Probava - 6. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Pobjegnite “iz zatvora“: nudimo vam nekoliko ključnih savjeta za opstipaciju

Velik broj ljudi ima tegobe zbog opstipacije. Odgovarajuća prehrana uz izbor blagotvornih namirnica i nutrijenata, ključan je potez u njezinu rješavanju

Opstipacija ili zatvor jedna je od najčešćih probavnih smetnji

Ako se isključe bolesti čiji simptom može biti neredovito pražnjenje crijeva, kod opstipacije najprije treba korigirati prehranu. Izbjegnite zatvor konzumirajući više povrća i voća, posebno šljiva, te uzimajući mineral magnezij i druge, za probavu blagotvorne nutrijente.

Opstipacija obuhvaća rijetko pražnjenje crijeva, osjećaj nepotpunog pražnjenja te napinjanje i pritisak prilikom pražnjenja crijeva. Broj i učestalost stolica su individualni pa redovito pražnjenje crijeva mogu biti 2-3 stolice dnevno do 2-3 stolice tjedno. Opstipacija, dakle, predstavlja izostanak redovite stolice, a konstipacija je, pak, pojam koji opisuje manje od 3 stolice tjedno u duljem vremenskom periodu.

Opstipacija, dakle, predstavlja izostanak redovite stolice, a konstipacija je, pak, pojam koji opisuje manje od 3 stolice tjedno u duljem vremenskom periodu

Prolazna i česta opstipacija

Uloga probavnog sustava je razgradnja hrane te apsorpcija hranjivih sastojaka. U debelom crijevu dolazi do apsorpcije mineralnih tvari i vode, a bakterijska fermentacija oblikuje stolicu. Od uzimanja hrane do defekacije obično prođe 24 sata i više.

Sam proces probave, pa tako i pražnjenje crijeva, ovisi o mnogo čimbenika: vrsti i količini hrane koju jedemo, unosu tekućine, fizičkoj aktivnosti te nekim lijekovima. Jednako tako, prolazna opstipacija uobičajena je pojava prilikom: putovanja, promjene okoline ili izloženosti stresu. Takva opstipacija najčešće je bezazlena, pogotovo ako se ne ponavlja. Opstipacija je česta pojava i tijekom trudnoće, nakon porođaja i operacija, kod starijih nepokretnih osoba, a problem je posebno izražen i kod pacijenata koji imaju hemoroidalne tegobe

Neugodne popratne pojave

Česta ili dugotrajna opstipacija ima neugodne popratne pojave, kao što su:

 • osjećaj punoće i pritiska u rektumu,
 • bolno napinjanje i tjeranje na pražnjenje crijeva,
 • jaka trbušna bol,
 • nadutost,
 • oslabljen apetit
 • često je prisutan i osjećaj umora te slabosti jer se organizam ne oslobađa toksina. 

Ako problem s opstipacijom postoji dulje vrijeme, potrebno je o tome obavijestiti liječnika koji će dijagnostičkim postupcima provjeriti radi li se o bolesnom stanju.

Odgovarajuća prehrana

Kada se isključe bolesti koje kao simptom mogu imati opstipaciju, potrebno je detaljno proučiti prehrambene i životne navike koje mogu biti uzrokom tih poremećaja. Prehrana bi trebala uključivati što viševlaknastih hrane, kao što su voće i povrće.  Nikad ne treba zaboraviti na prehrambenu piramidu i uravnotežen unos makronutrijenata. Također, treba smanjiti unos prerađene hrane i hrane s malo ostataka. Bitno je piti puno tekućine, redovito se kretati te smanjiti stres i napetost. Jedan od problema jest i izbjegavanje tempiranja stolice prema nagonu.

Prehrana bi trebala uključivati što viševlaknastih hrane, kao što su voće i povrće

Izbor odgovarajućeg laksativa

Za rješavanje opstipacije i olakšavanje tegoba postoji cijeli niz proizvoda – laksativa koji se, ovisno o načinu na koji djeluju, mogu podijeliti u nekoliko kategorija:

 • kontaktni laksativi,
 • osmotski laksativi,
 • sredstva koja bubre,
 • emolijentni laksativi i
 • antiapsorpcijski laksativi.

>>Naša probava nikada ne miruje, a učestalo nam stvara i probleme, bilo da je riječ o bolovima u trbuhu, žgaravici, nadutosti… Donosimo top listu bolesti koje zahvaćaju naš probavni sustav.<<

Neki se mogu dobiti isključivo po preporuci liječnika, no postoji i niz preparata koji se u ljekarni mogu nabaviti bez recepta. Takvi su, primjerice, preparati s laktulozom – sintetskim disaharidom galaktoze i fruktoze. 

Bakterijskom fermentacijom u debelom crijevu laktuloza se razgrađuje na manje organske kiseline, kao što su mliječna i octena, koje zatim izazivaju lokalni hiperosmotski učinak. Jednostavnije rečeno, vežu vodu, omekšavaju i povećavaju obujam fekalne mase te se na taj način olakšava njezin prolazak.

Laktuloza djeluje za oko 24 do 48 sati. Osim omekšavanja stolice, laktuloza ima i prebiotski učinak, odnosno podržava rast zaštitne mikrobne flore u crijevima, koja je nužna za normalan rad probavnog sustava. Laktuloza je sigurna za primjenu i kod djece i kod trudnica, a preporučuje se, ako je potrebno, i prije i nakon operativnih zahvata.  Za lakše i manje bolno pražnjenje crijeva posebno se preporučuje osobama s hemoroidima, koje prehranom ne mogu omekšati stolicu.

Preparate s laktulozom potrebno je konzumirati s vodom, a može se primjenjivati uz obrok ili neovisno o njemu. Ako je potrebno, laktuloza se može konzumirati i dulje vrijeme, no ako se problem ponavlja, svakako bi trebalo posjetiti liječnika.

Magnezij i šljive

Osim laktuloze, pomoć kod opstipacije može pružiti i svima dobro poznati mineral magnezij. Magnezij djeluje na mišiće, opušta ih pa tako opušta i crijeva te olakšava probavu. Osim toga, privlači vodu te na taj način, slično kao i laktuloza, povećava obujam stolice.

Također, ne smijemo zaboraviti spomenuti pomoć iz prirode u obliku raznog voća. Najpoznatija je, svakako, šljiva, koja uz veliki udio neprobavljivih vlakana ima i još jedan vrlo bitan sastojak – sorbitol. Sorbitol ima djelovanje osmotskog lakstativa koji navlači vodu. Osim toga, šljiva je bogata vitaminima i mineralima te polifenolima. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button