Zdrava prehrana - 04. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Bosiljak – začin s kojim svaki obrok postaje kraljevski

Bosiljak je definitivno daleko više od začina i ukrasne biljke, on je fantastična pomoć iz prirodne ljekarne za niz raznih tegoba, od ublažavanja grčeva do uklanjanja nemira i nervoze

Bosiljak tjera prehladu van

Bosiljak (Ocimum basilicum L.) je aromatična jednogodišnja biljka, poznati začin, ali i lijek. Prvobitna domovina bosiljka je Indija i Iran, gdje uspijeva kao višegodišnja biljka. Basilicon je grčka riječ i znači vladar (kralj) pa neki kažu da je obrok s bosiljkom kraljevski obrok.

Što su sorte bosiljka niže, to su aromatičnije. Naš mediteranski bosiljak ima blagi okus limuna i omiljen je začin

Još je važnije da je bosiljak znanstveno ispitana biljka i dokazano je njezino začinsko, mirisno, ali i ljekovito djelovanje. To znači da bosiljak nije samo začin jelu i ukrasna biljka, već pomaže i našem zdravlju.

Što su sorte bosiljka niže, to su aromatičnije. Naš mediteranski bosiljak ima blagi okus limuna i omiljen je začin. Kao začin koriste se osušeni cijeli ili usitnjeni listovi i cvjetni vršci bosiljka, a najbolji su svježi listovi. Bosiljak sadrži u listićima 0,3-0,8 posto eteričnog ulja s glavnim sastojkom metil avikolom, koji podsjeća na aniš, saponine, timol, gorke tvari, tanine.

Ljekovito djelovanje

Bosiljak u hrani ili kao čajni napitak pomaže:

  • kod upala unutarnjih organa,
  • potiče probavu,
  • otvara apetit,
  • uklanja upale, grčeve i katar želuca i crijeva te probavne plinove.

Čaj od bosiljka pomaže i kod:

  • prehlade,
  • kašlja,
  • astme i
  • općenito bolesti dišnih puteva

Naime, eterična ulja djeluju dezinfekcijski i antibakterijski. Ako se čaj pije prije spavanja, olakšava san i smiruje, uklanja nemir i nervozu. 

>>Dobro poznat kao začin, đumbir je iznimno ljekovit i upravo ga to izdvaja od mnogih drugih biljaka. Najpoznatiji je kao lijek protiv mučnine, no njegova svojstva ublažavaju i liječe mnoge bolesti i stanja.<<

Bosiljak na 101 način

  • Dvije kapi eteričnog ulja bosiljka u žličici meda uklonit će mučnine i smiriti nagon na povraćanje (slično djelovanje na mučnine i povraćanje ima i đumbir).
  • U Indiji listovima bosiljka trljaju mjesta uboda kukaca, a smatraju ga i afrodizijakom. Stare recepture naših baka preporučuju nam da uz postelju stavimo grančice bosiljka i tako rastjeramo dosadne komarce.
  • Ako je vaša kosa ili koža masnija ili na koži imate osip i/ili crvenilo, pripremite čaj od bosiljka i okupajte se u njemu, tj. isperite kosu.
  • Bosiljak možete kombinirati s komoračem, kaduljom i borovnicom te smiriti upalu želuca i crijeva te smanjiti mučnine.
  • Ako ga kombinirate s odoljenom, osigurat će vam miran san, dobar odmor i oslobađanje od stresa i napetosti.
  • Možete ga pomiješati i sa sljezom, majčinom dušicom i nekim drugim ljekovitim biljem što će vam pomoći kod astme i bronhitisa.

Savjet

Sve čajeve kuhajte u količini od jedne litre. Na litru vode stavite dvije jušne žlice čaja, zasladite medom i pijte u gutljajima, malo po malo kroz cijeli dan. Tako će se ljekovite tvari bolje resorbirati u organizmu i ostvariti svoju punu ljekovitost. Ako čaj pripremate za probavne tegobe, svakako ga pijte nezaslađenog.

Bosiljak kao začin 

Bosiljak je začin za mnoge umake, tjesteninu, povrće, jela od rajčice, graška i graha. Stavljamo ga u juhe, svježe salate, namaze, u tekućinu za kuhanje ribe i na pržene ribe. Idealan je uz sir i češnjak kao namaz za predjelo.

Trgajte ga prstima jer metalni nož oduzima bosiljku većinu najvažnijih sastojaka. Kao začin jelu dodajte ga na kraju kuhanja kako se vrijedni i ljekoviti sastojci ne bi raspali dugim kuhanjem. Bosiljak možete kupiti u rasadnicima, a u svom domu ga postavite na sunčano, svjetlo i toplo mjesto i zalijevajte ga. Njegujte ga i budite pažljivi s njim, a on će vam to svojom ljepotom, mirisom i ljekovitošću trostruko vratiti.

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama