Probava - 7. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Jetra: Snažan organ koji vješto prikriva ozbiljne bolesti i zato dobro pazite

Jetra je veliki organ, odnosno najveća žlijezda u našem tijelu. Smještena je u gornjem desnom dijelu trbušne šupljine, a sastoji se od dva režnja – desnog i lijevog, od kojih je desni znatno veći

jetra

U jetru krvlju dolaze tvari apsorbirane u probavnom traktu. Tu se prerađuju bjelančevine, masti i ugljikohidrati. Također, u jetri nastaju žučne kiseline, bilirubin (nastaje razgradnjom hemoglobina i na taj način se može izlučiti iz tijela) i kolesterol.

Osim toga, tu se skladište vitamini A, D, E i B12 te željezo. Iz toga je vrlo lako zaključiti koliko je zdrava jetra neophodna za normalno funkcioniranje organizma. U jetri se, također, neki lijekovi i toksini prevode u oblik u kojem se mogu izlučiti iz organizma, a predstavlja i glavno mjesto za neutralizaciju alkohola. Čak 90 % unesenog alkohola se metabolizira pomoću enzima alkohol-dehidrogenaze. Pri tome je glavni problem u nastanku slobodnih radikala – kisikovih metabolita koji oštećuju stanice pa pretjerano konzumiranje alkoholnih pića, pogotovo tijekom duljeg vremena, ima poguban učinak na jetru.

Kao pomoć jetri postoji čitav niz biljnih vrsta i sastojaka iz prirode koje pronalazimo u raznim preparatima. Tu se posebno ističe silimarin, glavni sastojak ekstrakta sjemenki sikavice koji štiti stanice jetre od toksina i raznih oštećenja

Bolesti jetre

Iako je jetra jedini unutarnji organ koji ima sposobnost potpunog obnavljanja, čak i kada je oštećenje ponekad više od 50 %, bolesti jetre vrlo su česte i ozbiljne, a dio njih može se prevenirati promjenom navika i pravovremenom reakcijom. Simptomi su, nažalost, često općeniti i ljudi im ponekad ne pridaju neku veliku važnost, a među njih spadaju: umor, malaksalost, gubitak apetita, svrbež na koži i žutica. Same bolesti dijele se na upalne, neupalne, tumore i vaskularne. Neki od najčešćih uzročnika upalnih bolesti jetre su virusi hepatitisa te Epstein-Barrov virus i citomegalovirus kao uzročnici mononukleoze.

Neupalne bolesti jetre su toksična oštećenja, masna jetra i ciroza jetre. Posebno se ističe masna jetra, a predstavlja naziv za nakupljanje triglicerida unutar stanice jetre i izaziva njezino blago povećanje. Nema nekih izrazitih simptoma i najčešće se otkriva slučajno, krvnom slikom ili ultrazvukom trbušne šupljine. Masna jetra česta je kod alkoholičara i kod metaboličkog sindroma. Nažalost, metabolički sindrom predstavlja sve veći problem u današnjem društvu, a uključuje niz stanja povezanih s  poremećajima u metabolizmu – prekomjerna debljina, šećerna bolest, povišeni krvni tlak te povećane masnoće u krvi. Osim nužnih lijekova, kod ove vrste problema ključno je razmišljati o prehrani i načinu života. Osnovne smjernice su zdrav način prehrane, mnogo povrća i voća, izbjegavanje prerađene hrane s puno šećera i masnoća te ograničavanje unosa alkohola. Veliku stvar možemo učiniti za organizam ako sjedilački način života barem nekoliko puta tjedno prekinemo nekom vrstom rekreacije primjerene svojim godinama.

Lijekovi iz prirode

Kao pomoć jetri postoji čitav niz biljnih vrsta i sastojaka iz prirode koje pronalazimo u raznim preparatima. Tu se posebno ističe silimarin, glavni sastojak ekstrakta sjemenki sikavice koji štiti stanice jetre od toksina i raznih oštećenja kao što su konzumacija alkohola, terapije lijekovima i bolesti te se smatra prirodnim lijekom za ublažavanje poremećaja funkcije jetre.

Silimarin se specifično veže na receptore smještene u membrani hepatocita te na taj način sprečava vezanje toksičnih tvari. Toksični slobodni radikali nastaju u fiziološkim procesima izmjene tvari. Silimarin kao hvatač slobodnih radikala sprečava oštećenje membrane hepatocita. Za učinkovitost u liječenju jetre vrlo je važan njegov utjecaj na aktivnost enzima koji sudjeluju u procesu sinteze proteina. Naime, silimarin potiče sintezu proteina u ribosomima koja je ključna za obnavljanje strukturnih proteina i enzima uništenih djelovanjem toksina. Silimarin smanjuje stvaranje prostaglandina koji sudjeluju u upalnim procesima u tkivima. Također ima važnu ulogu u smanjenju oksidacije glutationa jer veže suvišno željezo, čija povišena koncentracija potiče procese koji mogu pogoršati oštećenje jetre u pacijenata koji boluju od kroničnog virusnog hepatitisa. Prema rezultatima obavljenih kliničkih studija, može se izvesti zaključak da silimarin ublažava oštećenja jetre izazvana djelovanjem alkohola, raznih industrijskih kemijskih sredstava i psihofarmaceutika te ubrzava normalizaciju narušene funkcije jetre.

>>Hepatitis A poznat je kao žutica, a najopasniji su hepatitis B i C, prozvani tihim ubojicama jer često bez prepoznatljivih simptoma postupno od njih teško strada jetra<<

Artičoka čuva jetru

Uz sikavicu, još jedna, za jetru vrlo bitna biljka jest i artičoka. Artičoka je sredozemna biljka koju liječnici u Europi još od 18. stoljeća preporučuju osobama s jetrenim problemima. Istraživanja su dokazala višestruku ljekovitost artičoke: zapažena je pojava širenja žučnih kanala, uz istodobno pojačano izlučivanje žuči, smanjenje mogućnosti zastoja protoka žuči kao i povoljno djelovanje na bolju prokrvljenost i regeneraciju tkiva jere , te zadržavanje toksina u jetri.

Artičoka sadrži antioksidanse cinarin, silimarin, kofeinsku i feruličnu kiselinu te u manjim količinama beta-karoten, lutein i zeaksantin. Karakterističan spoj u listu artičoke je cinarin, sastojak fenolne kiseline za koji stručnjaci vjeruju da je izuzetno bitan za njezina ljekovita svojstva. Artičoku odlikuje i visok udio silimarina i inulina koji imaju zaštitni učinak na jetru. Redovito konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi.

Još je jedna biljka pokazala vrlo jak hepatoprotektivan učinak. Riječ je o maslini, posebno o fenolnom spoju oleuropeinu. U istraživanjima se pokazao preventivan, a naročito terapijski učinak kod bolesti jetre.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button