Ljekovito bilje - 22. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Ljekovito začinsko bilje koje možete zasaditi na balkonu

U gradovima je malo onih koji imaju okućnicu na kojoj mogu organizirati svoj vrt. Pa ipak, i balkon može biti dovoljan za sadnju ljekovitog začinskog bilja

ljekovito bilje, začinsko bilje, balkon, začini

Odabrali smo četiri začina koja neće samo obogatiti vaša jela intenzivnim okusima, nego će učiniti uslugu i vašem zdravlju.

Mnogi sanjaju o svom komadiću zemlje na kojem bi mogli uzgajati povrće ili nekoliko voćki te napuniti stol domaćim plodovima. No čak i ako ste „osuđeni“ samo na balkon ili prozor, možete ispuniti svoj san o vrtu – malom, ali itekako vrijednom. U današnje vrijeme mogu se doznati odlični i praktični savjeti o tome kako tih nekoliko centimetara ili kvadrata pretvoriti u malenu oazu usred grada.

Ovom prilikom odabrali smo četiri začina koja neće samo obogatiti vaša jela intenzivnim okusima, nego će učiniti uslugu i vašem zdravlju jer riječ je o ljekovitim biljkama.

Hrana kao lijek: postoje li namirnice koje će smanjiti rizik pojave raka?

Anis

Ljekovitost: Još u starom Egiptu bila su poznata njegova diuretska svojstva, a koristio se i kao lijek za želučane tegobe. Upotrebljava se i za smirenje te ublažava respiratorne tegobe i simptome astme. Poput klinčića i cimeta, sadrži hlapljiva ulja koja mu daju protuupalna i antioksidativna svojstva.

Uzgoj: Najbolje uspijeva sam u tegli u supstratu za kaktuse. Naraste do jedan metar, a berba plodova je u rujnu. Sije se plitko, u rupu ne dublju od jednog centimetra u koju se stave jedna do tri sjemenke. U sobnim uvjetima klija šest dana, a nerijetko i dulje. Ne treba ga previše zalijevati.

Metvica

Ljekovitost: Biljka latinskog imena Mentha x piperita (Lamiaceae), odnosno paprena metvica već je generacijama na glasu kao izvrstan lijek iz prirode za razne upale u ustima te ublažavanje grlobolje, a čaj je vrlo popularno piće i zbog osvježavajućeg okusa. Ublažava grčeve, pojačava rad želuca, pomaže protiv nadutosti te služi kao antiseptik.

Uzgoj: Najbolje je kupiti biljčicu te je presaditi u veću teglu, metvica voli više prostora. Osim toga, treba biti sama u teglici jer nadvladava druge biljke. Zalijeva se svakodnevno ili svaki drugi dan, a zemlja bi uvijek trebala biti malo vlažna. Držite je na suncu, no ne toliko jakom da je „sprži“. Bere se čim potjeraju mladice.

sol, hrana, namirnice

Užitak za nepce: 10 zdravih, ali i ukusnih začina koji će zamijeniti sol

Vodeći je rizični čimbenik hipertenzije, ali je povezana i s ostalim bolestima kao što su bubrežni kamenci, karcinom želuca...

SAZNAJTE VIŠE

Kadulja

Ljekovitost: Kadulja je poznata po širokom spektru djelovanja – estrogeno, adstrigentno, antivirusno, antibakterijsko, fungicidno, digestivno i antioksidacijsko djelovanje, a korisna je protiv znojenja, napuhnutosti, poboljšava raspoloženje i podiže koncentraciju. Može se koristiti kod grlobolje i za brže zarastanje rana, no potreban je oprez jer je kaduljino ulje vrlo toksično. Čaj od kadulje blagotvorno djeluje na zdravlje.

Uzgoj: Treba je posaditi u veći lonac s kvalitetnom zemljom. Najbolje vrijeme za berbu listova je od kraja svibnja do kraja rujna. Vrhovi mladica i grančice beru se čim ljeti počnu pupati te se odmah mogu sušiti.

Lavanda

Ljekovitost: Lavanda je također drevni lijek narodne medicine, a čaj od ove biljke blagotvorno djeluje kod grčeva u želucu i mišićima, kod nadutosti, lupanja srca, migrene, nesvjestice, prehlade, gripe, za izazivanje i reguliranje mjesečnice, kod bolesti jetre i slično.

Uzgoj: Može uspijevati u običnoj dreniranoj zemlji, no važno je da je duboka. Ne treba je puno zalijevati, a odgovara joj južna strana. Može preživjeti i kraća razdoblja temperatura ispod nule.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button