Probava - 22. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Savjeti za samopomoć kod žgaravice

Kada vas muči žgaravica, olakšanje vam mogu pružiti razni kućni pripravci i registrirani lijekovi te promjena životnih navika

žgaravica

Ako i vas muči žgaravica, sigurno vam je poznat osjećaj: kratki štucaj nakon kojega dolazi osjećaj pečenja u vašim grudima ili jednjaku.

Okidač za žgaravicu može biti hrana koju jedete, napose začinjena i masna jela ili ona s više kiselosti. A uzrok može biti i refluks želučanog sadržaja u jednjak, tj. GERB – kronično stanje koje može imati više uzroka.

No koji god razlog bio, žgaravica je prilično neugodna pojava. Sigurno se pitate što možete učiniti kada vas zapeče?

GERB – bolest koja je daleko više od žgaravice

Savjete donose stručnjaci zdravstvenog portala Healthline.com.

Nemojte nositi usku odjeću ili stezati remen

Žgaravica nastaje kada se sadržaj vašeg želuca podigne u jednjak u kojeg se ulije želučana kiselina te opeče tkivo. U nekim slučajevima ljudi osjete žgaravicu kada nose usku odjeću koja im pritišće stomak.

Ako je to slučaj i kod vas, odmah popustite remen vaših hlača ili zamijenite odjeću koja vam pritišće trbuh.

Držite se uspravno

I stav vašeg tijela može pridonijeti pojavi žgaravice. Ako u tom trenutku sjedite ili ležite, nastojte ustati se. No ako ionako stojite, pokušajte se što više ispraviti.

Uspravna pozicija tijela, naime, smanjuje pritisak na donji ezofagealni sfinkter. Riječ je o prstenu mišića koji sprečavaju da se želučana kiselina podigne u jednjak.

Uzdignite gornji dio tijela

Žgaravicu možete pogoršati ako ste u ležećem položaju. Kada dođe vrijeme za odlazak u krevet, namjestite jastuk tako da vam je gornji dio tijela u uzdignutom položaju.

Prema stručnjacima Mayo Clinic, podizanje glave s nekoliko dodatnih jastuka neće biti dovoljno. Umjesto toga, razmišljajte o tome da si osigurate uzdignuti položaj pri spavanju od struka naviše.

Ako imate krevet koji se lako podešava po visini, odredite si kut ležanja koji će vam omogućiti što veću udobnost i ublažavanje simptoma. A oni koji nemaju podesivi krevet, mogu si prilagoditi kut ležanja uz pomoć kosog jastuka.

Pomiješajte sodu bikarbonu s vodom

Priručna pomoć kod žgaravice najčešće se nalazi u vašoj kuhinji. Soda bikarbona može ublažiti neke epizode žgaravice tako što će neutralizirati djelovanje želučane kiseline.

Kako biste si pomogli, rastopite jednu čajnu žlicu sode bikarbone u čaši vode i ispijte je polako. U stvari, ako vas muči žgaravica sve biste trebali gutati polako.

Okušajte sreću s đumbirom

Đumbir se stoljećima u narodnoj medicini koristi kao lijek za žgaravicu. Prema nekim izvorima, može pomoći kod mučnine pa je zbog toga pogodan i za ublažavanje žgaravice.

Probajte naribati ili nasjeckati korijen đumbira u vašu omiljenu juhu ili kuhano jelo. A za pripremu čaja od đumbira skuhajte sirovi ili sušeni korijen ove biljke ili ubacite u kipuću vodu vrećicu gotovog čaja od đumbira. Izbjegavajte bezalkoholno pivo od đumbira jer su gazirana pića čest okidač za žgaravicu. Većina takvih napitaka sadrži uz to i umjetne zaslađivače

Uzmite dodatak prehrani od slatkog korijena ili sladića

Slatki korijen ili sladić još je jedan narodni lijek za žgaravicu. Vjeruje se da može potaknuti povećanje mukozne ovojnice u jednjaku koja može zaštititi vaš jednjak od štete koju će pričiniti želučana kiselina.

No pripazite kod njegove upotrebe jer prekomjerno uzimanje dodataka prehrani s ovim sastojkom može povisiti krvni tlak, sniziti razinu kalija u vašem organizmu te stupiti u međudjelovanje s nekim lijekovima koje možda uzimate. Prije upotrebe sladića ili dodataka prehrani s ovom namirnicom, obavezno se posavjetujte s vašim liječnikom

Probajte malo razrijeđenog jabučnog octa

Jabučni ocat još je jedan kućni lijek koji nekim ljudima može pomoći kod ublažavanja žgaravice. No dodajmo – ne i svima.

Vjeruje se da jabučni ocat može neutralizirati djelovanje želučane kiseline. Prema jednom istraživanju, uzimanje razrijeđenog jabučnog octa nakon objeda može ublažiti tegobe od žgaravice. No ne postoji dovoljno statistički uvjerljivih pokazatelja da je uzimanje jabučnog octa djelotvorno kod većine ljudi, pa su potrebna dodatna istraživanja.

Ako se ipak odlučite iskušati jabučni ocat, razrijedite ga s vodom i popijte nakon objeda.

Žvačite žvakaću gumu

Prema istraživanju provedenom 2014. godine, žvakanje žvakaće gume pola sata nakon uzimanja hrane može pomoći kod smanjenja pojave žgaravice.

Žvakanje stimulira proizvodnju sline i gutanje, a to može pomoći kod razrjeđivanja želučane kiseline koja agresivno djeluje na jednjak.

Izbjegavajte pušenje

Vjerojatno već znate da je pušenje loše za vaše zdravlje. No jeste li znali da ono doprinosi i nastanku žgaravice? Ako ste pušač i patite od žgaravice, razmislite o tome da prestanete pušiti.

Pušenje je često obrambeni mehanizam kojem se utječete kada se osjećate nervozno ili neugodno, no vjerujte nam ni u kojem slučaju neće vam olakšati peckanje od žgaravice.

Posegnite za registriranim lijekovima protiv žgaravice

Na tržištu se nalazi mnoštvo lijekova protiv žgaravice koji su na raspolaganju. Ovi se lijekovi dijele u tri skupine:

  • Antacidi
  • H2 blokatori
  • IPP lijekovi (inhibitori protonske pumpe)

IPP lijekovi i H2 blokatori smanjuju izlučivanje želučane kiseline, što može pomoći kod žgaravice i smanjiti simptome. Antacidi su poznati po tome da neutraliziraju djelovanje želučane kiseline.

Prije uzimanja ovih lijekova, svakako tražite savjet vašeg liječnika ili ljekarnika.

Zdravlje i gastritis

Što nam se iz prirode nudi za gastritis?

Protuupalno djelovanje kod gastritisa je u konvencionalnoj medicini zanemareno. Srećom, priroda nam je omogućila niz učinkovitih protuupalnih biljaka. Svake...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključak

Kada vas muči žgaravica, olakšanje vam mogu pružiti razni kućni pripravci i registrirani lijekovi te  promjena životnih navika.

Prakticirajte sljedeće zdrave navike:

  • Izbjegavajte najčešće okidače žgaravice – masnu i začinjenu hranu
  • Večerajte barem tri sata prije odlaska u krevet
  • Izbjegavajte ležanje nakon što pojedete objed
  • Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Ako vas žgaravica muči više od dva ili tri puta tjedno, posjetite liječnika koji će vam prepisati odgovarajući lijek ili medicinski tretman.

Izvor: https://www.healthline.com/health/gerd/heartburn-relief

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button