode i ostavi dva sata, te se procijedi.

Oprez! Trputac se vrlo dobro podnosi i mogu ga primjenjivati i djeca. Oprez je potreban kod astmatičara i kontraindiciran je kod napada astme. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button