Ljekovito bilje - 28. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Magijske moći skrivene u ljepoti nevena

Neven je daleko više od „samo“ lijepe biljke. Već stoljećima su poznata njegova ljekovita svojstva, a posebno se ističe kao prijatelj zdrave i njegovane kože

neven, zdrava koža, ljekovita svojstva

Ljepota cvjetova nevena već stoljećima očarava čovječanstvo. Poznato je da su stari Grci koristili njihove latice za ukrašavanje, šminkanje te bojanje tkanina. U drevnoj Italiji često su se nalazili u vijencima za vjenčanja i razne vjerske obrede u kojima se i danas mogu vidjeti.

Zaštitnik vrtova

Ni ljekovitost nevena starim narodima nije bila strana. Očito ih je toliko oduševljavala da su uvjerenja otišla korak dalje od narodne medicine prema praznovjerju. Tako su mu u srednjem vijeku pripisivane „magijske moći“. U jednoj zbirci o ljekovitom bilju zapisano je da je već samo gledanje cvjetova nevena dovoljno za poboljšanje vida. Neki su pak narodi vjerovali u njegovu zaštitničku moć. Stoga su ga noću stavljali ispod kreveta, bilo da spriječe provalu lopova ili da potaknu proročke snove koji će im otkriti počinitelja nekog nedjela.

Doduše, neven teško može otjerati razbojnike, no vlasnici biovrtova ističu njegovu sposobnost da mirisom otjera štetne nematode (mikroorganizme) te da ozdravljujuće djeluje na zemlju i ostale biljke. Naši stari su ga koristili i kao prognostičara vremena. Znalo se da će padati kiša ako su cvjetovi nakon sedam sati ujutro još uvijek zatvoreni.

Ljekovito začinsko bilje koje možete zasaditi na balkonu

Širok spektar djelovanja

Bilo kako bilo, neven je svakako više od samo lijepe biljke. Vjeruje se da potječe iz Egipta, a da su ga Europom proširili Rimljani te je bio među prvim kultiviranim cvijećem. Latinskog imena Calendula officinalis, u našim je krajevima poznat i kao poljski neven, žutelj, zmorod, prstenčac… Osim što se može vidjeti u mnogim vrtovima, nije ga neobično vidjeti na livadama, pa i strminama.. Prepoznatljivih je žutih ili narančasto žutih cvjetova, a stabljika je duljine 30 do 60 centimetara.

S ciljem liječenja u narodnoj medicini koriste se cvjetovi, stabiljke i listovi, a posebice je omiljen čaj od nevena. Pa evo i  „širokog spektra“ tegoba i bolesti za koje se u narodu koristi, bilo kao čaj, mast ili tinktura: pomoć u liječenju zarazne žutice, crijevnih tegoba i probavnih smetnji, za pročišćavanje krvi i poboljšanje cirkulacije, pospješivanje zacjeljivanja rana, smirivanje upale vena, kao pomoć kod ozeblina i opeklina, rana i udaraca, dekubitusa, oteklina, prišteva, pa čak i zloćudnih bolesti, primjerice kod zloćudnih čireva na dojki.

gavez, balzam,upale, zacjeljivanje rana

Prirodni saveznik iz kućne ljekarne: balzam od gaveza

Gavez možemo uspješno koristiti kod zacjeljivanja rana, sitnih ozljeda, oguljotina, oderotina i stanja kod kojih vidimo lakše upale

SAZNAJTE VIŠE

Miljenik kozmetičke indrustrije

Naravno, svoju primjenu neven je pronašao i u raznim pripravcima u ljekarnama, a koji pomažu kod raznih kožnih stanja poput iritacije zbog uboda insekta, ekcema ili, primjerice, hemeroida. Posebno je popularan u kozmetičkoj industriji nalazeći se u brojnim proizvodima na njegu kože.

Nevenova mast prikladna je i za nježnu, osjetljivu dječju kožu, pa tako može biti vrijedna pomoć majkama djece u svakoj dobi, od dojenačke do adolescentske. Nerijetko se koristi kao sastavni dio njege malih „pelenaša“, kod ogrebotina i malih ranica te za smirivanje kože kod već spomenutih ekcema (suhih), nakon uboda i ugriza insekata ili kod sunčanih opekotina.

No ako je riječ o ozbiljnim oštećenjima kože ili bolestima poput seboroičnog dermatitisa, svakako se ne preporučuje koristiti bilo koji proizvod bez traženja mišljenja liječnika ili ljekarnika.

Nije na odmet znati da su drevne Egipčanke koristile neven kako bi čim dulje sačuvale svježinu kože i mladalački izgled. Iako neće pomaknuti kazaljke sata, neven svakako može vašoj koži osigurati mekoću i sjaj.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button